‘1950’lerden beri toplum örgütlerimizin kullandığı ve yönettiği bina, ellimizden alındı!’
İNGİLTERE Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi, Türk Toplum Futbol Federasyonu, İngiltere Türk Dili Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu ve diğer sivil toplum kuruluşları, 26 Nisan Salı akşamı bir araya gelerek Soho bölgesinde, D’Arblay Sokağı’nda bulunan mülkün kiralanması ile ilişkin toplantı gerçekleştirdi.
Merkez Londra’da, Soho’da bulunan bina, 1951 yılında İngiltere’deki Kıbrıs Türk toplumun katkıları ve Türkiye’deki Adnan Menderes hükümetinin maddi desteğiyle, satın alınmıştı. Mülkün üzerinde şahısların isimleri olmasın diye Kıbrıs Vakıflar İdaresi (Evkaf) adına verilen bina, o zamanlar tek Kıbrıslı Türk örgüt olan Kıbrıs Türk Cemiyet’inin kullanımına verilmişti. İngiltere’de yaşayan Kıbrıs Türk topluma hizmet sunması için binanın idaresini üstlenen Kıbrıs Türk Cemiyeti, uzun yıllar Londra’da Kıbrıslı Türkler için bir merkez görevi görmüş ve kültürel etkinliklere, aktivitelere ve siyasi buluşmalara ev sahipliği sağlamıştır.
Geçtiğimiz hafta, Evkaf tarafından yapılan açıklamada, Soho’daki D’Arblay Sokağı’nda bulunan mülkünün kontrolünü yeniden ele aldıktan sonra, beş katlı binayı tamamen onardığını ve şimdi ticari kuruluşlara kiraladığını duyurdu. Elde edilen bilgilere göre, giriş katı restoran olarak kiralandı, bir katı da Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet yürüten Kıbrıs Türk Ticaret Odasına kiralandığı öğrenildi.
Evkaf yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
‘‘Evkaf, 2019-2020’de binada dev bir onarım ve yenileme projesine imza attı. Gerekli tamir ve iyileştirmeleri yaptıktan sonra Evkaf, eski sakinlerden biriken büyük miktardaki borçları da ödemek zorunda kalınca, toplam masraf yaklaşık olarak £400.000 tuttu. Yenilenen bina, şimdi Birleşik Krallık’taki sağlık ve güvenlik kurallarına tamamen uyan, cazip ve merkezi bir Londra mekânı konumunda.’’ Evkaf, ‘‘Masraflar düştükten sonra kira geliri, Londra ve dışındaki toplumu desteklemek için kullanılacak” ifadesini ekledi.
Yapılan açıklamanın ardından, İngiltere’de yaşayan Kıbrıs Türk sivil toplum örgütleri arasında bu karar büyük rahatsızlık yarattı. Binanın esas alınış amacı burada yaşayan topluma hizmet vermek olduğnu belirten sivil topum örgütleri ve konunun geçmişini bilen kişiler bu olayı Londra’da yaşayan bizlere bir darbe olarak gördüklerni ve bu kararın kabul edilmesinin mümkün olmadıgnı dile getirdiler.
Londra Gazetenin güvenilir kayaklardan elde ettiği bilgilere göre, Kuzey Kıbrıs’tan buradaki toplum örgütleri ve kişilere haber gönderilerek, olaya tepki göstermemeleri isteniyor. Tepki koyanlara da ileride binadan elde edilecek gelirden kesinlikle yararlanma şansları olmayacağı veya binaya dahi sokulmayacakları gibi gayri resmi sözler söyleniyor. Gazetemize bilgi veren dernek yöneticiler ve kişiler bu yöntemlerin kendilerini çok derinden üzmekte olduğunu belirttiler. Bu ve buna bezer olayların tekrar yaşanmaması gerektiğini eklediler. ‘‘Bizleri ilgilendiren kararlar alınırken dışlanmamız, bizler canımızdan çok sevdiğimiz vatanımız Kıbrıs’tan uzaklaştırmaktır. Binanın toplumumuz tarafından kullanımı veya kiralanarak elde edilecek kira gelirleri ile birlikte karar, buradaki örgütlerimizin ortak kullanacağı yeni toplum merkezleri yaratabilirdi. Bu da, bizi dışlayarak değil bizim ile beraber hareket edilerek olabilir. Kıbrıs’taki yöneticilerimizden bu konuda adım atmalarnını beklemek en doğal hakkımızdır’’ diye vurguladılar.
26 Nisan salı akşamı, Kuzey Londra’da bölgesinde bulunan İngiltere Türk Kadınlar Yardım Derneği (TWPA) merkez binasında, İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi, Türk Toplum Futbol Federasyonu, İngiltere Türk Dili Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu ve diğer sivil toplum kuruluşların temsilcileri bir araya geldi.
Sivil toplum kuruluşları, D’Arblay Sokağı’nda bulunan ve ‘Kıbrıs Türk toplumun binası’ olarak bilinen mülkün, topluma değil de, ticari kuruluşlara hizmet vermesi konusunda endişelerini değerlendirdiler. Gerçekleşen toplantının ardından, sivil toplum kuruluşları yakın bir zamanda bu konu hakkında geniş çaplı ortak bir basın açıklaması yapacaklarını açıkladılar.