ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği Platformu (ADDP),19 Mart Cumartesi günü, ‘Çanakkale Deniz Savaşları’nın 107. yıl dönümü’ nedeniyle, ‘Möntrö Boğazlar Sözleşmesi’nin günümüzde ve gelecekteki stratejik önemi ,Kanal İstanbul Projesi’ konulu panel düzenlendi.
ADDP tarafından düzenlenen online panel, Zoom üzerinden saat 18:00’de gerçekleşti. ADDP’nin online etkinliğe konuşmacı olarak E.Amiral ve araştırmacı yazar Türker Ertürk ve konuk sanatçı olarak müzisyen ve belgesel yapımcısı Özgür Kıyat katıldı.
ADDP Başkanı Jale Özer yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
”
Türker Amiralimiz bir zaman tüneli içinden geçerek geçmişten günümüze kadar ve geleceği analiz eden sunumlarını görsellerle zenginleştirerek , tarihimizden alınacak dersleri çok açık bir şekilde işaret etti. Çanakkale Savaşlarının başlamadan önce Osmanlı’nın ve etrafındaki emperyal ülkelerin durumu, Birinci Dünya Savaşı’na gidiş süreci ,Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşa nasıl sokulduğu, Almanya’nın ve diğer emperyal ülkelerin Osmanlı’yı parçalayıp paylaşım planlarını, sadece emperyal ülkelerin çıkarları için yok yere vatan evlatlarının nerelerde ve nasıl kaybedildiğini; Çanakkale Savaşları’nın nasıl başladığı, gidişatı ve neticesini en ince ayrıntılarına kadar anlattı. Çanakkale Savaşları’nda Atatürk’ü yok saymanın asla kabul edilemeyeceğini, buna teşebbüs edenlerin tarihi değiştirmede başarılı olamayacaklarını söyledi. Ayrıca, Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Lozan’ın Türkiye’nin komşuları ve diğer emperyal ülkeler açısından stratejisini; bunun günümüzde neden önemli olduğunu çok net bir şekilde anlattı. İktidar tarafından hayata geçirilmesi istenen Kanal İstanbul Projesi’nin neden yapılmaması gerektiğini, Karadenizde Bölge Komutanlığı yapmış bir komutan olarak tecrübe, bilgi ve donanımıyla açıkladı. Kanal Istanbul Projesini Möntrö Boğazlar Sözleşmesi ile mukayese ederek bu konunun detaylarını kafalarımızda soru işareti bırakmayacak kadar net ve yalın bir ifadeyle sundu.
Türker Amiralimiz yıllardır yurt dışındaki Atatürkçü Düşünce Derneklerinin – ADD’lerin aydınlanma mücadelesindeki çalışmalarına, sayısız konferans ve analiz yazılarıyla ışık tutmuş ve yol göstermiştir. Özellikle ADDP’ye verdiği destek ve katkılardan dolayı kendisine bir kez daha teşekkür ederiz.”