Dünya, 2021 yılını geride bırakıyor ve 2022 yılına yaklaşıyor. 2020 yılında yaşanmaya başlanan olağanüstü salgından sonra 2021 yılında da değişimler yaşıyoruz. Bu çerçevede 2022 için beklentiler büyük önem kazanmaktadır. Londra Gazete olarak bu hafta, İngiltere’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşların başkanlarıyla, 2022 ile ilişkin beklentileri hakkında söyleşi gerçekleştirdik.
Tüm dünyayı yaklaşık 2 senedir etkisi altına alan Covid-19 salgını ek olarak çeşitli zorluklara ve kayıplara da neden oldu. Ancak 2022 yılına umut baktıklarını dile getiren sivil toplum kuruluşların temsilcileri, beklentilerini Londra Gazete’ye söyle aktardılar:
İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkan Ayşe Osman
Covid-19’un getirdiği beklenmedik yeni yaşam tarzımızın ikinci yılını, hayata dair tüm acı ve tatlı olayları, sevinçleri ve hüzünleri ile geride bırakırken yeni bir yıla girmenin heyecanını yaşamaktayız. Her yeni yıl yepyeni umutlarla gelir. Temennim: 2022 yılının öncelikle tüm dünyaya sağlık ve barış getirmesidir. Bununla beraber her nerede yaşanırsa yaşansın kolaylıkla seyahat edilebilmesi, ailelerin geçmişte olduğu gibi tekrar bir araya gelebilmesi, global ve toplumsal dayanışma, birlik ve beraberliğin güçlenmesi ile yaraların sarılması ve acıların dindirilmesidir.
2022 yılına girerken Konsey olarak geçmişin muhasebesini yaparak elde ettiğimiz birikim ve tecrübe, Kıbrıs Türk toplumunun birliği, beraberliği ve huzuru için haklarının tanınmasının öncelikli ve elzem olduğunu gösteriyor. Gençlerimizin dinamizmi, heyecan dolu ruhları yenilikçi, yanal ve yaratıcı fikir ve görüşleri ile elimize geçen fırsatların üzerine azimle gidip, daha büyük başarılara imza atmak için çalışmalarımıza yeni yılda devam edeceğiz. 2022 yılının milletimize sağlık, huzur, mutluluk ve hayırlar getirmesini dilerken, yeni yılınızı en kalbi duygularımla kutlar, selam, sevgi ve saygılarımı sunarım.
Çanakkale Anma Platformu (CAP) Başkanı ve
Britanya Türk Kadınları Derneği (BTKD) Başkanı Servet Hassan
Aşılanmanın başlamasıyla bir önceki yıla göre bir nebze daha rahatlamış olsak da, 2021 yılını da COVID-19’un yarattığı sıkıntılarla mücadele ederek geçirdik. İngiltere Türk toplumu olarak bir yandan sağlık, diğer yandan sosyal ve ekonomik sorunlarla boğuşurken insani kayıplarımız toplum olarak bizi derinden sarstı. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, hasta olanlara acil şifalar diliyorum.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve bilim adamları pandemiyi önleyebilmek için toplumun büyük ekseriyetinin aşılanmasının şart olduğunu söylüyor. Geleceğe umutla bakabilmek ve geçtiğimiz yıl yaşadığımız sıkıntıları yaşamamak için aşı olmayanların da hem kendi ve yakınlarının sağlığını hem de toplum sağlığını korumak açısından bir an önce aşılanmaları çok önemli. Koronavirüsün Omicron varyasyonunun hızla yayıldığı bugünlerde İngiltere Türk toplumu olarak aşılarımızı aksatmayalım, maske ve mesafe önlemlerine mutlaka uyalım.
Yeni yıl, yeni ümitler, yeni dilekler demek. İnsanlık olarak içinde bulunduğumuz sıkıntılı dönemi en kısa zamanda aşmayı, yeni yılın toplumumuza, milletimize ve ailelerimize sağlık, mutluluk, huzur ve refah getirmesini dilerim. 2022 yılı aydınlık, verimli, umut ve başarılarla dolu bir yıl olsun.
Atatürk Dünya Düşünce Platformu ve İngiltere Atatürk Düşünce Platformu Başkanı Jale Özer
Pandemi ve ona bağlı olarak alınan tedbirlerle geçecek, tüm dünyada kısıtlamalarla devam edecek yeni bir yıl başlıyor. Her ne kadar koronavirüs salgınına karşı aşıların etkili olması, küresel bakımdan 2022’nin neler getireceğine dair daha iyimser bir görüşe işaret etse de; doğal afetlerin artması neticesinde çevre sorunları ile ilgili endişeler ve ekonomik açıdan gelirlerden daha hızla artan fiyatlar olumsuz bir tablo çizmeye devam ediyor. İngiltere’de Pandemi dönemi, ekonomik açıdan yine en fazla emekçileri, öğrencileri ve küçük esnafı etkiledi.
Turizm ve kültür şehri olan Londra’nın merkezinde otellerin, kafe, restoran ve mağazaların neredeyse boş olduğunu görüyoruz. Buna bağlı olarak da hizmet sektörü çok kötü etkileneceğinden maalesef çok sayıda insan da işini kaybedecek. İşsizler ordusunun artması ırkçılığa ve suç oranlarının yükselmesine neden olacaktır. Bunu önlemek için hükümetin özellikle bu sektörlere ekonomik yardım yapmasını bekliyoruz. Pandemi nedeniyle çok önemli bulduğum bir husus da eğitimin kesilmemesi için gerekli önlemleri zamanında alınmasıdır. Dernek olarak önümüzdeki birkaç ay toplantı, konferans gibi toplu etkinlikleri yapmanın salgın bakımından çok riskli olduğu görüşündeyiz. Etkinliklerimiz bir süre daha dijital ortamda devam edecek gibi gözüküyor.
Kıbrıs Türk Gençlik ve Aile Birliği İngiltere Başkanı Nafiya Horozoğlu
Covid-19 salgını, 2020 ve 2021’i olduğu gibi 2022’yi de şekillendirecek ana unsur olacaktır. 2022 yılına girerken salgın henüz yenilmiş değildir. Kış mevsimine doğru günlük yeni vaka sayıları, yeniden artış göstermektedir. Ancak aşılamada önemli mesafe alınmıştır. Aşı hayat kurtarır, herkesin aşı olması kaçınılmazdır. Ayrıca salgına karşı onay alan ilk ilaç, ümit vermektedir. Yakında yeni aşı ve ilaçlar da kullanım için onay alacaktır. Bu gelişmeler çerçevesinde salgının etkileri 2022 yılında azalarak devam edecektir.
KTGAB olarak beklentimiz veya amacımız, 2020’den itibaren kaybedilen umudu tekrar kazanmaktır. Koronavirüs bizlerden çok şey aldı, sevdiklerimizi, sağlımızı, hayallerimizi ve umutlarımız. Yeni yılın değişimin ve umudun yılı olması için gençlerimize ve ailelere gerekli desteği ve çalışmaları sağlayacağız. Hizmete sunacağımız projelerimizi belirlerken önceliğimiz daima yarınlarımızın teminatı olan gençlerimiz oluyor. İnsan enerjisini nereye koyarsa, orası filizlenir. Enerjinin başarıya dönüşmesi, doğru seçimlerle gerçekleşir. Doğru adımlar, doğru seçimler, enerjiyi çoğaltır, güçlendirir. Birlikte umut dolu ve güçlü bir şekilde adım atacağımız bir yıl olsun 2022.