Site icon Londra Gazete

Birleşik Krallık’taki Türkçe konuşan toplumun hafızası  

Birleşik Krallık’ta yaşayan Türkçe konuşan toplum üyeleri dolu dolu bir yıl daha geçirerek 2021 yılını geride bıraktı. Koronavirüs ile kaynaklanan tüm olumsuzlara ve kayıplara rağmen güzel şeylerde yaşandı. Londra Gazete’nin gelenekselleşen almanağında toplum üyelerimizin geçen yıl yaşadıkları acı tatlı olayları bir araya getirdik. Adete toplum hafızası niteliğindeki bu çalışmada kişi ve kurumların çalışmaları, etkinlikleri, yaşadıkları sıkıntılar ve başlarına gelen olayları bulacaksınız. 

LondraGazete ekibi olarak 2022 yılının okurlarımız başta olmak üzere herkese sağlık ve huzur getirmesini diler, Türkçe konuşan toplum üyerlerinin nice başarılara imzaatmalarını temmeni ederiz. 

 Ocak 2021 

Metehan bebeğin tedavisi için gerekli para toplandı 

 İNGİLTERE’NİN Leicester kentinde yaşayan Tuncay ve Zeliha Fidan çiftinin SMA) Tip 1 hastası bebekleri Metehan için bağış kampanyası tamamlandı.  18 aylık Metehan’nın ABD’deki gen tedavisi için gerekli 1 milyon 900 bin pound toplanmıştı.  

 Londra’da yaşayan İbrahim ailesi koronavirüsü yendi 

 İNGİLTERE’NİN başkenti Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türk İbrahim ailesi, yakalandıkları koronavirüs salgınını yenmeyi başardı. İlk başta 21 yaşındaki Ayşen İbrahim’in yan etkileri yaşaması üzerine,25 yaşındaki İsmayil İbrahim, anne Melek İbrahim ve baba Ersan İbrahim benzer etkileri yaşadı. Koronavirüs testleri yapıldıktan sonra ailenin pozitif olduğu ortaya çıktı ve evlerinde tedavi süreçlerine başlamıştılar. Baba Ersan İbrahim’in nefes almakta zorlanmasının ardından hastaneye kaldırıp tedavi altına alınmıştım. Yaklaşık üç hafta süren tedavi sürecini tamamlayan Ersan İbrahim, 8 Ocak Cuma günü taburcu oldu.

Koronavirüs Kıbrıslıları acımadı 

 Ocak ayının ilk haftalarında koronavirüs 44 toplum üyemizi aramızdan koparmıştı. O dönem salgın özellikle İngiltere’deki Kıbrıslıları acımamıştı. Ocak ayında Türkçe konuşan toplum arasında sevilen ve tanınan isimlerin vefat haberleri derin bir üzüntüye neden oldu. Yavruvatan FC’nin efsane isimlerinden Osman Halil, Mehmetçik FC kurucusu Niyazi Mustafa, yılların esnafı İbrahim Erçen, esi CTP milletvekili Hüseyin Erçal’ın da dayısı Yüksek Onurlu, Expo Food Ltd CEO’s Raşıt Çopuroğlu, Osman Balıkçıoğlu’nun 58 yaşındaki yeğeni Ali Rifat ve Hüseyin hocanın dayısı Osman Mehmet Çavuş koronavirüs nedeniyle aramızdan ayrılmıştı.  

 Eğitimci Akile Işın Covid-19 nedeniyle hayata gözlerini yumdu 

 İNGILTERE’DEKI Türk toplumunun tanınan simalarından eğitimci Akile Işın, 95 yaşında Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. İngiltere’deki Türk toplumu arasında eğitim çalışmaları, sosyal faaliyetleriyle iz bırakan Akile Işın, 26 Ocak Salı günü koronavirüs salgınına yenik düştü. Akile Işın, uzun yıllar İngiltere Türk Kadınları Yardım Derneğinde başkanlık yaptı ve ‘Fahri Başkan’ olarak bilinmekteydi. 

Metin Harper’den İngiliz Eğitim Bakanı’na mektup 

KKTC’nin Londra Eğitim ve Kültür Ataşesi Metin Harper, Brexit sonrası Kıbrıslı Türk öğrencilerin durumu ve Covid-19 sürecinde öğrencilerin yaşadığı ekonomik sorunları hakkında İngiltere Eğitim Bakanı Gavın Williamson’a mektup gönderdi. 

Şubat 2021 

Sadiq Khan, koronavirüs aşısı hakkında Londra Gazete’ye konuştu 

LONDRA Belediye Başkanı Sadiq Khan, Londra Gazete’nin sorularını cevaplayarak koronavirüs aşı sürecini değerlendirdi. Koronavirüs aşılarının dağıtımı ile ilişkin önemli açıklamalarda bulunan başkent belediye başkanı, bölgeler arasında eşit derece de dağıtımının gerçekleşmediğini ve Londra’da ciddi bir aksama yaşandığını vurgulamıştı. Londra Gazete olarak bu konuyu ele alarak, belediye başkanı Sadiq Khan ile temasa geçip Londra’daki aşı süreci hakkında bilgi aldık. Londra’da yaşayan Türkçe konuşan toplumun koronavirüs aşısı hakkında yaşadığı tereddütlerine değinerek, Londra’daki aşı süreci ile ilişkin belediye başkanına sorular sorduk.  

 Britanya Alevi Federasyonu Covid-19 Test Merkezi olarak hizmet verdi 

Kuzey Londra’nın Enfield bölgesinde yer alan, Britanya Alevi Federasyonu (BAF) genel merkezi, bu haftadan itiabren geçici bir süreliğine Covid-19 Test Merkezi olarak hizmet verdi. İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), BAF ve Enfield belediyesi’nin işbirliği ile halka test hizmeti verdi. 

 Enfield’de Alevi ınancının sembolleri yaya geçidinde 

Londra’nın Enfield ilçesindeki bir yaya geçidi, Alevi inancı sembollerinden oluştu. İngiltere’nin başkenti Londra’nın Enfield ilçesinde ‘Yaz Sanat Festivali’ koronavirüs nedeniyle bu yıl farklı gerçekleşti. Alevi inancına göre ‘Toprak’ yeşil, ‘Su’ mavi, ‘Ateş’ turuncu ve ‘Hava’ mor renk ile sembolize edildi. Resim öğretmeni Hasan Bölücek tarafından yapılan yaya geçidi açıldı. 

 İngiltere Türk Dili Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu sınav merkezi onayını aldı 

 İngiltere Türk Dili Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu GCSE ve GCE A Level sınav merkezi onayını aldığını duyurmuştu. İngiltere Türk Dili Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumun, Pearson Edexcel sınav kurumu tarafından düzenlenen ve üniversiteye giriş için büyük önem taşıyan Türkçe GCSE ve Türkçe GCE A Level sınavları için gerekli resmi sınav merkezi başvurusu kabul edilmişti.  

Konsorsiyum Başkanı Nuriye Mertcan tarafından şu açıklama yapmıştı: 

‘‘İngiltere Türk Dili Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu GCSE ve GCE A Level sınav merkezi olması için gerekli resmi başvurumuz kabul edildi. Böylelikle, Türk okullarımızda eğitimlerini devam ettiren çocuklarımız, bu önemli sınavları Eğitim Konsorsiyumunun merkezinde alabilecekler. Eğitim Konsorsiyumu, sınav merkezi başvurusunu kendisi gibi bir vakıf olan National Resource Centre for Supplementary Education (NRCSE) ile ortak olarak yaptı. Merkezimin başlıca amacı dil sınavlarına destektir.’’ 

 Mart 2021 

Londra Gazete 20 Yaşında! 

 8 Mart 2001 günü yayın hayatına başlayan Londra Gazetesi, siz değerli gazete okurlarımız, sosyal medya takipçilerimiz ve iş insanlarımızın reklam desteği ile aldığı güçle 20’inci yaşını kutladı. Yayın hayatına başladığı günden itibaren doğru, tarafsız ve ilkeli habercilik anlayışı ile siz değerli okuyucularımıza her zaman en iyisini sunmaya çalıştık. Sizlerin bizlere olan güveninize layık olmaya çalıştık. Devlet, yerel yönetimler, toplum örgütlerimiz ve Türkçe konuşan toplumumuz arasında köprü oluşturmanın gururunu yaşıyoruz. Bunun bilinci ile Londra Gazetesi, İngiltere’deki Türkçe konuşan toplumun sesi oldu ve olmaya devam edecek. 

 Londralı gençler SMA hastası Roza bebek için yaklaşık 50 bin pound topladı 

 SMA hastası bebek Roza’nın ailesi tedavi için istenen 2 milyon 250 bin dolar sosyal medya üzerinden toplamaya çalışıyor. Minik Roza için bir destek de Londra’da geldi. Londra’da yaşayan gönüllüler tarafından Roza bebek için kampanya başlatılmıştı. Londra’da yaşayan bir grup gençler tarafından yürütülen kampanyada yaklaşık 50 bin pound toplandı. 

 Hasan Kobat’ın makalesi Oncology Reviews’te yayınlandı 

 İngiltere’de yaşayan başarılı gençlerinden Hasan Kobat’ın Covid-19’a yakalanan kanser hastaları ile ilgili makalesi İtalyan Onkoloji dergisi Oncology Reviews’te yayınlandı. Aslen Kıbrıslı Türk olan ve Londra’da onkoloji alanında çeşitli çalışmalardan yer alan Kobat, son olarak Covid-19’a yakalanan kanser hastaların durumuna ilişkin çalışma yürütüyordu. Kobat’ın kaleme aldığı makalede, Covid-19’un, Covid 19 tedavisinde kullanılan ilaçların, kanser tedavisinde kullanılan ilaçların ve radyoterapinin kalbe yarattığı etkileri anlattı. Kobat’ın makalesinde hem Covid-19’un hem de belli başlı kanser ilaçlarının kalbe yaratabilecekleri olası etkileri önleyebilmek için stratejiler geliştirildiğine dikkat çekti. Bunun yanı sıra makalede hipertansiyon hastaları ve çocuk kanser hastaları ile ilgili önemli yol haritaları çizildi. 

 Suna Alan’dan Nûdem Durak için şarkı: ‘Dargerînok 

 Londra’da yaşayan sanatçı Suna Alan, Kürtçe şarkı söylediği gerekçesiyle 19 yıl hapis cezası alan Nûdem Durak  ve onun şahsında tüm politik tutsaklar için ”Dargerînok” (Sarmaşık) isimli bir eser besteledi. Söz ve müziği sanatçı Alan’a ait ”Dargerînok” 5 Mart’tan itibaren tüm dijital platformlar ve klip ile birlikte YouTube üzerinden yerini aldı. 

Nisan  

Kıbrıslı Türkler BBC’ye konuk oldu 

 BRİTANYA Yayın Kuruluşu (BBC) tarafından hazırlanan ve televizyon ekranlarında yayınlanan ‘Being’ programına, Kıbrıslı Türkler konuk oldu. Birleşik Krallık’ta yaşayan farklı etnik kökenlere ait olan gruplar her hafta bu programa katılarak, inançları veya kültürleri hakkında bilgi veriyor. 6 Nisan Salı akşamı yayınlanacak olan ‘Being’ programına Müslüman inancına ait olan kişiler konuk oldu. Bu kişilerin arasında Kıbrıslı Türklerde vardı. Müslümanlık inancını özetleyen programa, Shacklewell Lane Türk Camisi ve Türk İslam Vakıf Başkanı Erkin Güney, Kıbrıs İslam Cemiyeti Başkanı ve cami hocası Hüseyin Haşim El Bakayi ve Kıbrıslı Türk bir aile konuk olarak Müslüman Kıbrıslı Türklerin sevdiklerini nasıl defnettikleri paylaşıldı. 

 BAF genel merkezinde 300 kişiye koronavirüs aşısı yapıldı 

 Britanya Alevi Federasyonu ve Enfield Alevi Kültür Merkezi 27 Mart Cumartesi günü Enfield sakinleri için aşı hizmeti sundu. Enfiled bölgesinde yaşayan ve mahalle doktoruna kayıtlı olan kişiler, Britanya Alevi Federasyonun’da hazırlanan tesislerde Oxford/Astrazeneca aşı hizmeti gerçekleşti. 

 Londra’daki kadınlar kendilerini güvende hissetmiyor: ‘‘Kadın olmak zorkadın ölmek kolay’’ 

 Tüm dünyada kadına şiddet ve cinayetlerin artış gösteriği bir dönemde, kadınlar bu süreçte fiziksel, psikolojik, dijital, ekonomik ya da sözlü olarak çok çeşitli olarak şiddete uğramakta. İngiltere’de Sarah Everard cinayetinin ardından, kadın cinayetleri hem İngiltere hem de dünya basınında yeniden gündem oldu. İngiltere İstatistik Ofisi (ONS) ise, 2019-2020 yılında elde verileri yayınladı. Elde edilen verilere göre, 2019-2020 yılında 188 kadın cinayeti işlenirken cinayetlerin yüzde 71’inin evde gerçekleşti. ONS’nin raporunda İngiltere’de bir yıl içinde 188 kadın cinayeti işlendiği, cinayetlerin 61’inin kadının partneri tarafından işlendiği bilgisi yer aldı. 

 İngiltere’deki genç sanatçı Gökberk Çırakoğlu büyük başarılara imza atıyor 

 Gökberk Çırakoğlu, 24 Şubat 2000 tarihinde Kıbrıs’ın Gazi Mağusa şehrinde doğdu. Müzik hayatı 7 yaşında keman ile başlayıp sonrasında gitarla orkestraların içerisinde devam etti. Okul orkestrasında katıldığı ve derece aldığı yarışmalardan sonra çoğu enstrümana sahip olup öğrenme isteği geldiğinde bu arada aynı zamanda elektronik müziği keşfedip annesinin bilgisayarında prodüksiyona başladı. 

Mayıs 

Kıbrıslı Türk genç Muhsin Yeşilada’dan büyük başarı 

 FINDAPHD tarafından ‘Yılın en başarılı doktora öğrenisi’ için Muhsin Yeşilada kısa listeye alındı. Londra doğumlu 24 yaşındaki Muhsin Yeşilada, eğitim hayatında sergilediği üsttün başarıyla en başarılı doktora öğrencilerinden biri olarak layık görüldü. 

 Parlayan yıldız Necati Genç: “Futbolda etnik azınlıklar eşit olarak temsil edilmiyor 

 İNGİLTERE’DE doğup büyüyen genç futbolcu Necati Genç, geleceğe damga vuracak yetenekli yıldızlardan biri olarak nitelendirilmeye devam ediyor. 21 yaşındaki yetenekli yıldız Necati Genç, yarı profesyonel futbolcu ve Pro Elite Akademisi’nde futbol antrenörü olarak hayallerinin peşinden koşuyor. Genç, Londra Gazete’ye konuşarak futbola olan sevdasını, hayallerini ve Londra’da yaşayan bir genç olarak ne tür zorluklarla başa çıkmak zorunda kaldığını anlattı.  Futbola olan tutkusunun 4 yaşında başladığını, babasının maçlarını izleyerek daha sonra Galatasaray ve Liverpool taraftarı olarak devam ettiğini belirtti 

 Olcay Bayır’ın yeni albümü ‘İçerde’ yayınland 

 Uzun bir süredir İngiltere’de yaşayan söz yazarı, besteci, düzenlemeci ve yorumcu Olcay Bayır’ın dört şarkıdan oluşan yeni EP albümü ’İçerde’ dijital platformlarda yerini aldı.Tüm dünyayı derinden etkileyen pandemi döneminin ürünü olan Bayır’ın bu üçüncü albümü, farklı coğrafyalarda farklı müzisyenlerin biraraya gelmeden yaptıkları kayıtların sonradan birleştirilmiş olması özelliğiyle öne çıkıyor. 

 Özgür Honça’dan II. Elizabeth için tüm paraların toplandığı tek kitap 

 Kraliçe II. Elizabeth’in adına basılan tüm paralar 600 sayfalık tek bir kitapta toplandı. İki buçuk yılda tamamlanan kitap, kraliçenin 35 ülkede adına basılmış paraların 1800 görselinden oluşuyor. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in üzerinde resmi bulunan adına basılmış tüm paralar 600 sayfalık tek bir kitapta toplandı. 1800 görselden oluşan katalogda, paraların ölçülerinin o dönemdeki paraya baskı yetkisi veren müdürler ile paraların güncel fiyatları ayrıntılı olarak yer alıyor. Nümismat Özgür Honça tarafından iki buçuk yılda oluşturulan kitapta kraliçenin 35 ülkede adına basılmış tüm paraları bulunuyor. Honça konuya ilişkin Londra Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu. Özgür Honça, Kraliçe II. Elizabeth’in bulunduğu kataloğun bugüne kadar kraliçenin üzerinde resmi olan 35 ülkedeki adına basılmış tüm paralardan oluştuğunu belirtti. 

Haziran  

 HARİNGEY Belediyesi Meclis Üyesi Peray Ahmet, Belediye lideri olarak seçildi. İngiltere’nin başkenti Londra’da Türkçe konuşan toplumun yoğun olarak yaşadığı Haringey bölgesinde Kıbrıslı Türk Meclis Üyesi, Belediye Lideri olarak seçildi. Peray Ahmet, mevcut Haringey Belediyesi İşçi Partisi liderliği yapan Joseph Ejiofor’u bir oyla geçerek yerine seçildi. Londra doğumlu 45 yaşındaki Ahmet, 2018 yılında Enfield Belediye lideri Nesil Çalışkan’ın ardından bu göreve seçilen ikinci Türk köken

Londra’da cinayet: Türkiye kökenli berber öldürüldü 

Londra’nın kuzeyindeki Stamford Hill semtinde işlenen bir cinayette Türkiye kökenli 33 yaşındaki Turgay Özcan’ın Polonyalı kız arkadaşı tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. 

 KTGAB 2.Genel Kurulu gerçekleşti 

Kıbrıs Türk Gençlik ve Aile Birliği İngiltere (KTGAB) Olağan Genel Kurul Toplantısı 18 Haziran Cuma akşamı, Kervan Banqueting Suite’de yapıldı. 

Sınırlı sayıda davetlinin katıımı ile Covid-19 sağlık ve güvenlik önlemleri kapsamında gerçekleşen genel kuruluna, Kralliyet ödüllü Dr Teoman Sırrı, Enfield Belediye Başkanı Sabri Özaydın, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve üyeler katıldı. Kurucu Başkan Nafiya Horozoğlu tekrar güven tazeleyerek çoğunluk oy ile rakipsiz yeniden başkanlığa seçildi. Geçen dönemki yönetime, dört  üyenin daha katılmasıyla yeni yönetim oluşturuldu. Genel Kurulda Divan Başkanlığını Dr Teoman Sırrı, başkan yardımcılığını Oakthrope Türk Okul müdürü Ülkü Demirel, sekreterliği ise Türk Toplum Futbol Federasyonu Onursal başkanı Serdar Sarı ve Londra Türk Masterleri başkanı Ümit Çıkıkçıoğlu yaptı.  Faaliyet raporunu KTGAB Başkanı Nafiya Horozoğlu sundu ve ardından, KTGAB’ın Ocak 2020 – Haziran 2021 yılı maali raporuu üyelere ve katılımcılara Mali Sekreter Şeniz Hussein tarafından okundu ve onaylıtıldı.  

 Serkan Tatar, İngiltere ekonomisi değerlendirdi 

 İNGİLTERE’NİN başarılı uzman muhasebeci ve yeminli mali müşavir Münir Tatar, geçtiğimiz Şubat ayında bayrağı oğluna devretmişti. Aile şirketini devralan genç mali müşavir Londra Gazete’ye konuşarak İngiltere’deki ekonomik durumu değerlendirdi. Tatar şu ifadeleri kullandı: ‘‘Mevcut İngiltere ekonomik durumuna ilişkin genel görünüm açısından, pandemiden bu yana aralıklı modeller var. Çeşitli uzmanlar, İngiltere’nin ekonomisinin 2021’de ekonomik büyüyeceğini belirtti, ancak koronavirüs öncesinden daha yüksek olmayacağı vurgulandı. Bu nedenle, aşının piyasaya sürülmesi, karantinanın hafifletilmesi ve işletmelerin açılması müşterilerimiz için cesaret verici olmuştur.’’ 

Temmuz 

Londralı Mehmet Özer, 10 yılda 3 kez piyango kazandı 

 PIYANGOYU kazanmak, çoğumuzun sadece hayalini kurduğu bir şeydir, ancak şanslı bir Londralı, son 10 yılda üç kez büyük ikramiyeyi kazandı. Islington’da döşemeci olan Mehmet Özer, piyango çekilişinden 600 bin pound’dan fazla para kazandı. Her zaman kazanacağını bildiğini ve sürekli olarak şanslı olduğunu söylüyor, “evliliği dışında” diye şaka yaptı. Özer, EuroMillions Birleşik Krallık Milli Piyangosunu ve Türkiye Milli Piyangosunu kazanarak 1998’den 2018’e kadar toplamda 600 bin pound kazandı. 

Palmers Green’de ‘bahise hayır’ eylemi gerçekleşti 

Kuzey Londra’nın Palmers Green bölgesinde ikamet eden sakinler, ‘bahise hayır’ protestosu düzenledi. 25 Haziran Pazar günü, yoğun bir katılımla Palmers Green’de gerçekleşen eylemde,  ‘Merkul’ bahis zincirlerme şirketlerine karşı çıkıldı. Katılımcılar Enfield belediyesine çağrıda bulunarak ‘Geleceğimizle oynamayın’ dedi. 

Mete Çoban’a MBE ödülü verildi 

 Londra’da aktif siyaset yapan ve Hackney Belediye meclis üyesi olan Mete Çoban, gençleri demokrasiyle birleştiren çalışmaları nedeniyle Prens Charles tarafından MBE Onur madalyası verildi. Gençlere sunduğu hizmetlerden dolayı Londra’da aktif siyaset yapan Mete Çoban’a, Prens Charles tarafından MBE Onur payesi verildi.  

İngiltere milli takımın resmi DJ’yi Kıbrıslı Türk 

İngiltere’nin resmi DJ’i olarak EURO 2020’de yer alan Kıbrıslı Türk Tony Perry, ‘Sweet Caroline’ şarkısını çalarak kendinden söz ettirdi. İngiltere’nin Avrupa Şampiyonası zaferinin eşiğine yürüyüşünün soundtrack’i haline gelmişti ve Neil Diamond bile ona onay mührünü vermişti. Yine de ‘Sweet Caroline’, Wembley’deki İngiltere maçları sırasında, DJ’ Tony Perry olmasa duyulmazdı. Euro 2020 maçlarında çalınan her şarkı organizatörlerin onayına ihtiyaç duyuyor ve 1969 karaoke klasiği, yarışma başladığında Perry ile başlangıçta kararlaştırılan listede değildi. 34 yaşındaki Perry, İngiltere’nin grup maçlarına katılan kalabalığın yarattığı atmosferi yaşadıktan sonra, setinde Wembley’nin şarkı söylemesini sağlamak için bir şeylerin eksik olduğunu hissetti. Bu nedenle, takımın Almanya karşısında aldığı ve usulüne uygun olarak alınan tarihi son 16 galibiyetinden önce Sweet Caroline’ı tanıtmak için onay istemişti. 

Ağustos  

 Avukatlık hayalinden vazgeçmedi, birincilikle mezun oldu 

 LONDRA doğumlu Güner Gümüş, eğitim hayatında sergilediği üstün başarıyla yüksek dereceyle hukuk bölümünü bitirerek avukat olma yolunda ilerliyor. Aslen Kıbrıslı Türk olan 22 yaşındaki Güner Gümüş, küçük yaştan itibaren kendine hedef koyduğu avukatlık hayali gerçekleşiyor. Londra’da bulunan en başarılı üniversitelerden biri olan City University of London’dan hukuk mezunu olan Gümüş, avukat olmak için İngiltere’deki en iyi Univeristy of Law’da yasal uygulama kursunu (Legal Practice Course) ve yüksek lisans eğitimini birincilikle bitirdi. 

Genç girişimci gençlere ve kadınlara sahip çıkacak 

 LONDRA’DA yaşayan genç girişimci Destiny Karakuş, kendi butiğini açarak müşterilerine hizmet vermeye başladı. İngiltere’de Türkçe konuşan toplum arasında ilham veren gençlerden birisi olan ve genç yaşıyla çeşitli başarılara imza atarak cesaret öreniyle olan Destiny Karakuş, girdiği butik kendi iş yeri açtı. Karakuş, başarısının sırrını ve çalışmalarını Londra Gazete’ye anlattı. Henüz 21 yaşında olan Karakuş, Siyaset ve Uluslararası İlişkiler öğrencisi olduğunu belirterek, her zaman haklara ve sanata karşı bir tutkusu olduğunu vurguladı. 

Osman Şanlısoy: ‘‘Dünya çapında sporcu olmak istiyorum’’ 

KÜÇÜK yaştan itibaren bilardo oynayan ve çeşitli başarılara imza atan Osman Şanlisoy, Londra Gazete’ye konuşarak ülkesini en iyi şekilde temsil etmek için çalıştığını ifade etti. Ailesinin Londra’dan Kuzey Kıbrıs’a göç etmesinin ardından, Osman Şanlısoy’un bilardo  macerası 9 yaşında başladı. Avrupa’da farklı ülkelerde gerçekleşen yarışmalara katılan Şanlısoy, 14 yaşında ilk kez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yetişkin erkekler milli takımına seçilip Portekize gitme şansını elde etmişti. 

13 yaşındaki Mehmet’in aşırı doz uyuşturucudan öldü 

İngiltere’nin Bournemouth kentinde yaşayan Altun ailesinin 13 yaşındaki çocuğu Mehmet Altun’un aşırı derecede uyuşturucudan hayatını kaybetti. 

Eylül  

 Asya Bebek için Londra’da yardım pikniği 

 İNGILTERE Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi tarafından Güney Londra’nın Greenwich bölgesindeki düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamasında SMA-Tip 1 hastası Asya bebek için yardım etkinliği gerçekleştirmişti. Blackheath Common parkta düzenlenen kutlama ve yardım etkinliğine, geçen hafta göreve başlayan KKTC Londra Temsilcisi Çimen Keskin, Konsolos Buket Kop, II. Sekreter Namık Cafer ve III. Sekreter İsmail Şahinoğlu ile birlikte katılmıştı. 

Jale Özer ADDP başkanı oldu 

 Dünyanın üç kıtasından dayanışma içinde olan Atatürkçüler’in, 5. kuruluş yılında, Atatürkçü Düşünce Dünya Platformu çatısı altında birlik, beraberlik ve dayanışma kararlılıklarını bir kez daha yeniledikleri belirtildi. Merkezi Almanya’da olan kurum tarafından yapılan yazılı açıklamada: “Atatürkçü Düşünce Dünya Platformu (ADDP) 1. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirmiştir. Bu Genel Kurul’da İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği’ni temsil eden Başkan Jale Özer Swailes, Atatürkçü Düşünce Dünya Platformu’nun da başkanı seçilmiştir” ifadeleri yer aldı. 

Formula 1’de Türk mühendis 

 Denizli’de dünyaya gelen 35 yaşındaki Oltan İzmirli, Fen Lisesi sonrasında 2007 yılında ODTÜ Makina Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Kariyerine yurtdışında başladı ve 7 yıl Avusturya’da yaşadıktan sonra İngiltere’ye taşındı. Şu anda çocukluğundan beri hayalini kurduğu Formula 1’de çalışıyor. İzmirli, 6 ay önce F1 takımlarından Willams ekibinde tasarım mühendisi olarak çalışmaya başladı. 

Kıbrıslı Türk Ayşe Gürpınar’ın başarısı 

 İngiltere’nin Guildford bölgesinde University Of Surrey’de 3 yıldan beri tahsilini sürdüren ve Biomedical Sciences (Biyomedikal Fen Bilimleri) Bölümünden First Class (Birinci Sınıf Diploma) ile mezun olan Kıbrıslı Türk Ayşe Gürpınar, yirmi yaşında büyük bir başarı elde etti. 

Ekim  

Edmonton’da YouTube ünlüsü olan şef ‘Big Has’ 

 Babası Kıbrıslı Türk ve annesi İngiliz olan ‘Big Has’,  kuzey Londra’daki arka bahçesinde lezzetli yemekler pişirmekle ünlendi. Kuzey Londra’nı Edmonton bölgesinde ikamet eden Hasan Semay, pişirdiği yemeklerle sosyal medya fenomeni oldu ve ‘Big Has’ ismiyle tanınmakta. 2019 yılında beş yıllık restoran serüveninden ayrılan Semay, bu yılın başından itibaren oldukça popüler ve yoğun ilgi gören ‘Sunday Sessions’ isimli video serisi ile ilgi toplamaya devam ediyor. Her hafta hava koşulu ne olursa olsun Semay Edmonton’daki arka bahçesinde son derece lezzetli yemekler pişiriyor ve bunu video olarak Youtube ve İnstagram hesaplarından paylaşıyor. 

Endişeli babanın isyanı: ‘‘Boğuluyoruz’’ 

ÖFKELI baba, ‘yeşil’ yol planının Londra’daki evinin önünde dört saatlik trafik sıkışıklığına yol açtığını ve ‘boğulan’ çocuklarının hastaneye kaldırılmasına neden olduğunu iddia etti. 46 yaşındaki Ediz Mevlit, çocuklarını pencereleri kapalı bir şekilde içeride tutmak zorunda kaldığını belirtmişti. Mevlit, 12 yaşındaki kızı Melissa ve sekiz yaşındaki oğlu Dilan’ın neredeyse her öğleden sonra Palmers Green, Enfield, Kuzey Londra’daki evinin önündeki ‘utanç verici katliamdan’ çıkan dumanlardan ‘boğulmaktan’ hastaneye kaldırıldığını iddia ediyor. 46 yaşındaki sürücü, saatte 20 km’lik sınırı olan sokağının, Enfield Belediyesi’nin yakınlarda Düşük Trafikli Mahalleler (LTN’ler) oluşturmasından bu yana, sıkışık A105 ile paralel bir ana yol arasında bir “sıçan koşusu” olarak kullanıldığını açıklamıştı. 

 Londra’da Pir Sultan Abdal heykeli dikildi 

 İNGILTERE Londra’da çok sayıda kişinin katılımı ile Pir Sultan Abdal heykeli dikildi. Britanya Alevi Federasyonu (BAF) öncülüğünde çok sayıda kişinin katılımı ile Pir Sultan Abdal heykelinin açılışı yapıldı. Britanya Alevi Federasyonu yerleşkesi içerisinde bulunan alana dikilen heykelin açılışına Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil, sanatçı Yüksel Ünlü, oyuncu Bülent Emre Parlak, CHP eski milletvekili Mehmet Tüm, cemevi başkanları ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Heykel açılışında Zakir Derya Alibabaoğlu nefesler seslendirmişti. 

JJ Foodservice, ‘2021 Yılının Ulusal Toptancısı’ seçildi 

 JJ Foodservice, 5 Ekim Salı akşamı Londra’daki Guildhall’da gerçekleşen Grocer Gold Awards’da Yılın Ulusal Toptancısı seçildi. Bu kategoride jüri üyeleri yenilik, mükemmel hizmet ve güçlü sonuçlar arıyordu. Ödül, Birleşik Krallık’ta bulunan herhangi bir nakit ve taşıma, teslimat veya yemek hizmeti toptancısına açıktı. JJ, toptan satış devleri Booker, Brakes, Bidfood ve Bestway ile birlikte kısa listeye alınmıştı. 

Kasım  

WTM’de Kuzey Kıbrıs ve Türkiye rüzgarı esti 

 DÜNYANIN en büyük turizm fuarlarından Londra Dünya Turizm Fuarı ‘World Travel Market’ (WTM) ExcelKongre Merkezi’nde kapılarını ziyaretçilere açılmıştı. Kuzey Kıbrıs ve Türkiye’nin de katılacağı geleneksel World Travel Market (WTM), pandemiden dolayı geçtiğimiz yıl sanal alemde gerçekleşmişti. Bu yıl ise koronavirüs önlemleri kapsamında Londra Turizm Fuarı, 1 Kasım Pazartesi günü başladı. 1-3 Kasım tarihleri arasında Londra’da düzenlenen World Travel Market 2021 Turizm Fuarı’nda Kuzey Kıbrıs ve Türkiye standları da yer aldı. 

Mey Kannur ile mutfağınıza ‘Short and Sweet’ tarifleri getirin 

MEY Kannur, pasta aşkını bir işe dönüştürdü ve şimdi ilk tarif kitabı ‘Short and Sweet’i (Kısa ve Tatlı) yayınladı. En sevdiği tariflerin bir kombinasyonu olan ‘Short and Sweet’, ailenin en küçüğünden en büyüğüne herkesin deneyebileceği kolay ve lezzetli tariflerle aile dostu olabilir. Mey Kannur’un, küçük yaşta başlayan pastacılık sevgisi, en eski anıları annesiyle mutfakta geçirdiği zamandı, daha sonra iki kızıyla devam etti. 2011 yılında bu tutkuyu bir işe dönüştürmek için adımlar atan Cakes by Mey, son 10 yılda özel yapım kutlama pastaları, renkli kapkekler ve lezzetli ikramlarla hayranlık uyandırıyor, kreasyonlarını yol boyunca sosyal medyasında paylaşıyor. 

Eyeden’dan ‘Gel Bana’ ile muhteşem dönüş 

İNGİLTERE’DE doğup büyüyen ve aslen Kıbrıslı Türk olan Deniz Eyeden Apaydınlı, yeni şarkısı ‘Gel Bana’ ile 8 aydan sonra döndüğünü duyurdu. İngiltere’nin Birmingham şehrinde yaşayan Eyeden, yeni şarkısı ile ilgili Londra Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu. Müziğe olan tutkusunun küçük yaştan itibaren başladığını belirten Eyeden, yeni şarkısı ‘Gel Bana’ 29 Ekim tüm müzik platformlarda çıktı. 

Azra Kemal’in annesinin acısı ‘tecavüze uğradı’ 

 İngiltere’de yaşayan Azra Kemal isimli kız, hayatını kaybettiği hastanenin morguna kaldırıldı. Ancak genç kızın cansız bedeni, hastanenin morgunda teknik servis çalışanı David Fuller’in tecavüzüne uğradı. Olayın ortaya çıkmasının ardından kızının tecavüze uğradığı haberini alan Nevres Kemal, bıçakla gittiği karakolda “Onu kalbinden bıçaklayacağım” diyerek Fuller’e saldırmaya çalıştı. 

Aralık 

Dudu Pektunç, müzik alanında bir ilke imza attı 

 GENÇ müzisyen ve keman sanatçısı Dudu Pektunç, daha önceden de İngiltere’de Guardian Müzik bölümü listelerinde 1. Ve 2. Sırada olan üniversitelerden kabul alarak bir ilki başarmış ilk Kıbrıslı müzisyen olmuştu. Pektunç, müzik alanında başarılarına ve ilklere imza atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz sene ve bu sene zarfı içinde, İngiliz Kraliyet okulu olan University of Surrey müzik bölümü öğrencisi olarak sergilediği üstün başarı, duruş ve yetenekten dolayı, Dudu Pektunç, University of Surrey Müzik Bölümünün seçilmiş başarılı müzik öğrencisi oldu. 

İngiltere’de KKTC bayrağının indirilmesi protesto edildi 

İngiltere’de yaşayan Kıbrıs Türkleri, Waltham Forest Belediyesi önündeki direğe çektikleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) bayrağının, Rumların tepkilerinin ardından indirilmesi emrini veren Belediye Başkanı Williams’ı protesto etti. Doğu Londra’nın ,Waltham Forest Belediye binasının önünde toplanan çok sayıda Kıbrıs Türkü, ellerinde KKTC ve Türk bayraklarıyla “Adalet istiyoruz”, “Elinizi bayrağımızdan çekin, kimliğimizden çekin”, “Biz varız. Kıbrıs Türküyüz”, “Irkçılığa hayır” sloganları attı.9 Aralık Perşembe akşamı gerçekleşen gösteriye katılan Kıbrıs Türkler, Belediye Lideri Williams’ın da istifasını talep etti. 

BAF 5. Olağan genel kurulu ‘Aleviler vardır, Alevilik haktır’ şiarı ile gerçekleşti 

BRİTANYA Alevi Federasyonu (BAF) ‘Aleviler Vardır, Alevilik Haktır’ şiarıyla, 12 Aralık Pazar günü 5’inci olağan kurulunu gerçekleştirdi. BAF’ın kendi yerleşkesinde düzenlenen olağan kurulun açılış konuşmasını BAF başkanı İsrafil Erbil yaptı. Başkanlığa bu kez aday olmayan Erbil, “Belki her şehirde dört duvarı olan bir cemevi yaratamayabiliriz. Bizim bir devletimiz ve sermayemiz yok. Birbirimizin lokmalarıyla ayakta kalmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Toplamda 12 yıl boyunca Britanya Alevi Federasyonu kapsamında görev alan Erbil, 4 yıl İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cem evinde ve 8 yıl BAF’da başkan olarak görev yapıyordu. 

Kuzey Kıbrıs’ın elektrikli otomobili GÜNSEL, Londra’da tanıtıldı 

Kuzey Kıbrıs’ta geliştirilen yüzde 100 elektrikli otomobil markası GÜNSEL’in, ilk modeli B9, Londra’da gerçekleşen fuarda kullanıcıların beğenisine sunuldu. Yakın Doğu Oluşumu’nun girişimi ile 2016’da kurulan GÜNSEL, ilk modeli B9’un ilk lansmanını 20 Şubat 2020’de Kuzey Kıbrıs’ın Girne kentinde yaptı. 

Exit mobile version