Türkiye’den İngiltere’ye gelirken kullandığınız transit yöntemlere dikkat edin
İNGİLTERE, ülkeleri aşılama oranları, vaka sayıları ve yeni türlerin yaygınlığına bağlı olarak “yeşil”, “sarı” ve “kırmızı” olmak üzere 3 gruba ayırdığı ve “trafik ışığı sistemi” adı verdiği listeyi 3 haftada bir güncelliyor. Buna göre, “kırmızı” listedeki ülkelerden İngiltere’ye gelecek İngiliz vatandaşları ve ülkede oturum iznine sahip olanların, hükümetin belirlediği ve ücretlerini kendilerinin ödeyeceği otellerde 10 gün zorunlu karantinada kalıyor.
İngiltere, 14 Temmuz’da yapılan güncellemede, Türkiye’yi gelişlerde 10 gün otelde karantina zorunluluğu uygulanan “kırmızı liste”den yine çıkarmadı.
İngiltere’de yaşayan Türkler, düzenledikleri imza kampanyasıyla Türkiye’nin kırmızı listeden çıkarılmasını istedi. Kampanyayı kısa sürede 25 bini aşkın kişinin imzalaması sonrasında ise hükümetten yanıt geldi. Yetkililer, “endişe verici türlerin yayılımının önlenmesini ve aşılama programının amacına ulaşmasını sağlamak için Türkiye’nin 12 Mayıs’ta kırmızı listeye alındığını” belirtmekle yetindi.
Türkiye’nin kırmızı listede olmasına rağmen, yolcular yine Türkiye’ye gidip dönüşünü yeşil veya sarı listede olan ülkeler üzerinden yapmayı tercih etti. Bu ülkelerde 10 günden az bir süre kalan yolcular İngiltere’ye geri döndüğünde yine otel karantinasına veya para cezasına takıldı. Londra Gazete’nin elde ettiği güvenilir kaynaklara göre, Türkiye’den sarı listede olan bazı ülkelerden dönüş yapan ve 10 günden az bir süre bu ülkelerde kalan yolcular, İngiltere’de çeşitli sorunlar yaşadı.
Bazı yolcular pasaport geçiş alanında geçiş yapamazken, bazıları geçiş yapıp daha sonra yakalanıp otele yerleştirildi ve para cezasına çarptırıldı. Bir iş adamı ise 20 bin pound para cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı. İngiltere’deki yetkililer büyük bir hassasiyet ile bu konun takipçisi olduğu vurgulandı.