kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,6518
EURO
37,2204
STERLIN
44,0558
BITCOIN
$105.017
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
8°C
LONDRA
8°C
Hafif yağmur
Perşembe Orta şiddetli yağmur
10°C
Cuma Rain and snow
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C

Çanakkale Anma Platformu, 19 Mayıs Atürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı

Çanakkale Anma Platformu, 19 Mayıs Atürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı
26.05.2021
0
A+
A-

ÇANAKKALE Anma Platformu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı çevrimiçi olarak düzenlediği bir konferansla kutladı.

Londra merkezli çatı örgütü Çanakkale Anma Platformu (ÇAP), Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 102’nci yıldönümünü çevrimiçi olarak düzenlediği bir konferansla kutladı.

Atatürk ve Ermeni sorunu konusunda çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Hikmet Özdemir’in  konuk olduğu etkinliğe İngiltere ve Türkiye’den çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Çanakkale Anma Platformu’nun Atatürk’ün Samsun’a çıkmasının 102’nci yıldönümü vesilesiyle düzenlediği ve moderatörlüğünü ÇAP Başkanı Servet Hassan’ın yaptığı çevrimiçi konferansın konuk konuşmacısı Prof. Hikmet Özdemir, “Atatürk’ün En Uzun ve En Zor Yılı: 1919” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Siyaset bilimi ve Kamu Yönetimi Profesörü Hikmet Özdemir konuşmasında çarpıcı ayrıntılara dikkat çekerek Atatürk’ün 16 Mayıs 1919’da bindiği Bandırma vapuru ile İstanbul’dan Samsun’a yola çıkmasından itibaren Samsun, Havza, Amasya, Tokat, Sivas, Erzurum, Erzincan, Kayseri ve nihayetinde Ankara’ya vardığı 27 Aralık 1919 tarihine kadar geçen 225 günlük sürede yaşadığı zorlukları ve Anadolu’da Milli Mücadele’yi nasıl örgütlediğini anlattı.

1919 yılının Atatürk’ün kariyerindeki en kritik yıl olduğunu söyleyen Prof. Hikmet Özdemir, “Mustafa Kemal Paşa, Sultan Vahdettin’in onayı ve Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) tarafından ordu müfettişi olarak görevlendirilerek Samsun’a gönderilmiştir. Ancak, Saray tarafından Milli Mücadele’yi örgütlemek için Anadolu’ya gönderildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.  Çünkü, 19 Mayıs’ta Samsun’a çıktıktan 19 gün sonra işgalci İngiliz güçlerinin baskısıyla yine Dahiliye Nazırının emriyle İstanbul’a geri çağırılmıştır. Tabii ki, ulusun kurtuluşunu Anadolu’da gören Mustafa Kemal geri dönmedi. Bunun üzerine iki hafta sonra görevinden azledildi. Akabinde, 8 Temmuz’da ordudan ihraç edildi. Eğer siz bir generali milli mücadeleyi örgütlemek için görevlendiriyorsanız onu geri çağırmazsınız, görevden almazsınız. Onu ordudan atıp, onun rütbelerini sökmez, madalyalarına el koymazsınız” dedi.

ATATÜRK SAYESINDE “TÜRK MILLETI ANADOLU’DA KENDISININ EFENDISI OLMUŞTUR”

Prof. Hikmet Özdemir konuşmasında Batılıların Haçlı zihniyetini terketmediklerini söyleyerek bir zamanlar Batılıların birbirlerine eğlence olsun diye sordukları bir bilmeceyi hatırlattı. Özdemir, “Bir Türk nerede kendisinin efendisidir?” diye sorulur, “Cehennemde!” diye cevap verilip eğlenilirdi. Atatürk bu sorunun cevabını değiştirmiş ve “Anadolu’da, Türkiye’de” yapmıştır” dedi.

Atatürk’ün gelecek nesillere örnek olacak üç özelliği hakkında Özdemir, “Mustafa Kemal’in en önemli üç özelliği teşkilatlanmaya verdiği önem, hedeften hiç vazgeçmemesi ve hesap verebilir olmasıdır. Bu yolculuğa Anadolu’yu teşkilatlandırmak için çıkmış, hedefinden “Ya İstiklal! Ya Ölüm!” diyerek hiç sapmamış, bütün bunları meşru bir zeminde gerçekleştirmiş, ve dava arkadaşlarına ve milletine her zaman hesap vermiştir. 1919 yılındaki bu yolculuğu gerçekleştiren Mustafa Kemal’den günümüze liderlik mirası olarak aktarabileceğim en önemli üç önemli özellik bunlardır. Bunlar Mustafa Kemal’in 27 Aralık 1919 günü Ankara’da milli bir lider olarak kabulünün üç sırrıdır” dedi.

“HAK KUVVETIN ÜSTÜNDEDIR”

Geçmişte Türk Tarih Kurumu Ermeni Araştırmaları Masası Başkanlığı yapan Prof. Dr. Hikmet Özdemir, bir soru üzerine sözde soykırım iddialarını kabul ettiğini açıklayan ABD Başkanı Joe Biden’ı, Birinci Dünya Savaşı yıllarında ABD Başkanlığı yapan Woodrow Wilson’a benzeterek “Wilson, Ermenistan haritasını çizmişti. Şimdi Biden da bu açıklamasıyla ikinci Wilson kararına imza atmıştır” ifadelerini kullandı.

Özdemir, Atatürk’ün Ankara’ya varışının ertesi günü 28 Aralık’ta Ankaralılara yaptığı konuşmada söylemiş olduğu, “Hak kuvvetin üstündedir” sözünün onun siyaset felsefesini en iyi açıklayan sözlerden biri olduğunu hatırlatarak, “Bir gün gelecek bizim haklılığımızı kabul edecekler çünkü bu konuda haklıyız. Bizim o günü bekleyecek sabrımız ve zamanımız var. Bu iddialar sanal bir dine dönüştü. Türk milletine kimse bunları kaba güçle dayatamaz, milletimiz kimseye biat etmez!” dedi.

Söyleşinin moderatörlüğünü yapan ÇAP Başkanı Servet Hassan, “Memleketimizde her türlü ihanet ve işgalin yaşandığı, Anadolu’yu kan, ateş ve gözyaşının bürüdüğü günlerde, Gazi Mustafa Kemal, 19 Mayıs’ta Samsun’a ayak basması ile birlikte, hem işgalci emperyal güçlere hem de ecdadımızı karanlıkta bırakan köhnemiş bir zihniyete karşı ulusumuzun Kurtuluş Savaşı’nı başlattı.  Onun stratejik dehası ve vizyonu sayesinde bu kutlu savaştan zaferle çıktık! Minnet borçluyuz! Mutluyuz ve gururluyuz! Milli Mücadelemizin 102. Yıldönümü ve ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 140. Doğum Günü kutlu olsun!” ifadeleriyle programı kapattı.

“MUSTAFA KEMAL’LE ANADOLU’DA YOLCULUK”

Mustafa Kemal ve arkadaşları Bandırma vapuru ile Boğaz’dan Karadeniz’e açıldıkları 16 Mayıs akşamından 27 Aralık öğle vaktinde Ankara’ya gelene kadar toplam 225 günü Anadolu’nun bağrında, halkla iç içe geçirdiler. Tarihi yolculuğuna “ordu müfettişi” göreviyle başlayan Anafartalar Kahramanı, yolculuğun kalan kısmını “milletin ferdi” olarak sürdürmüş ve Milli Mücadele’yi örgütlemiştir. Prof. Dr. Hikmet Özdemir, zorlu bir mücadelenin ve milletin evladının milli liderliğe yükselişinin öyküsünü aktardığı, Doğan Kitap tarafından basımı gerçekleştirilen son eseri “Mustafa Kemal’le Anadolu’da yolculuk’ta”, anadolu’daki bu tarihi yolculuğa işik tutuyor.

HIKMET ÖZDEMIR KIMDIR? Hikmet Özdemir siyaset bilimi ve kamu yönetimi profesörüdür. Ankara’da Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü sevk ve idare programından lisans ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden siyaset bilimi ve kamu yönetimi yüksek lisans ve doktora dereceleri aldı. TÜBİTAK, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, Kırıkkale, Başkent, Kocaeli üniversitelerinde çalıştı. 2007’de emekli olduktan sonra Ankara Üniversitesi, Harp Akademileri ve Kara Harp Okulu lisansüstü programlarında dersler verdi.

Ayrıca, halen devam eden “Cumhurbaşkanlığı Tarihi” adlı kurumsal yayınının editörlük ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde “Türk Parlamento Tarihi” adlı 40 ciltlik serinin koordinatörlük ve editörlük görevini üstlenmiştir.

“Fahri Korutürk” ve “Turgut Özal” biyografileri ardından ulaşılabilen belgeler, yerli ve yabancı tanıklıklar ışığında yazdığı “Savaşta ve Barışta Kemal Atatürk” biyografisi Milli Mücadele’nin 100. Yılında ve “Mustafa Kemal’le Anadolu’da Yolculuk” adlı incelemesi 19 Mayıs 2021’de yayımlanmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.