Kraliçe II. Elizabeth’in adına basılan tüm paralar 600 sayfalık tek bir kitapta toplandı. İki buçuk yılda tamamlanan kitap, kraliçenin 35 ülkede adına basılmış paraların 1800 görselinden oluşuyor.
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in üzerinde resmi bulunan adına basılmış tüm paralar 600 sayfalık tek bir kitapta toplandı. 1800 görselden oluşan katalogda, paraların ölçülerinin o dönemdeki paraya baskı yetkisi veren müdürler ile paraların güncel fiyatları ayrıntılı olarak yer alıyor.
Nümismat Özgür Honça tarafından iki buçuk yılda oluşturulan kitapta kraliçenin 35 ülkede adına basılmış tüm paraları bulunuyor. Honça konuya ilişkin Londra Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu. Özgür Honça, Kraliçe II. Elizabeth’in bulunduğu kataloğun bugüne kadar kraliçenin üzerinde resmi olan 35 ülkedeki adına basılmış tüm paralardan oluştuğunu belirterek, “Örnek ve renk denemeleri olan paralarda kataloğa eklenmiştir. Katalog 1800 görselden oluşmaktadır. Paraların ölçüleri o dönemdeki paraya baskı yetkisi veren müdürler ve paraların güncel fiyatları ayrıntılı belirtilmiştir. Çalışmam iki buçuk yıl kadar sürdü. Uzun zamandır koleksiyon yapmaktayım. Bu eksikliği gördüğüm için kitabı tamamladım. Banknot üzerine koleksiyonu yapılan en büyük ilgi Elizabeth koleksiyonuna gösterilmektedir. Aynı zamanda dünyada tüm paraların toplandığı tek kitap olma özelliği taşımaktadır. İngilizce hazırlanan kitap, yurt dışına görücüye çıkacak olan ilk koleksiyon kitabım. Bir örneğini de Kraliçe II. Elizabeth’e hediye olarak gönderdim.
Yaklaşık 3 yıl sürdü bu çalışmam. Eksiksiz olmamasına gayret gösterdim. 35 ülkenin bugüne kadar kraliçe 2. Elizabeth adına basılıp üzerinde portresi olan tüm paralar mevcut. Ayrıca renk denemeleri ve Specimen paralar da kataloğa eklenmiştir. Paranın basıldığı tarih, Nominal değeri, o dönem merkez bankası başkanlarının imzalarının kime ait olduğu, imza yetkisi veren başkan ve yardımcıları ve referans gösterge olarak asıl önemli olan o dönemde basılan paraların bugünkü değerlerinin ne olduğu ayrıntılı belirtilmiştir” ifadelerini kullandı.
Honça, uzun süre banknot koleksiyoncusu olduğunu belirterek, 200 bin Kraliçe II. Elizabeth’in banknot koleksiyoncusu olmasına rağmen özel bir tahsilat defteri olmadığını vurguladı.
Honça son olarak şunları söyledi: ‘‘Bu kitap, koleksiyonerler için bir kaynak kitap olarak kabul edilebileceği gibi, dünya çapında sunulan ilk Türkçe temelli kitap olma özelliği de taşımaktadır.’’