kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
STERLIN
40,5683
BITCOIN
$62.936
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Orta şiddetli yağmur
Pazar Orta şiddetli yağmur
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Salı Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Hükümetin hedefi NHS turizmi

Hükümetin hedefi NHS turizmi
08.07.2013
0
A+
A-

Sağlık bakanı Jeremy Hunt, sağlık teşkilatı NHS’in  fazla giderlerni  kısıtlamak için turistlere sunulan ücretsiz sağlık hizmetinin sonlandırılmasını içeren bir tasarı hazırladıklarını duyurdu. Bakan, mahalle doktorlarının, sadece ücretsiz tedavi hakkına sahip vatandaşlara sağlık hizmeti vererek kurumun her yıl karşı karşıya kaldığı milyonlarca sterlinlik maliyetin kaldırılmasını hedeflediklerini kaydetti.

İngiltere’de yaşamamalarına karşın sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ülkeye gelen yabancıların ‘NHS turizmi’ yarattıklarını savunan Bakan Hunt, tasarı ile vatandaş olmayan ziyaretçilerin sadece acil servislerden yararlanabilmesini sağlamayı istediklerini belirtti. Acil servis haricindeki sağlık servislerinin ücretli olması gerektiğini söyleyen Hunt,  gayri meşru sunulan sağlık servislerinin devlete yılda 33 milyon sterline mal olduğunu ve bunun her geçen sene NHS bütçesinde daha büyük bir açığa neden olduğunu savundu.

Sağlık Bakanı’nın duyurduğu sistemin uygulamaya girmesi halinde hastaların NHS kayıtları göçmenlik statülerini de kapsayacak. Böylece kurum başvuran hastaların geçerli vizelerinin olup olmadığını kontrol edebilecek ve vatandaş olmayanlara sağlık hizmeti ücret karşılığında sunulacak. Ayrıca özellikle Avrupa ülkelerinden gelerek sağlık hizmeti alan ziyaretçiler daha sıkı denetlenerek, burada aldıkları sağlık servislerinin bedeli, ülkelerine döndükten sonra da talep edilecek. İngiliz vatandaşı olupta bir başka ülkede yaşayan kişiler ise, en az 10 yıllık sigorta primlerinin ödenmiş olması halinde hizmet alabilecekler.

Düzenli vergi ödeyenlere daha adil sistem sunmak istediklerini söyleyen Jeremy Hunt, NHS’in bu yönde yapılandırılmasının kurumu daha işler kılacağını savunuyor. İstatistiklere göre her 36 saatte 1 milyon hastaya bakan sağlık kurumunun yıllık bütçesi 109 milyar sterlin dolayında. Araştırmalar hastanın bir gece hastanede yatırılmasının masraflarının 1400 sterlinden başladığını ve bu fiyatın sadece gözetim altında kalma bedeli olduğuna dikkat çekerken, herhangi bir tedavi uygulamasının söz konusu maliyeti arttırdığını vurguluyor.

SAĞLIK ÖRGÜTLERİ TASARIYA TEPKİLİ

İngiltere’deki en büyük sağlık örgütlenmelerinden birisi olan Doktorlar Birliği(The Royal College of General Practitioners)  Sağlık Bakanı’nın duyurduğu tasarının doktorlara sınır polisi rolü vermek olduğunu savunarak sert tepki gösterdi. Birliğin başkanı “Doktorlar, katılaştırılan göçmenlik uygulamalarını NHS’e adapte edecek piyonlar değildir” sözleri ile tepkisini ifade ederken,  Hipokrat yemini etmiş doktorların kendilerine başvuran hastayı geri çevirmelerinin etik olmayacağını kaydetti.

Sağlık alanındaki en yaygın birliklerden birisi olan British Medical Association da, görünüşü ve konuşması yabancı görünen bir hastaya göçmenlik evraklarını sormanın ayrımcılık olacağını ileri sürmüştü.  

Tasarıyı değerlendiren Türkiyeli Sağlık Elemanları Birliği(ITSEB) Başkanı Ali Özbek ise tasarının sağlık hizmeti almak durumunda olan birisini engellemek istemesinin doğru olmadığını belirterek şunları söyledi: “Mahalle doktorları zaten bir kaç yıl önce yürürlülüğe giren bir uygulama ile yabancıları veya ailesinin yanında kalmaya gelenleri kayıt yapmıyor.  İngiltere’de sağlık hizmetlerinden yararlanan Türk ve Kürt hastalar daha çok kaza ve acil durumlarda hastanelere başvuruyorlar. Bu yüzden Sağlık Bakanı’nın duyurduğu sistem değişikliği toplumumuzu çok etkilemeyecek. Ancak başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanlarına getireceği etik problemler ülkenin prestiji açısından doğru olmayacak.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.