Sağlık bakanı Jeremy Hunt, sağlık teşkilatı NHS’in fazla giderlerni kısıtlamak için turistlere sunulan ücretsiz sağlık hizmetinin sonlandırılmasını içeren bir tasarı hazırladıklarını duyurdu. Bakan, mahalle doktorlarının, sadece ücretsiz tedavi hakkına sahip vatandaşlara sağlık hizmeti vererek kurumun her yıl karşı karşıya kaldığı milyonlarca sterlinlik maliyetin kaldırılmasını hedeflediklerini kaydetti.
İngiltere’de yaşamamalarına karşın sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ülkeye gelen yabancıların ‘NHS turizmi’ yarattıklarını savunan Bakan Hunt, tasarı ile vatandaş olmayan ziyaretçilerin sadece acil servislerden yararlanabilmesini sağlamayı istediklerini belirtti. Acil servis haricindeki sağlık servislerinin ücretli olması gerektiğini söyleyen Hunt, gayri meşru sunulan sağlık servislerinin devlete yılda 33 milyon sterline mal olduğunu ve bunun her geçen sene NHS bütçesinde daha büyük bir açığa neden olduğunu savundu.
Sağlık Bakanı’nın duyurduğu sistemin uygulamaya girmesi halinde hastaların NHS kayıtları göçmenlik statülerini de kapsayacak. Böylece kurum başvuran hastaların geçerli vizelerinin olup olmadığını kontrol edebilecek ve vatandaş olmayanlara sağlık hizmeti ücret karşılığında sunulacak. Ayrıca özellikle Avrupa ülkelerinden gelerek sağlık hizmeti alan ziyaretçiler daha sıkı denetlenerek, burada aldıkları sağlık servislerinin bedeli, ülkelerine döndükten sonra da talep edilecek. İngiliz vatandaşı olupta bir başka ülkede yaşayan kişiler ise, en az 10 yıllık sigorta primlerinin ödenmiş olması halinde hizmet alabilecekler.
Düzenli vergi ödeyenlere daha adil sistem sunmak istediklerini söyleyen Jeremy Hunt, NHS’in bu yönde yapılandırılmasının kurumu daha işler kılacağını savunuyor. İstatistiklere göre her 36 saatte 1 milyon hastaya bakan sağlık kurumunun yıllık bütçesi 109 milyar sterlin dolayında. Araştırmalar hastanın bir gece hastanede yatırılmasının masraflarının 1400 sterlinden başladığını ve bu fiyatın sadece gözetim altında kalma bedeli olduğuna dikkat çekerken, herhangi bir tedavi uygulamasının söz konusu maliyeti arttırdığını vurguluyor.
SAĞLIK ÖRGÜTLERİ TASARIYA TEPKİLİ
İngiltere’deki en büyük sağlık örgütlenmelerinden birisi olan Doktorlar Birliği(The Royal College of General Practitioners) Sağlık Bakanı’nın duyurduğu tasarının doktorlara sınır polisi rolü vermek olduğunu savunarak sert tepki gösterdi. Birliğin başkanı “Doktorlar, katılaştırılan göçmenlik uygulamalarını NHS’e adapte edecek piyonlar değildir” sözleri ile tepkisini ifade ederken, Hipokrat yemini etmiş doktorların kendilerine başvuran hastayı geri çevirmelerinin etik olmayacağını kaydetti.
Sağlık alanındaki en yaygın birliklerden birisi olan British Medical Association da, görünüşü ve konuşması yabancı görünen bir hastaya göçmenlik evraklarını sormanın ayrımcılık olacağını ileri sürmüştü.
Tasarıyı değerlendiren Türkiyeli Sağlık Elemanları Birliği(ITSEB) Başkanı Ali Özbek ise tasarının sağlık hizmeti almak durumunda olan birisini engellemek istemesinin doğru olmadığını belirterek şunları söyledi: “Mahalle doktorları zaten bir kaç yıl önce yürürlülüğe giren bir uygulama ile yabancıları veya ailesinin yanında kalmaya gelenleri kayıt yapmıyor. İngiltere’de sağlık hizmetlerinden yararlanan Türk ve Kürt hastalar daha çok kaza ve acil durumlarda hastanelere başvuruyorlar. Bu yüzden Sağlık Bakanı’nın duyurduğu sistem değişikliği toplumumuzu çok etkilemeyecek. Ancak başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanlarına getireceği etik problemler ülkenin prestiji açısından doğru olmayacak.”