2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta meydana gelen olaylarda yaşamını yitirenler Türkiye ve çeşitli ülkelerde düzenlenen törenlerle anıldı. Olaylarında hayatını kaybeden sanatçı, yazar ve aydınlar için Londra’da da bir anma töreni yapıldı. IAKM-Cemevi tarafından organize edilen ve Londra’da faaliyet gösteren çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin de katıldığı anma Stoke Newington Common Park’ta bulunan Sivas Şehitleri ve Pir Sultan Anıtı önünde düzenlendi.
Cemevi Yönetim Kurulu Üyeleri Özcan Yalçınkaya, Nadide Köroglu, Yaşar Demiralay, Ali Dereli ve Londra’da bulunan sanatçı Cemile Sönmez’in de hazır bulunduğu tören saygı duruşu ile başladı. Törende parkın içinde bulunan anıtın yanına katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının yer aldığı alana karanfiller bırakıldı ve mumlar yakıldı.
Burada bir konuşma yapan İAKM ve Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Yalçınkaya, 20 yıl önce, 2 Temmuz 1993 tarihinde 33 insanın tüm kamuoyu ve dünyanın gözleri önünde sekiz saat boyunca diri diri yakılarak öldürüldüğünü söyledi. Aralarında Cemevi Başkanı İsrafil Erbil’inde bulunduğu bir grubun anma törenleri için Sivas’a gittiklerini belirten Yalçınkaya,Türkiye’deki iktidara yönelik sert eleştiriler içeren konuşmasında şunları söyledi: “Hayatını kaybeden canların 33'u Pirimiz Pir Sultan Abdal’ı anmak ve onun adına düzenlenen etkinliklerde yer almak için Sivas’a, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden gelmişlerdi. Diğer iki can ise otel çalışanıydı.Katliamda hayatını kaybeden canlar arasında toplumların nadir yetiştirebildiği değerli sanatçılar, şairler, yazarlar vardı. Henüz 12 yaşında olan semahçı çocuklarımız yaşı 70'in üzerinde olan büyüklerimiz vardı. 20 yıl önce bu katliam yaşandığında Aleviler ve duyarlı bazı çevrelerin dışında kalanlar gerici ve yobaz tehlikenin farkına varamamışlardı. Aynı zihniyet günümüze kadar beslendi ve artık Aleviler ve sınırlı aydın kesim dışında kalanlarda bu yobazlığın ve gericiliğin ne anlama geldiğini, bunların insana, doğaya ve iyiden yana ne varsa hepsine düşman olduklarını bugünkü hükümetin uygulamalarında görmektedir”
Yavuz Sultan Selim adının üçüncü köprüye konulacağını hatırlattığı konuşmasını “Bugünkü hükümet Yavuz’un adını devlet projesine koyarken ne yaptığını iyi bilmektedir. Çünkü 2013 yılında artık yakarak yok edemediği Alevi anlayışını asimile ederek yok etmeyi hedeflemektedir” sözleri ile sürdüren Özcan Yalçınkaya, hükümetin uyguladığı açılım sürecinin de Aleviliği gericileştirmeyi amaçladığına inandıklarını savundu. Anma töreninde Alevi dedesi Ali Dereli ve sanatçı Cemile Sönmez de birer konuşma yaptılar.