Kıbrıslı Türk Doktor Teoman Sırrı, özellikle sigara ve uyuşturucu ile birlikte enerji veren içeceklerin kalp krizinin ana sebebi olduğunu kaydederek, çocukların ve gençlerin bu tehlikelerden mutlaka korunması gerektiğini vurguladı.
İngiltere’de en çok kalp rahatsızlıkları ve krizleri yaşanan etnik gruplar arasında Türkiye ve Kıbrıs kökenli toplumların da bulunması üzerine harekete geçen North Middlesex Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, Türkçe bir seminer düzenledi.
Toplumumuzun yoğun yaşadığı Edmonton bölgesindeki hastanede yapılan Türkçe bilgilendirme toplantısına, aralarında kalp hastalarının da bulunduğu Türkiye ve Kıbrıslı vatandaşlar ile yakınları katıldıları.
Seminerde Türkler’in kalp sağlığına önem vermediklerini kaydeden Kardiyoloji Bölümü görevlisi Valerie Nangle, “Ne gariptir ki dün, anne ve babalarını ameliyat yaptığımız Türkler’in çocukları da, bugün aynı hastalıkla mücadele ediyor. Lütfen kalp sağlığınıza önem verin” dedi.
Hastanenin Kardiyoloji Servisi Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda, İngiltere’de sağlık alanındaki sosyal çalışmaları dolayısıyla İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından hizmet nişanıyla ödüllendirilen Kıbrıslı Türk Doktor Teoman Sırrı da, toplantıya katılan Türk dinleyicileri kalp krizi ve kalp hastalıkları konusunda bilgilendirdi. Dr. Teoman’a eşi Dr. Esin Sırrı’da katkıda bulundu.
BİLİNÇSİZLİK HASTALIKLARI YAYGINLAŞTIRIYOR
Konuşmasını yer yer esprilerle süsleyen tanınmış doktor, öncelikle kalbin çalışma sistemini üç boyutlu kalp modelleriyle anlattı. İnsan kalbini en güçlü ve dayanıklı organ olarak nitelendiren Dr. Sırrı, Türk toplumunda kalp hastalıklarının yaygınlığını bu konudaki bilgisizlik ve duyarsızlığa bağladı.
Kalbe zarar veren ve kalp hastalıklarına neden olan faktörleri çarpıcı örneklerle dile getiren Sırrı, sigara, uyuşturucu maddeler (özellikle esrar), aşırı kilo, hareketsizlik, şeker hastalığı, tansiyon, kolesterol, enerji veren içecekler (Red Bull vb.) genetic (ailevi), çevre (stress- proplemler) ve alkol gibi faktörlerin kalp krizi ve diğer kalp hastalıklarının oluşumundaki etkilerini anlattı.
Vücuda gerekli oksijen ve besin maddelerini sağlayan kalbin, çeşitli nedenlerle bu görevini yerine getiremediğinde, bizzat kendinde veya diğer organlarda birtakım bozukluklara sebep olduğunu ifade eden Sırrı, genel olarak hastalarda görünen başlıca kalp hastalıkları belirtilerini ağrı, nefes darlığı, yorgunluk ve halsizlik, çarpıntı, bacaklarda ve karında şişme, öksürük, bayılma, hazımsızlık, hıçkırık ve yutma güçlüğü, baş ve ense ağrıları ile morarma olarak sıraladı.
AŞIRI ÇALIŞANLAR RİSK GRUBUNDA
Sırrı bu konuda şunları söyledi: “Ağrı, kalp hastalıklarının en önemli ve en sık rastlanan belirtilerinden biridir. Kalbi besleyen damarların daralması veya tıkanması nedeniyle yeterince oksijen alamayan kalp kası, bunu göğüste ve sol kolda ağrı ile gösterir. Ancak, göğüste hissedilen ağrıların hepsi kalp kaynaklı olmayabilir. Kas, kaburga, omurga, yemek borusuna ait ağrılar da göğüste hissedilebilir. Ağrı, yorulunca veya heyecanlanınca oluyor, dinlenince geçiyorsa; koroner damarlarla ilgili olma ihtimali çok fazladır.” Sırrı, ilgiyle dinlenen konuşmasında, özellikle sigara ve uyuşturucu ile birlikte enerji veren içeceklerin de (Red Bull) kalp krizinin ana sebebi olduğunu kaydederek, çocukların ve gençlerin bu tehlikelerden mutlaka korunması gerektiğini vurguladı.
İngilterede yaşayan Türkçe konuşan toplumu çok yoğun ve aşırı bir çalışma temposu içinde olduğuna da değinen Sırrı, bu çalışma temposunun çeşitli hastalıklarla birlikte başta kalp krizine davetiye çıkardığını belirtti.
Toplantıya katılan dinleyicilerin bireysel sağlık sorunları hakkındaki sorularını da yanıtlayan Sırrı, 6 ay ya da 1 yıl aralıklarla kalp ve damar hastalıkları konusunda doktor muayenesi yaptırmanız şarttır” dedi.