Site icon Londra Gazete

274 milletvekili Filistin’e “Evet” dedi

 

Toplanti İşçi Partisi Filistin’in Dostları Grubu Başkanı Grahame Morris tarafından düzenlendi

 

Geçtiğimiz günlerde İsveç Hükümeti’nin Filistin’i tanıma kararı almasını takiben, İngiltere’de de Avam Kamarası’nda bu yönde bir gelişme yaşandı.

İşçi Partisi Filistin’in Dostları Grubu Başkanı Grahame Morris tarafından  Meclis’te düzenlenen toplantıda  Ortadoğu sorunu geniş çaplı ele alındı. Toplantı sonunda ise Filistin Devleti’nin tanınması yönünde bir önerge verildi.

Yapılan oylamada ise 274 milletvekili Filistin’in tanınması yönünde oy kullandı. 12 milletvekili bu öneriye “Hayır” dedi. Hükümetten hiçbir bakanın bulunmadığı toplantıda alınan kararın  bağlayıcı bir tarafı bulunmuyor.

Ancak alınan kararın Hükümet üzerinde baskı unsuru olacağı ve ayrıca uluslararası düzeyde Filistin lehine sonuçlar verebileceği siyasi çevrelerde dile getiriliyor. Grahame Morris, sembolik de olsa alınan kararın etkilerinin önemli olacağına inandığını söyledi.

CAMERON VE CLEGG ÇEKİMSER

Başbakan David Cameron ise öneriye karşı çekimser tutum takınırken, sınırları daha kesinlik kazanmayan Filistin’i tanımanın erken bir karar olacağını vurguladı. Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberallerin Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Nick Glegg de çekimser kalmayı tercih etti.

Öte yandan İngiltere Başbakanlık Ofisi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, İsrail ile Filistin arasında uzun vadede bir barış sağlanmadığı müddetçe İngiltere hükümetinin Filistin devletini tanımasının söz konusu olmadığı,fakat oylamanın barış sürecine katkıda bulunacağı belirtildi.

100’DEN FAZLA ÜLKE TANIYOR

İngiltere’deki oylamanın, İsveç’in geçen hafta yaptığı “Filistin’i tanıyacağız” çıkışının ardından yapılması, bu kararı daha da önemli kılıyor.

İsveç’in ardından İngiliz meclis üyelerinin de “Filistin’in tanınması” yönünde güçlü bir irade ortaya koyması, diğer Avrupa ülkelerini de etkileyebileceği yorumları yapılıyor. Şimdiye kadar 100’ün üzerinde ülke Filistin’i resmi olarak tanıdığını açıkladı.

BM Genel Kurulu’nda 2012 yılında yapılan oylamada Filistin, “üye olmayan gözlemci devlet” statüsünü elde etmişti. Bu oylamada, 138 ülke, ‘evet’, 9 ülke ‘hayır’ oyu kullanırken; 41 ülke ise ‘çekimser’ kalmıştı.

Exit mobile version