Site icon Londra Gazete

Kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Naim Kadıoğlu(sağda)meme kanseri konusunda vatandaşları bilgilendirdi.

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Naim Kadıoğlu(sağda)meme kanseri konusunda vatandaşları bilgilendirdi.

İngiltere Türkiye’li Sağlık Elemanları Birliği’nin geçen hafta düzenlediği sağlık seminerlerine ilgi yoğun oldu. Süleymaniye Camisi ve İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde yapılan seminerlere katılan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Naim Kadıoğlu, toplumumuzda da yaygın olarak rastlanan kanserlerde erken tanı ve korunma ile tedavinin mümkün olduğunu söyledi.
Kadınlarda en fazla ölüme yol açtığı tespit edilen kanser türü olan meme kanseri hastalığını anlatan Dr Kadıoğlu, kanserde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurguladığı konuşmasında “Kendi kendinizin doktoru olup, düzenli olarak ayda bir kez kendinizi muayene edin. Meme ucunda içeriye doğru bir çökme var mı? Meme ucunda akıntı var mı? Ya da parlak bir sıvı geliyor mu? Sizin vücudunuzu sizden daha iyi tanıyacak biri yoktur. En küçük bir şüphede aile hekiminize başvurun” dedi.

Günümüz dünyası için en büyük felaketlerden birinin kanser hastalığı olduğuna dikkat çeken Kadıoğlu, “Kanser insanlık için büyük bir felakettir. Kanseri, insan fizyolojisi için en büyük terör olarak tanımlıyorum” sözleri ile hastalığın verdiği zarara dikkat çekti.
Çeşitli felaketlerde 2012 yılında ölen insan sayısının 10 bin civarında olduğunu kaydeden uzman cerrah, kanserden ölenlerin sayısının tüm dünyada 8 milyonun üzerinde olduğunu ve önümüzdeki yirmi yıl içerisinde bu rakamın 22 milyon dolayına ulaşmasının beklendiği uyarısında bulundu.

ITSEB tarafından Süleymaniye Camii’de düzenlenen seminere birlik üyesi doktorlar ile Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar ve Southgate Milletvekili David Burrowes da katıldılar.

BESLENME VE KÖTÜ ALIŞKANLIKLARA DİKKAT!

Kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 30’unun bir takım davranış bozuklukları ve diet bozukluklarından meydana geldiğinin belirlendiğine dikkat çeken Dr Naim Kadıoğlu, şişmanlık, tansiyon ve şeker gibi rahatsızlıkların meme kanseri ile de ilgisi olduğunu kaydetti. Beslenme ve fiziksel aktivitelerin düşük olmasının da kansere neden olan faktörler arasında olduğunu gösteren araştırmalara işaret eden Kadıoğlu, sigara kullanımının korkunç bir tahribata neden olduğunu belirterek şunları söyledi: “Sigaranın meme kanseri ile şu ana kadar bir ilgisi tespit edilemedi. Ama akçiğer kanserilerinin yüzde 70’i sigaradan kaynaklanıyor, aynı zamanda tüm kanserlerin toplamında da yüzde 20’i yine sigaraya bağlı. Meme kanseri bir gerçek, kanseri hayatımızın önüne geçilemez gerçeklerinden gibi olarak görmemiz lazım. Kanserden korkmamamız gerekiyor. Kanseri yaşadığımız dönemde hepimizin başına gelebilecek bir risk faktörü olarak görmemiz lazım. Kadınlar için en büyük risk meme, erkekler içinde prostattır”

İTSEB SAĞLIK ŞİKAYETLERİNİ DİNLİYOR

Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar ve Southgate Milletvekili David Burrowes’un da katıldığı toplantılarda söz alan ITSEB Başkanı Dr. Ali Demirbağ’da, kurumlarının yeterli sağlık hizmeti alamayan kişilere daha fazla destek olmayı hedeflediklerini kaydetti.  Toplumumuzun bu konudaki şikayetlerini sozhastada@yahoo.co.uk email adresine gönderebileceklerini belirten Demirbağ, bu tür durumların telafisi zor sorunlara yol açabildiğine dikkat çekti.

Toplantının bir benzeri de akşam saatlerinde İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde yapıldı. Cemevi’ndeki etkinlik konuklara verilen yemeğin ardından başladı. Yemeğe Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar, Britanya Alevi Federasyonu (BAF) Başkanı İsrafil Erbil, İAKM-Cemevi Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzüm ile çok sayıda davetli katıldı.

Kadıoğlu, konuşmasının ardından salonda bulunan kadınların meme kanserine ilişkin sorularını cevapladı.  İngiltere- Türkiye Sağlık Elemanları Birliği (ITSEB) tarafından Süleymaniye Camii’de düzenlenen seminere Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, ITSEB Başkanı Dr. Ali Demirbağ, Milletvekili David Burrowes, Dr. İsa Özburun, Dr. Erdinç Havutçu, Haringey Belediye Meclis Üyesi Eczacı Ali Özbek, Muavin Konsolos Fatih Tedik, Psikolog Pınar Öntaş, Mikrobiyolog Hatice Baklan, Hukuk Danışmanı Avukat Ergin Ballı, Aile Danışmanı Esen Etkin, Süleymaniye Kültür Merkezi yöneticilerinden Özcan Gökçek ve vatandaşlar katıldı.


İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde de gerçekleştirilen etkinlikte katılımcılara yemek verildi.

Exit mobile version