Site icon Londra Gazete

‘‘Elektrikli araç almak için borçlanmak zorunda kalacağız’’

İNGILTERE’DE benzin ve dizelle çalışan yeni araç satışının 2030 yılından itibaren yasaklanmasının planlandığı bildirildi.

İngiltere Başbakanlığı’nınresmi sitesinden yapılan açıklamada, hükümetin 10 maddelik “Yeşil Endüstriyel Devrim’ planı kapsamında benzin ve dizelle çalışan yeni araçların satışını 2030 yılından itibaren yasaklayacağı belirtildi.

Açıklamada rüzgar enerjisinden elde edilen enerjinin 2030 yılına kadar 4 kat artırılmasının planlandığı, sadece bu alanda 60 bin yeni istihdamın yaratılacağı kaydedildi.

Başbakanlık açıklamasında, hidrojenden elde edilen enerjinin de 2030 yılına kadar 5 gigawatta ulaşmasının öngörüldüğü, nükleer enerjinin de temiz enerji kaynağı olarak destekleneceği belirtildi. Açıklamada önümüzdeki dönemde büyük bir nükleer santrale ilaveten, gelişmiş küçük nükleer reaktörlerin planlandığı, bu alanda toplam 10 bin kişinin istihdam edileceğine vurgu yapıldı.

Yeni elektrikli araçların satın alınması için teşvik verileceği, şarj noktalarının sayısının artırılacağı da hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca ülkede toplu taşımanın, bisiklet sürmenin ve yürümenin teşvik edileceği belirtilirken, gelecek dönemde sıfır karbon emisyonu hedefine uygun uçak ve gemilerin üretilmesi için araştırma faaliyetlerinin de destekleneceği bildirildi.

Öte yandan, yapılan araştırmalara göre, üç sürücüden biri en ucuz elektrikli otomobili bile alamayacak. Uzmanlar, hükümetin 2030 yılında kadar benzinli ve dizel araçları yasaklama planı konusunda uyarılarda bulundu.

Bu hafta Londra Gazete olarak bu konuyu ele alarak, motor sektöründe uzun yıllar çalışmış veya bu durumdan genel olarak etkilenen toplum üyelerimiz ile röportaj gerçekleştirdik. Birbirinden ilginç cevap ve yorum aldığımız röportajda, elektrikli araçların yüksek maliyeti özellikle toplum üyelerin endişesi olduğu belirtildi.

Kemal Hüseyin

‘Yeşil Endüstriyel Devrim’ planı aslında uzun zamandır hesaplanmış bir girişim. Bunun belirtileri ise Congestion Charge’ın (Trafik sıkışıklığı ücreti’ 7 gün ve 15 pound’a çıkarılmasıyla başladı. Kısa bir süreliğine denilmişti ancak bu böyle olmayacak ve uzun süreli devam edecek. Congestion Charge’ın ayrıca kuzey ve güney Circular’a kapsayacaktı, Ekim 2021’ye ertelenmesine rağmen bu durum hepimizi oldukça etkileyecek. Bunların hepsi aslında para kazanma düzeni, amaç bir gelir sağlamak. 2030’da benzin veya dizel aracına sahipseniz yine sürebilirsiniz ama yeni bir araç alacaksanız mecburen elektrikli olmak zorunda. Zaten tüm araba üreticileri artık sadece elektrikli arabalar üretmeye başladı. Bu plan 9 yıl sonra hayata geçmiyor aslında, önümüzdeki yıl emisyon standardını karşılamayan arabalar yasaklanacak. 2004 ve 2005 model arabalar gelecek yıl yollarda olamayacak. Congestion Charge’den dolayı motor sektörü elbette olumsuz yönde etkilendi ve bu böyle devam edecek. İleride insanların elektrikli araba alması demek, kredi borcu almaları demektir. İnsanlar elektrikli araç almak için borçlanmak zorunda kalacak.

Şeniz Hüssein

Covid- 19 salgını insanları maddi sıkıntılara soktu, İngiltere maddi olarak daha kötüye gideceğini düşünüyorum ve memleket olarak zor toparlanırız bu sebeple da insanlar elektrik otomobil almaları mümkün olmayacak. Önümüzdeki süreçte sadece koronavirüsün bedeli değil de aynı zamanda Brexit’in bedelini ve etkisini uzun yıllar yaşayacağız. Kendi arabamı servise götürdüğüm zaman bir çiftin alacağı arabanın fiyatını öğrendim ve açıkçası şok oldum. Alacakları araba elektrik ve yaklaşık 40,000 bin pound. İnsanlar böylesi yüksek maliyetli bir arabayı almaları mümkün değil – hele ikinci el bir benzin ve ya dizel arabasını ne kadar daha ucuz olduğunu bildikleri için. Elektrikli araç almak için borçlanmak zorunda kalacağız. İngiltere’de o kadar benzin ve dizel araba var bunların hepsini kaldırmak mümkün olacak mi ve bu ne kadar bir sürede olacağını kendilerine sormaları lazım.

Serdar Sarı

İngiltere hükümeti, düşük karbonlu enerji kullanımı artırma planlarını hızlandırarak, 10 yıl içinde benzinle ve dizel otomobillerin satışı yasaklanacak. Bununla birlikte özellikle bisiklet satışlarında ciddi bir artış yaşanacak. Bugünlerde karşılaştığımız en büyük zorluklardan biri insanlara hava kirliliğiyle ilgili mesaj ulaştırmak. Bu bir kamu sağlığı sorunu ancak gözle görülmüyor. 1950’lerde ve 1960’larda, etrafı saran dumanlar vardı. Ancak bugün, neredeyse hiçbir şey göremiyoruz. Peki, trafiğin yoğun olduğu sokaklarda tam olarak ne soluyoruz? Dizel araçlardan kaynaklanan is ve yayılan kirli nitrojen dioksit gazının solunması, son dönemde ciddi bir sorun olarak görünüyor. Dizel araçlar, kentlerdeki hava kirliliğinin temel sebebi olarak görülüyor. Yeni dünya düzeninde artık elektrikli araçlar daha fazla aktif rol oynayacak. Ancak bu araçların tamiri veya bakımı için ara elemanların yetiştirilmesi gerekiyor. Makinistlik mesleğe 2030’da yok olacak da diyebiliriz ve ustalar tarih karışacak. Devlet yeşil politika kapsamında sağlıklı adımlar atarak başarılı olabilir ancak bu adımlar atılırken yapılması gerekler işler de var.  Şu an elektrikli arabaların maliyeti oldukça yüksek olabilir ama seri üretime geçilince bu maliyet düşecek. Mevcut koşullarda üreticiler harcadıkları parayı hemen geri kazanmak istiyor. İleride gelişmiş bir teknoloji ile daha ucuz elektrikle arabalar olabilir.

Ersan İbrahim

İngiltere’de benzin ve dizelle çalışan yeni araç satışının 2030 yılından itibaren yasaklanmasın avantajlarla birlikte dezavantajları da var. Yeşil devrime yönelik olumlu bir adım lakin özellikle işçi sınıfın elektrikli  araba alması için maddi gücü olmayacak. Elektrikli arabaları orta ve üst sınıf ancak satın alabilecek. Madem İngiltere hükümeti böylesi bir plan oluşturdu ve doğayı bu kadar önemsiyor, insanların elektrikli araba alabilmesi için vergi indirimi yapsın. Hükümet elektrikli arabaların sürülmesini teşvik etmek için KDV’yi ödeyebilir. Böylece tüm sınıflar için uygun fiyatlı olur.

Ülfet Cantaş

Geçtiğimiz 10 yılda yoğun biçimde karşımıza çıkan ve temel gündem maddelerimizden biri haline dönüşen elektrikli otomobiller; Elon Musk ismiyle daha yaygın ve prestijli bir hale sürüklendi. Tesla ile yapılan yatırımlar ve bu yatırımlardan alınan olumlu sonuçlar; yılların dev şirketleri BMW, AudiveVolkswagen’i bile etkilemiş, şirketlerin yatırımları da elektrikli ve otonom araçlar ekseninesüratle kaymıştı. Şirketlerin entegre olduğu elektrikli otomobil dünyasına ülkeler de sessiz kalmadı. Elektrikli otomobillere artan talep doğrultusundaaltyapı hizmetleri de aynı oranda artıyor. Markalar geleceğe dönük yatırım yaparak içten yanmalı motorları terk etmeye hazırlanıyor. Bu değişim sürecinin tek parçası ebetteki markalar değil. Bu tarzdaki otomobiller için gerekli altyapının da bu süreç içinde gelişme gerekiyor. İngiltere’de toplam otomobil pazarının sadece yüzde 1ini elektrikli otomobiller oluşturuyor. Ancak bu veriye rağmen hükumet elektrikli araçlar konusunda geleceğe yatırım yapıyor. Ülkede yeni yapılan evler için şarj istasyonu zorunluğu da sıklaştı. Bu plan kapsamında, evlerin, okulların, hastanelerin yeşil enerjiye uygun şekilde dönüştürüleceği, karbon emisyonunun atmosfere ulaşmadan depolanarak yok edilmesi yönündeki teknolojik çalışmalara hız kazandırılacak.

 

Exit mobile version