Site icon Londra Gazete

İngiltere’den KKTC’ye yolculuk yapan Kıbrıslı Türkler, karantina sürecini değerlendirdi

İngiltere’nin vaka sayısındaki azalmayı dikkate alarak, KKTC’ye uçuşlar 16 Temmuz 2020 tarihinde başladı. 16 Temmuz’dan itibaren İngiltere’den adaya gidecek kişiler ülkeden çıkmadan en az üç en fazla beş gün önce PCR testi yaptırarak, negatif PCR sonucu ile adaya girebilecekler. Girişti 2. PCR’ları alınarak 7 günlük karantinaya alınacaklardır. Karantina bitiminde ise 3.PCR testlerini yaptırmak sureti ile karantinadan çıkacaklardır.

Bu hafta İngiltere’den KKTC’ye giden Kıbrıslı Türklerin karantina tecrübelerini öğrenmek için Londra Gazete olarak toplum üyelerimizle konuştuk. Birbirinden ilginç ve bilgilendirici yorum ve cevaplar aldığımız röportajımızda, 7 gün karantina uygulamasının devam etmesi ama sadece İngiltere’den giden yolcular için değil, Türkiye’den KKTC’ye giden yolcular için de geçerli olması ile ilgili yorumlar dikkat çekti.

Kanal Uysaler

Karantina öncesi biraz sıkıntılı oldu çünkü neyle karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Bu konuda biraz karın ağrısı çektim. İki küçük çocuğumla yolculuk yapacağımdan dolayı ve neyin nasıl olacağından habersiz olduğumuz için biraz endişeliydim. Biz Larnaka’dan yolculuk yaptık. Herkese tavsiyem gelmeden PCR testini yaptırsın da gelsin, hem İngiltere’de yaptığınız zaman NHS karşılıyor bir şey ödemiyorsunuz. Buraya gösterdiğiniz zaman PCR testinizi daha hızlı işlemler yapılıyor ve hemen uçak alanında sizi ayrı bir yere alırlar ve hemen çıkış yaparsınız. Larnaka’dan çok kolay geldik uçağımızda çok dolu değildi. Yolcular çok sık oturmadı ve hepimizde korunduk. Çocuklarla maskemiz ve eldivenlerimizi taktık, lavaboyu kullanmadık ve yemekte yemedik. Şansımıza gittiğimiz gün uçak havaalanı boştu fazla yolcu yoktu. Ayrıca uçaktaki çoğu yolcu PCR testini İngiltere’de yapmadığı için gecikmeli çıkmak zorunda kaldı. Ben kızlarımla taksi alıp sınır kapısına gittim, orda İngiltere’den geldiğimizi söyler söylemez zaten sağlık bakanlığı görevlileri orda sizi karşılıyor ve hemen araç geliyor ve sizi karantina merkezine götürüyorlar. Genel olarak iyi karşılandık. Lefkoşa Dereboyunda bulunan Güneş Rezidans isminde bir otele götürüldük, orda bize gayet iyi davrandılar ve otel gerçekten titiz çalıştı ve bu süreci bizimle en iyi şekilde geçirmesi sağladılar. Biz iki hafta karantinada kaldık ve güzel geçti. Çıkmadan önce PCR testimiz yapıldı ve sonucumuz negatif olduğu için çıkışımız sorunsuz gerçekleşti. Otelde çok sıkılmadık çünkü Türk okulların dersleri devam ediyordu, bende bir öğretmen olarak ders veriyordum ve ayrıca çocuklarda derslerini yapıyordu. Odamızın temizliğini kendimiz yapıyorduk, 2 -3 günde bize temizlik malzemesi veriliyordu ve onlarla temizliğimizi yapıyorduk. Aynı zamanda 2-3 gün içinde çarşaflarımız ve havlularımız yenilendi. Kapıdan dışarıya çıkmak kesinlikle yasaktı, balkonumuz vardı orda hava alıyorduk.

Biz hep olumlu düşündük, oyunlar oynadık zaten Londra’da yaptığımız çokta değişik bir şey yoktu evde yine kapalıydık. Bu kez bir motivasyonumuz vardı çünkü biliyorduk 2 haftanın ardından tatilimiz vardı. Şimdi karantina 7 gün oldu, ama ilk gün sayılmıyor bu yüzden 8 gün aslında. Ücreti 250 pound civarı, çocuklara bildiğim kadarıyla ücret almıyorlar benim çocuklarım için almadılar. Londra’da kalsam yine o kadar para harcaydım en azından burada aileme kavuştum ve Kıbrıs’ın tadını çıkarıyorum.

Son olarak evet bence bu karantina kaldırılmamalı, ben bunu göze alarak geldim. Devlet bana deseydi ki karantina kaldırıldı, ben yine kendimi izole ederdim evimde. Herkese tavsiyem, karantinasız giriş olmasın çünkü test yaptırsak bile o testten sonra uçak havaalanı gidiyoruz ve yolculuk yapıyoruz, hiç beli olmaz bu virüs bize nerede nasıl bulaşabilir. Çevremizi ve kendimizi korumak için karantina şart. Ağustos sonu İngiltere’ye dönüyorum ve yine kendimi 2 hafta evimde izole edeceğim.

Yusuf Keskinel

24 Temmuz Cuma günü Londra’da PCR testlerimizi ailecek yaptırdık, 26 Temmuz Pazar akşamı sonuçlarımızı aldık, negatif çıkan sonuçlarımızı print yapıp 27 Temmuz Pazartesi Stansted havaalanından Ercan’a uçtuk. İngiltere’den PCR testimizi Southgate’de bulunan özel bir klinikte yaptık, NHS kabul edilmiyor diye bir duyum var. Özel’de yapılması veya ‘Covid-19 not detected’ yazması gerekiyormuş. Bizim ile yolculuk yapan herkes özel klinikte testini yaptı, NHS’den yapıp sorun yaşamayanda olabilir. Sosyal mesafeye uyarak, maskelerimizi de devamlı takarak yolculuğumuzu yaptık. Londra’dan KKTC’ye giderken her hangi bir sorun yaşamadık, uçakta çoğu koltuklar boştu. Türkiye’de aynı şekilde kendimizi koruduk ve Ercan’a indiğimizde herkes gibi yeniden PCR testimiz yapıldı. Londra’dan KKTC’ye giden toplam 8 Kıbrıslı Türk yolcu vardı, bizleri ayrı bir bölüme aldılar. Daha sonra bizleri Malpas otele yerleştirdiler, çok güzel bir şekilde karşılandık. Biz KKTC’de yaşadığımızdan dolayı ve KKTC vatandaşı olduğumuz için bir ücret ödemedik. Geçen yıl Aralık’ta Kıbrıs’a ailemle birlikte kesin dönüş yapmıştım. Londra’da bulunan iki dükkânımın devir işlemleri için Londra’ya tekrar gelmemiz gerekti ve Koronavirüsten dolayı orda mahsur kalmıştık. İngiltere’den giden Kıbrıslı Türkler için karantina şart olmaması lazım çünkü Türkiye vatandaşları gibi iki kez PCR testi yapıyoruz ama üzerine de karantina uygulaması var. Pek de anlamış değilim, aynı uygulamayı onlara da yapsınlar veya hiç karantinasız girişler olsun. Bir KKTC vatandaşı olarak böylesi muamele ile kendimizi dışlanmış hissediyoruz, hoş bir duygu değil açıkçası. Vatandaşı olduğunuz ülkeye sen giriş yapaman ama vatandaş olmayanlar elini kolunu sallaya girsin. Bu beni çok üzüyor ama yine de sağlık bakanlığımızın koyduğu kurallara saygı duyuyoruz.

Eliz Stanley

24 Temmuz Cuma günü İngiltere’den KKTC’ye geldim. İngiltere’de özel bir klinikte PCR testimi yaptırdım, benim için maliyeti 110 pound’ı, KKTC’de karantina ücretim ise 260 pound ayrıca burada 2 PCR testi için bir ücret ödeycem. KKTC’de karantina yalnızken biraz zor geçiyor, aileniz ile birlikte muhtemelen daha kolay olabilir bu süreç. Ama şöyle bir rahatlık var, bu karantinan ardından içim rahat bir şekilde aileme sarılabilecem ve çevremin sağlına bir tehdit faktörü olmayacağım. Burada herkes cana yakın ve samimi, birbirimize destek oluyoruz, güzel dostluklar kuruyoruz hatta bazen müzik açıp oynuyoruz. Kaldığım otel çok temiz, çalışanlar yemeği kapıya bırakıyor ve kimseyle her hangi bir temasımız olmuyor zaten yemeklerde kapalı paketlerde geliyor. Tahmin ettiğimden daha kolay geçiyor bu süreç, günler hızlı geçiyor korkulacak bir şey yok. Karantinaya adaptasyon süreci ilk 2 gün zor, yalnızlığa alışmanız lazım. Fakat balkona çıkıp arkadaş edindim, sosyalleştiğim için iyi bir moral oldu. Ayrıca yiyecekler bazen çok iyi olmaya bilir bu nedenden dolayı eğer gelmeyi düşünüyorsanız atıştırmalık getirmeyi unutmayın veya dışarıdan aileniz getirebilir. 7 gün karantina uygulaması devam etmeli ama bu sadece bizler için değil aynı zamanda Türkiye’den gelecek olan yolcular içinde geçerli olmalı. Ada’mızın sağlığı ve güvenliği için çok önemli. Bu güne kadar adaya gelen pozitif vakalar Türkiye’den gelen yolculardan kaynaklanıyor.

 

Fatoş Davulcular

Geçtiğimiz hafta Larnaka’dan Kıbrıs’a geldim ve bir hafta güney’de ailemin yanında kalıp KKTC’ye geçmeyi planlıyordum. Uçaktan iner inmez bizi ayrı bir odaya alıp testimizi yaptılar. Güney’den gidecek olanların online ‘Cyprus Flight Pass’ isminde bir forma doldurması gerekiyor. Bundan haberdar olduğum için bunu önceden yapmıştım. Ailemin yanında kalıp burada karantinamı yapıyorum. Geçen gün bir polis görevlisi KKTC’ye geçmem için bir hafta daha karantina yapmam gerektiğini söyledi. Gelmeden önce 7 gündü şimdi 14 gün oldu bizim için, sürekli her gün değişik kararlar üretiliyor bizimde aklımız karışıyor.

Exit mobile version