Site icon Londra Gazete

“Bu virüs dil, din, ırk, mezhep, fakir, zengin farkı gözetmeden her yaştaki topluma dokunmuştur”

ATATÜRK’ÜN ilkelerini, devrimlerini her türlü yeniliğe açık ve sürekli devrimi gerçekleştirecek nitelikteki düşünüş sistemini, devrimlerin bugünkü sonuçlarını ve yarınlara doğal uzantılarını, yapıtlarını ve toplumsal davranışlarını inceleme araştırma konusu yapmak amacıyla 1997 yılında Londra’da kurulan, İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği (İADD), uzun yıllardır çeşitli başarılara imza atmaya devam ediyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını özellikle İngiltere’de yaşayan Türkçe toplumu da etkiledi. Buna rağman İngiltere’de faaliyet gösteren dernekler faaliyetlerine devam etti. Bu başarılı ve fark yaratan derneklerden biri ise İADD.

İADD özellikle dijital platform üzerinden düzenlediği etkinlikler ve konferanslarla kendinden söz ettirdi.

Londra Gazete olarak, İADD Başkanı Jale Özer ile yaptığımız röportajda koronavirüs sürecinde İADD’in düzenlemiş olduğu etkinler hakkında bilgi aldık ayrıca, salgının topluma İngiltere’de yaşayan vatandaşlara etkilerini değerlendirdik.

İADD Başkanı Jale Özer, koronavirüs sürecini ve düzenlemiş oldukları etkinlikler hakkında Londra Gazete’ye konuştu. İngiltere hükümetinin koronavirüse karşı ilk etapta uygulamaya çalıştığı sürü bağışıklığı stratejisini eleştiren Özer, bu yaklaşımdan dolayı çok can kaybı yaşandığını belirtti. Özer ifadesine şöyle devam etti;

“Öncelikle İngiliz hükümetinin sürü bağışıklığı uygulaması  gibi yanlış  politikasına  karantinanın geç uygulanması ,sınırlarının kapatılmaması, uzun müddet çok az test yapılması ,sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarının karşılanmaması ,bakım evlerinin durumu gibi önemli tedbirleri çok geç alması da eklenince maalesef çok can kaybı olmuştur. Bu vesile ile kaybettiğimiz canlara Allah’tan rahmet, acılı ailelerine sabır ve başsağlığı ve halen hastanede olan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Bu konudaki acımız ve üzüntümüz hangi ülkede olursa olsun ortaktır. Hepimiz şunu anladık ki bu virüs dil, din, ırk, mezhep, fakir, zengin farkı gözetmeden her yaştaki topluma dokunmuştur.

‘BİRLİKTE MÜCADELE VE DAYANIŞMANIN ÖNEMİ’

Halen içinde bulunduğumuz pandemi dönemi bize hayatın hızlı akışında istemeyerek ihmal ettiğimiz evimiz,ailemiz,işimiz,ilişkilerimiz özetle yaşantımızla ilgili  özeleştiri yapma fırsatını verdi.Kendisine ve ailesine zaman ayırmanın ne kadar önemini hissedenler olduğu gibi diğer taraftan aile içi şiddet görenlerin arttığını da  biliyoruz .Bu dönemi kitap okuyarak,yeni hobiler edinerek pozitif olarak geçirenler olduğu gibi psikolojik bozukluk yaşayanlar da oldu. Doğa ve çevreyi acımasızca nasıl harcadığımızı bütün çıplaklığıyla gördük. Birlikte mücadele ve dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha öğrendik.”

Koronavirüs sürecinde İADD’in faaliyetleri hakkında bilgi veren Özer, dijital platformunun daha önce çıktığı bu dönemde, etkinliklerini bu ortamlarda düzenlediklerini ifade etti. Özer şöyle konuştu:

“Derneğimiz Londra’da fiziki olarak bir arada yapılan toplu etkinliklerini durduran ilk derneklerden biri. Bu dönemde dernek üyelerimizin yüzde 90‘na yakınının hem İngiliz hemde Türkçe basınını çok yakından takip ettiklerini bilmemizle birlikte pandemi de önemli değişikliklerin açıklandığı dönemlerde gerek e-posta yoluyla gerekse sosyal medya kanalıyla bilgilendirme yaptık. Ayrıca gerek yönetim kurulu üyeleri gerekse diğer üyelerden de yardım alarak özellikle yalnız yaşayan üyelerimize telefonla ulaşarak psikolojik destek verdik.

DİJİTAL ORTAMDA KUTLAMALAR 

Teknoloji kullanımının daha da öne çıktığı bir dönem olarak biz de etkinliklerimizi dijital ortamda sürdürdük. İlk etkinliğimiz; TBMM 100. yılı kutlamalarını dünyanın dört bir ülkesinden  çocukların kısa mesaj, şiir ve müzikle katıldıkları 23 Nisan 100.yıl videosunu hazırladık. Dünyada ,Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen ilk ve tek bayram olan 23 Nisan’ı Chicago ,Florida, Malta, İsveç Norveç,Türkiye ve Londra’dan katılan çocuklarımız büyük bir sevinç ve  heyecanla kutladılar.

ATATÜRKÇÜ DÜNYA PLATFORMU 

İkinci olarak; İngiltere ADD’nin de kurucu üyelerinden biri olduğu  ve şu andaki yönetim kurulunda 2.başkanlık görevini de yürüttüğüm Atatürkçü Dünya Platformu (ADDP) olarak TBMM’nin açılışının 100 yılı nedeniyle Amerika’dan, Türkiye’den değerli diplomat, tarihçi, film yönetmeni, yazarların ve  platforma bağlı üye dernek başkanlarının  mesajlarıyla  gerçekleştirdiğimiz 100.yıl videosunun hazırlanmasına derneğimizin de büyük katkısı olmuştur.

19 MAYIS KUTLAMASI

Üçüncü etkinliğimiz; Atatürk’ün doğum günüm dediği, Milli Mücadele  ateşinin yakıldığı gün olan 19 Mayıs’ı yine dijital ortamda konuklar, müzisyen grupları  ve izleyici katılımıyla  gerçekleştirildi. Atatürk’ün kütüphanecisi Nuri Ulusu’nun oğlu Mustafa Kemal Ulusu Tarihçi Doç.Dr.Orhan Çekiç, E.Amiral Türker Ertürk,Devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay, dünyadaki en iyi 50 öğretmen arasındaki ilk Türk öğretmen Dilek Livaneli ve değerli sanatçılarla 2,5 saat süren kapsam bir program yaptık. Dijital ortamda yaptığımız bu programımızla dünyanın her köşesine ulaştık. Dördüncü  olarak; 2011 yılında kaybettiğimiz eski başkanımız, ressam, Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Kağan Güner’i doğum gününde andık.

ATATÜRK’ÜN BİLİM VE AKIL ÖNDERLİĞİ

Özer, mevcut süreci ve ‘yeni normal’ olarak nitelendiren dönemi ile ilişkin Atatürk düşüncelerinin önemine vurgu yaptı. Özer şöyle konuştu; “İçinde bulunduğumuz korana pandemi dönemi: ulus devleti, sağlıkta ,ekonomide ,siyasal alanda, eğitimde, tarımda tam bağımsızlık politikasının   önemini yani  Büyük Önderimiz Atatürk’ün bilim ve akıl önderliğinde kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ideolojisinin  ne kadar önemli olduğunu  bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Bilim ve akıl yolunda politikalar izleyen ülkelerin bu pandemiyi daha rahat atlattığını görüyoruz.

‘HEPİMİZE BÜYÜK SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR’

Yeni normal dönemde ise hijyenin ve sağlığın daha fazla ön planda olacağını belirten Özer, “Hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Derneğimizin etkinlikleri bir süre daha dijital ortamda devam edecek gibi gözüküyor. Pandemi dönemi ekonomik açıdan yine en fazla emekçileri, öğrencileri  ve küçük esnafı etkiledi. Turizm ve kültür şehri olan Londra’nın merkezinde otellerin boş olduğunu biliyoruz. Buna bağlı olarakta hizmet sektörü  çok kötü etkilendiğinden maalesef çok sayıda insan da işini kaybedecek. İşsizler ordusunun artması ırkçılığa ve suç oranlarının yükselmesine neden olacaktır. Toplum olarak bu konuda hepimiz çok dikkatli olmalıyız” dedi.

Exit mobile version