BAŞARILI muhasebeci Altan Kemal, yeni tıp koronavirüs salgın ile birlikte İngiltere ekonomisini Londra Gazete’ye değerlendirdi.
Londra’nın en tanınan ve güvenilir muhasebecilerinden Altan Kemal, Kıbrıs’tan 1973 yılında geldiği İngiltere’de başarı merdivenlerini birer birer çıkan, günümüzde Türkçe konuşan toplum üyeleri de dahil olmak üzere her milletten çok sayıda işletme sahibine muhasebe ve finans hizmeti veren Alton & CO şirketinin kurucusu.
Pandemi öncesi ve Covid-19 sürecinde İngiltere’nin ekonomisini değerlendiren Altan Kemal, Londra Gazete’nin sorularını yanıtladı.
İngiltere’nin Brexit Anlaşması’yla Avrupa Birliği’nden resmen ayrılması, ardından gelen koronavirüs salgınıyla birlikte İngiliz ekonomisi ciddi anlamda etkilendi. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi, ekonominin mart, nisan ve mayıs aylarını kapsayan üç aylık dönemde yüzde 19,1 daraldığını belirtti.
Brexit’in 2016 yılından itibaren getirdiği ekonomik belirsizlik ile birlikte şimdi de koronavirüs ile mücadele etmeye çalışan İngiltere ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,2 ile 1979 yılından bu yana çeyreklik bazda en sert daralmasını kaydetmişti.
Covid-19 salgının İngiltere ekonomisine etkisini değerlendiren Altan Kemal, dünya çapında tüm ülkelerin ekonomik sorunlar yaşadığını belirterek şu ifadeyi kullandı:
“Mart ayından itibaren bu salgın dünya çapında yaygınlaştı. Koronavirüs, bir ülkeden diğerinde her türlü istikrar belirtisinin çökmesine neden olan zincirleme bir reaksiyonu tetikledi. Dünya, koronavirüs krizinin etkilerine vahim düzeyde hazırlıksız yakalandı ve bunun etkileri önümüzdeki yıllar içerisinde devam edecek. İngiltere ekonomisine gelince, yaklaşık yüzde 20 bir daralma söz konusu, İngiliz ekonomisi mart ayında yüzde 6,9, nisan ayında ise yüzde 20,4 seviyesinde daraldı. Ekonomik durgunluk kaçınılmaz, ancak ekonomi daraldıkça farklı sorunlarda ortaya çıkmaya başlıyor. Örneğin işsizlik ve güvensizlik. İngiltere’deki belirsizlik binlerce kişiyi işsiz bırakabilir.”
İSTİHDAMIN KORUNMASI ÇALIŞILIYOR
Geçtiğimiz hafta İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak’in krizden çıkış için 30 milyar poundluk bir destek programı uygulayacağına değinen Kemal, “İnsanlar iş ve gelirlerinin güvenliği konusunda endişeli. Bu nedenle Maliye bakanı istihdamın korunması için bu teşvik paketini açıkladı. Bu teşvik paketinin amacı ise güven kazanmak. İşverenler ayakta kalsın, iş yerlerini kapatmasın ve bir şekilde istihdamın korunması çalışılıyor. Furlough denilen düzenlemede ise maaş destek planı olarak devam etmekte ama 1 Temmuz’da değişti. Daha çok kişinin çalışma hayatına geri dönmesi hedeflenen değişikliklerle, bugüne kadar maaşlarına devletten alan çalışanlar, part-time veya vardiya modeli ile işlerine döndü, ancak çalışmadıkları zamanlar için hükümetten destek almayı sürdürebilecekler. ekim ayında hükümetin maaş desteği yüzde 60’a indirilecek; kalan yüzde 20’yi işverenler ödeyecek” dedi.
FURLOUGH KAPSAMINDA DOLANDIRICIKLIK
Kemal, furlough destek programı kapsamında dolandırıcılık yapan birçok kişinin olduğunu vurguladı, özellikle bu kişilerin İngiltere Vergi ve Gümrük Dairesi HMRC tarafından tespit edilip yakalandığını söyledi.
İşi gereği sermaye ve finans piyasalarını yakından takip eden Altan Kemal, İngiltere ekonomisinin geleceği hakkında şu tavsiyelerde bulundu:
“Koronavirüs kısıtlamalarından en kapsamlı açılımlar başladı, bu açılışlarla birlikte ekonominin bir nebze canlanması isteniyor. Bu açılımlara rağmen pek de bir canlanma olmadı henüz, yenile açıklanan teşvik paketi de daha fazla eğlence, keyif ve restoran sektörüne yönelik. Restoran vergileri 20’de 5’e düştü, bu işverenleri ayakta tutup istihdamın devam etmesini sağlamak için önemli bir girişim.
İŞVEREN KAZANMAZSA, IŞÇILERDE KAYBEDER
Dünya çapında yaşanan bir zor süreçte herkes oldukça etkilendi maalesef, ama ne olursa olsun herkesin işlerine sarılmasını tavsiye ediyorum. Çok hassas ve zor bir dönem, ama bu süreçte kalite farkı da tartışılacak. İsabetli kararlar üreten ve profesyonel hizmet veren iş yerleri bir şekilde tutulmaya devam edecek. Çalıştıkları işleri korumaları için işçilerinde her zamankinden daha fazla büyük bir özveri ile çalışması şart. İşveren kazanmazsa, işçilerde kaybeder. İyi ve dinamik bir yönetim bu süreçte önemli.
İYILER VE KÖTÜLER MEYDANA ÇIKACAK
Bu günden sonra kimsenin yanlış yapma gibi bir lüksü yok. İyiler ve kötüler meydana çıkacak, bu kolay olmayacak ama her karanlığın ardından güneş doğacak. Herkesin pozitif kalması gerekiyor, karamsar olmayın ve işinize tutunup odaklanın. Gençlerde asla pes etmesin, iş bulmak zor ama imkânsız değil. Bu dönem belki emeğin karşılığı verilmeyecek ama kimse umudunu kaybetmesin. Sınırları insanlar kendi kendine koyuyor, pes etmeyin, panik yapmayın, dünya devam ediyor. Karamsar olursak başarılı olmamız zorlaşıyor, mevcut koşullara adapte olup daha fazla çalışmamız gerekiyor.”