Site icon Londra Gazete

İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler bedelli askerlik yasa değişikliği hakkında konuştu

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, geçtiğimiz hafta bedelli askerlik imkanı ile bağlantılı Askerlik Yasasında değişiklik olacağını açıkladı.

Bu açıklamanın ardından, İngiltere’de yaşayan ve uzun yıllardır askerlik sorunu nedeniyle ile adaya gidemeyen binlerce Kıbrıslı Türkler umutlandı.

13 Temmuz Pazartesi günü gerçekleşen Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bir araya geldi. Toplantıda ilk olarak ‘Askerlik Değişiklik Yasa Tasarısı’nın’ komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere görüşülerek, oy birliğiyle kabul edildi.

Bedelli Askerlik Yasa Tasarısı Ön Komitesi Başkanı UBP Milletvekili Menteş Gündüz, bedelli askerlikle ilgi önemli açıklamalarda bulundu.

Açıklanan tarihlerle para miktarlarının da değişiklik gösterebileceğini söyleyen Gündüz, yurt dışında doğup büyüyenlerin bin pound ödeyip muaf olabileceğini kaydetti.

UBP Milletvekili Menteş Gündüz

“TARİHLER VE MİKTARLAR DEĞİŞEBİLİR”

Söz konusu tasarının son şeklinin Kamu İdari ve Sağlık Komitesine alacağını ifade eden Gündüz, açıklanan tarihlerin ve para miktarlarının komitede görüşülünce değişiklik gösterebileceğine dikkat çekti.

2016 yılından önce yurt dışına giden asker kaçaklarının hiçbir şeye bakılmaksızın bu kapsama girebileceğini söyleyen Gündüz, 31 Aralık 2020 tarihine kadar kapsayacağını belirtti.

Söz konusu tarihlerin değişken olabileceğini yineleyen Gündüze, açıklanan tasarıya göre doktoradan ya da yurt dışında çalışmadan hak kazanıp bir aylık sürenin 15 gününü yapan kişilerin belirlenen para miktarını ödeyerek hiç yapmayabileceğini vurguladı.

Yurt dışında olup asker kaçağı durumuna düşmesi nedeniyle ülkesine gelemeyen binlerce kişi bu yasa değişikliğini büyük bir heyecanla bekliyor. Yasa değişikliği kapsamında ayrıca yurt dışında doğanların bin pound ödeyip muaf olabilecek.

Londra Gazete olarak İngiltere’de yaşayan ve ‘asker kaçağı’ konumunda olan veya burada doğup büyüyen gençlerle bedelli askerlik yasasındaki muhtemel değişikliği değerlendirdik. Birbirinden ilginç yorum ve cevaplar aldığımız röportajımızda, yıllardır doğup büyüdüğü memlekete gidemeyen bir gencin yıllardan sonra gitme ihtimalinin heyecanı, öteki yandan ise İngiltere’de doğup büyüyen bir gencin Kıbrıs’ta öteki olmakla ilgili isyanı dikkat çekti.

Yakup Seyer –  NHS Yönetici Asistanı

2013 yılında daha iyi bir gelecek ve ailevi nedenlerden dolayı İngiltere’ye göç ettim. Daha sonra 2014 yılında asker kaçağı durumuna düştüm. Yıllarca ailemden uzakt bir hayat kurmaya çalıştım. Şu an Ulusal Sağlık Servisinde (NHS) Yönetici Asistanı olarak görev yapmaktayım. Bu kariyer fırsatını kaçırıp, geleceğimi askıya alıp, 12 aylık askerlik görevimi gerçekleştirmeyi tercih etmedim. İngiltere’ye göç edip burada bir gelecek inşa etmek çok zor, bu nedenden dolayı askere gidip tekrar buraya dönüp sil baştan yapmak istemedim. Yıllardır ailemi Güney Kıbrıs’ta veya Türkiye’de ziyaret etmek zorunda kaldım. Rum tarafına gidip de, sınırın öteki tarafına geçememek tarifi olmayan bir duygu. Sınır kapısında aileme ve arkadaşlarıma veda ettim, memleket hasreti ile her defasında bu daha fazla zorlaştı benim için. Her zaman şunu sorguladım kendimce, ‘Neden memleketim beni kabul etmiyor? Neden KKTC’nin ekonomisine katkı koymak yerine, yıllardır Rum tarafına giderek çeşitli harcamalar yapıyorum ama doğduğum vatana katkı koyamıyorum?’ Bedelli askerlik yasasının bir an önce yasa yürürlüğüne girmesini umut ediyorum, benim gibi gençlerin önü açılısın. Memleketimize, ailemize ve arkadaşlarımıza gönül rahatlığıyla kavuşalım artık.

Güner Gümüş – Hukuk mezunu

İngiltere’de doğup büyümeme rağmen kendimi her zaman Kıbrıs’a ait hissettim. Nerelisin diye sorulduğunda, ‘Kıbrıslı Türküm’ diyorum. Kıbrıs benim Anavatanım. Her yıl ailemle birlikte yaz tatilinde 2 ay Kıbrıs’ta kalıyorum. Çeşitli harcamalar yapıp en az 3 bin pound cebimizden çıkıyor. Bununla birlikte İngiltere’de değil de, memleketimizde yatırım yapmayı tercih ediyoruz ve gerekli vergimizi ödüyoruz. KKTC’de bedelli askerlik yasasında değişiklik oldukça gerekli bir karar hatta geç kalındı bile. Yapılan açıklamaya göre, ‘Yurt dışında doğanlar bin pound ödeyip muaf olabilecek’, bu karar bizi bir nebze rahatlatmıştır. Normal şartlarda 90 günden fazla kalamıyoruz, eğer bir zaman memleketimize göç edersek askerlikten muaf tutulmak bizim için bir avantaj olacak. Askerlik görevimi gerçekleştirmekten kaçınmıyorum ama zorunlu askerlik insan haklarına aykırıdır. Lakin, sanırım Kıbrıslı Türk olmanın bedeli askerlik, İngiltere’de yaşamanın bedeli ise öteki olmak. Bizler bin pound bile ödemek zorunda olmamalıyız, bir nevi gülünç bir rakam, KKTC devletimiz kendi gençlerinden bin pound alınca eline ne geçecek? Diasporadaki Kıbrıslı Türk gençler bizim için önemlidir diyenler, bu gençlere daha fazla sahip çıksın. Bizleri gerçekten benimsediğiniz hissettirin. Ayrıca, askerliğe gelince doğuştan KKTC vatandaşayız amma velakin KKTC’de karantina ücretine gelince, ‘KKTC vatandaşı değilsiniz kendiniz ödeyeceksiniz’ deniliyor. İlginç bir çelişki.

 

İsmayil İbrahim – Gastronomi mezunu

KKTC’de bedelli askerlik yasasındaki değişikleri uzun bir zamandır bekliyorduk. Bu konu için artık bir adım atılmasından dolayı çok memnunuz. Asker kaçağı konumunda olan ve uzun yıllardır memleketine gidemeyen birçok vatandaşımız bulunmakta. Onların bu yasa değişikliğinden yararlanması sevindirici. Öteki yandan, İngiltere’de doğup büyüyen Kıbrıslı Türkler için de olumlu bir yaklaşım. Özellikle uzun vadeli anlamda; bu yasa değişikliği hem burada yaşayan yurttaşlar hem de KKTC ekonomisi için yararlı olacak. Bin pound fazla bir ücret değil, ama bu masrafı böylesi bir dönemde karşılayamayacak birçok genç olacak. Koronavirüs salgını özellikle İngiltere ekonomisini ciddi anlamda vurdu, işsizlik gittikçe yükseliyor. Bu yıl mezun olan gençler ise iş bulamıyor ve bu uzun süre böyle devam edecek. Genç nesil askerlikten muaf tutulmak için bu ücreti ödemeyecek çünkü her yıl 90 günden daha fazla kalacaklarını düşünmüyorlar. Bunun dışında, durumu iyi olan Kıbrıslı Türklerin birçoğu KKTC’de yatırım yapmayı düşünüyor. İngiltere’de standart bir evin ücreti 300 bin pound’ın üzerinde ve yatırım yapmak için geçerli kredi skoru şart. Oysa Kıbrıs’ta uygun bir fiyata yatırım yapmak mümkün ve daha kolay. Bizler Kıbrıs’ta yaşamasakta oradaki gençler için askerlik zorunludur, madem bizde Kıbrıslı Türk olduğumuzu söylüyoruz askerliğin bizi de kapsamasını anlayışla karşılıyorum.

Dalan Rüstemoğlu – İnşaat sörveyörü

Hayatım boyunca askerliğin omuzlarımda bir yük olacağını biliyordum. İngiltere’de doğdum, 14 yaşında ailemle birlikte Kıbrıs’a yerleştik. 7 yıl Kıbrıs’ta yaşadım ve daha sonra 2014 yılında İngiltere’ye tekrar geri döndüm. Askerlikle ilgili her zaman bir çözüm arayışı içindeyim ama maalesef fazla bir seçeneğimiz yoktu. ASAL şubedeki görevlilere danışıp sürekli bir seçenek üretmeye çalışıyordum. Onlara hep söylüyordum, Kıbrıs’a geri dönme gibi bir niyetim yok çünkü buradaki kariyer fırsatlarını orda asla bulamam. Bu süreçte yaşadığım en büyük acı annemin ve dedemin yanında olamamak. Aralık 2019’da annem ve dedem çok ciddi bir rahatsızlık geçirdi, dedem 4 ay boyunca hastanede yatmak zorunda kaldı. Şükürler olsun ki annem tamamen iyileşebildi, fakat dedemi kaybettik. Hayatımın en zor dönemini yaşadım, sevdiğim ve çok yakın olduğum kişiyle son kez vedalaşamadım. Çünkü ben bir ‘asker kaçağı’ konumundaydım. Umarım bedelli askerlik için yasa değişikliği gerçekleşir ve benimle birlikte aynı durumu paylaşan insanlar sevdiklerine kavuşur. Çok fazla bir şey istemiyoruz aslında, sadece yılda bir kez memleketimize gidip ailemiz ve arkadaşlarımızla birlikte olmak için bir fırsat talep ediyoruz. Bu yaşadıklarımız kesinlikle adil değil. Dilerim bu yasa değişikliği olur ve artık ailemizle görüşmek için Güney Kıbrıs’a gitmek zorunda kalmayız. Oraya yaptığımız ekonomik katkıyı memleketimize yapmayı tercih ediyoruz. Özetlemek gerekirse, bu yasa değişikliği ile birlikte hepimiz kazanmış oluruz.

Exit mobile version