DAY-MER Kültür ve Sanat Festivali Park Şenliği bu yıl 5 Temmuz’da online olarak gerçekleştirildi.
İlki, Türkiye’den İngiltere’ye göçün yoğun olarak yaşandığı 1990 yılında gerçekleştirilen Day-Mer Kültür ve Sanat Festivali’nin 31’incisi koronavirüse denk geldi.
Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi Day-Mer, hazırlıklarını Kasım ayında başlattığı 31. Kültür ve Sanat Festivali’ni iptal etmek yerine, online olarak gerçekleştirdi. Önceki yıllarda düzenlenen festivalleri aratmayan zengin bir programla oluşturulan 31. Kültür ve Sanat Festivali 5 Temmuz Pazar günü yapılan final etkinliği ile sona erdi.
30 YILLIK ARŞİV ONLİNE FESTİVAL İÇİN TARANDI
Her yıl Temmuz ayının ilk Pazarı, Hackney sınırları içerisindeki Clissold Park’ın ev sahipliği yaptığı Park Şenliği bu yıl online olarak gerçekleştirildi
Day-Mer’in Facebook sayfasından öğleden sonra başlayan canlı yayın yaklaşık sekiz saat boyunca devam etti. Park Şenliği’nin 30 yıllık arşivinden her yıl için derlenen görüntülerle oluşturulan programda, İngiltere’nin en mücadeleci sendikaları ve kampanya gruplarının temsilcileri, gönderdikleri görüntülü mesajlar ile yer aldı. Başta birçok Avrupa ülkesi olmak üzere Türkiye’nin yanı sıra ABD’den de canlı bağlantılarla konukların alındığı festival, her yıl olduğu gibi, yılın en yakıcı sorunlarının dile getirildiği, dayanışma ve mücadele çağrılarının yapıldığı bir platform oldu.
Sahne programını 30 yıl boyunca Türkiye, Avrupa ve İngiltere’den festivale katılan sanatçı ve grupların oluşturduğu 31. Kültür ve Sanat Festivali’nde, aralarında; Kazım Koyuncu, Selda Bağcan, Moğollar, Şıvan Perwer, Kardeş Türküler, Yeni Türkü, Şevval Sam, Aynur Doğan, Metin Kemal Kahraman ve Sabahat Akkiraz’ın da yer aldığı 60 yakın sanatçı ve grubun arşiv görüntülerine yer verildi.
Covid-19 salgınından kaynaklı kısıtlamalardan dolayı online olarak düzenlenen 31. Kültür ve Sanat Festivali konseptini arşiv görüntülerinin paylaşılması olarak belirleyen Day-Mer, paneller dışındaki tüm etkinliklerinde arşiv görüntülerini paylaşıma açtı. Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türklerin son 30 yıllık göçmenlik serüvenine, Londra’da kültür ve sanat alanında yapılan çalışmalara ışık tutan arşiv görüntüleri izleyenlerin anılarını tazeledi. Her bir festivalin sunusunun Londra’nın ayrı bir noktasından geçmişte festivali sunanlar tarafından yapıldığı programın gerçekleştirilebilmesi için onlarca gönüllü görev aldı. Sunumlarda, her yılın öne çıkan gelişmeleri ve festivalin işlediği temalara özellikle vurgu yapıldı.
18 Haziran’da resepsiyon ile başlayan Day-Mer 31. Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, “Irkçılığa Karşı Mücadele”, “Pandemi ve Kapitalizm” ve “Sivas Katliamını Unutmayacağız” başlıklı üç panel, fotoğraf sergisi, üç ayrı tiyatro gösterimi, Çocuk Şenliği ve Gençlik Şenliği gerçekleştirildi. Festival her yıl olduğu gibi Temmuz’un ilk Pazarı gerçekleştirilen Park Şenliği ile sona erdi.