Day-Mer tarafından yapılan yazılı açıklama ile toplum üyelerimize koronavirüs ve etkilerine karşı birlik çağrısı yapıldı.
Sağlık siteminde ve sosyal servislerden yapılan para kesintilerinin eleştirildiği açıklamada, salgın sebebiyle özellikle gıda ürünleri satan bazı işletmelerin fırsatçılık yaptıklarına dikkat çekildi.
Day-Mer tarafından yapılan açıklama şöyle:
“Koronavirüs İngiltere’de ve dünyada yayılmaya devam ediyor. On binlerce insan salgınla boğuşurken ölü sayısı dünya çapında 15 bini geçti. 350 binden fazla da vaka var. Bütün ülkelerde yeterince test yapılmadığı için, bu sayının çok daha fazla olduğu ise kesin.
İngiltere’de de vaka sayısı 5 bini geçti ve 23 Mart sabahı itibariyle 289 kişi hayatını kaybetti.
Ölümler artıyor. Fakat salgının pençesinden kurtulanların sayısı daha fazla. 100 binden fazla insan tedavi olarak salgından kurtuldu.
Önemli olan, virüsün daha fazla insana bulaştırılmaması. Buna dönük başta sağlık otoriterlerinin olmak üzere, yetkililerin uyarılarını dikkate almak gerekiyor. Biz de, Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) olarak, sorunu yakından takip ediyor ve halkımızı doğru bilgilendirmek için çaba harcamaya devam ediyoruz.
Şu anda tüm NHS hastanelerinin yanı sıra, yine NHS’in parasını ödemek şartıyla kiraladığı özel hastaneler hizmet vermekte. Görüldüğü gibi, felaketlerde bile, patron denen kesim parasını almadan, daha önce el koyduğu devlet hastanesinin halka hizmet vermesine müsaade etmiyor.
İngiltere’de yıllardır sağlıkta devasa kesintiler yapıldı. Bu kesintiler, bugün hayatları karartmanın sebebi oldu. Bunu yapan iktidarlar, hayatını kaybeden vatandaşların katili durumundadır.
Ama şimdi artık başka bir noktadayız. Halkın, sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının baskısıyla yaklaşık 500 milyar sterlin koronavirüsle mücadele için ayrıldı. Bu paranın bir bölümü işine gidemeyen işçilere maaş olarak verilirken, bir bölümü de sosyal yardım olarak ihtiyaç sahiplerine verilecek. Bu da gösteriyor ki; sağlığa diğer sosyal haklara ayrılacak yeterince para varmış.
Halkımızın sağlığının her şeyin üzerinde tutulması gerektiğine inanıyoruz. Onun için kurum olarak yaptığımız çağrılarımıza kulak vermenizi bekliyoruz.
- Zorunlu olmadıktan sonra bir süre dışarı çıkmayalım.
- Hijyene son derece dikkat edip, temaslardan kaçınalım.
- Toplu alanlarda olmamaya özen gösterelim.
- Çevremizde bize ihtiyaç duyan, özellikle ileri yaşlarda ve sağlık sorunları olan vatandaşlara yardımcı olalım.
- Her semtte oluşan gönüllü semt gruplarında yerimizi alıp, dayanışma içinde olalım.
Bütün bunların yanında, bu durumu fırsata çevirmek isteyen halkın korku ve kaygılarından nemalanmak isteyenlere de izin vermeyelim. Toptancı ya da market sahiplerinin fahiş fiyatlarla sattıkları gıda ürünlerinden kazanç elde etmelerinin vicdani ve ahlaki hiç bir yanı yoktur. Bir kez daha sesleniyoruz bu kesimlere; Yaptığınızın işin savunulacak hiç bir tarafı yok. Unutmayın ki bu virüs sizi teğet geçmiyor. Sizin bu salgına yakalanmanız durumunda yine ilk yardımınıza koşacak olanlar, sizden alış veriş yapan sağlık emekçisi ve halktan emekçiler olacaktır.
Sağlık emekçilerinin çalışma koşulları ve onların sağlığı her şeyden önemli. Onlara her türlü desteği sunmalıyız. Alış verişte kolaylık ve öncelik tanıyalım hak ettikleri değeri vermekten çekinmeyelim. Medyaya yansıyan haberlerinde teyit ettiği gibi bizlerin köşe bucak kaçtığı virüslü hastaların tedavisi için hayatını hiçe sayan sağlık çalışanların hayatlarını zorlaştırmayalım, kolaylaştıralım.
DAY-MER olarak, Kuzey Londra’da oluşturduğumuz sosyal medya grupları üzerinden bilgi almaya ve sorunları olanlarla ilgilenmeye çalışıyoruz. Özellikle DAY-MER Gençliği’nden gençlerimiz bu zorlu dönemde önemli bir görev üstlenmiş durumdadır. Onlara yardımcı olalım.
Günlük olarak videolarla ve yazılı olarak bilgilendirmelere devam edeceğiz. Fakat bütün bunlar yaşanırken, belediye, hükümet ve yetkili kurumlardan da taleplerimiz var.
- Daha fazla kamu kaynağı, kapasitesi yetersiz olan hastanelere ve sağlığa acilen aktarılmalı
- İşinden olan ve maddi zorluk çekenlerin kiraları, belediye vergileri belediyeler tarafından karşılanmalı.
- Koronavirüs kaptığından şüphelenenlerin testleri bekletilmeden yapılmalı,
- Yaşlı, engelli ve sağlık sorunları olanlar tespit edilerek ihtiyaçlarının giderilmesi için gereken önlemler alınmalı.
- Belediyelerin ve özel şahısların ellerinde bulunan tüm boş evler, evsizlere ve kalabalık evlerde yaşayanlara açılmalı.
- Karnını doyurabilecek durumda olmayan yoksulların, yemek yapabilecek durumda olmayan yaşlıların ve sağlık sorunu olanların günlük olarak yemek ve bakım ihtiyaçları belediyeler tarafından karşılanmalı.
- Belediyeler, temizlik konusunda daha hassas davranıp, temizliği üstlenmeli ve bunu yapan emekçilerin tüm sağlık önlemlerini almalı.
- İşçi ve emekçilerin, halkın sağlığını korumak için; zorunlu ihtiyaç malzemeleri üreten sektörler hariç, diğer tüm sektörler kapatılmalı, sağlık ve hijyen koşullarını sağlayacak önlemler alınmalı.”