Kıbrıs Türk Cemiyeti adına, başkan Mustafa Gençsoy ve Prof. Dr Salahi Sonyel imzasıyla 22 Ekim 2007 tarihinde Başbakan Gordon Brown’a gönderilen mektupta İngiltere ile KKTC’deki Türklerin, izolasyon nedeni ile karşılaştıkları güçlüklerin giderilmesi için, yardım istediğinde bulunulmuştu.
Dışişleri Bakanlığı’nın Kıbrıs masası yetkililerinden David Beeney, söz konusu mektuba cevaben gönderdiği 28 Aralık 2007 tarihli mektubunda şöyle dedi:
‘Sizi temin ederim ki hükümet, Kıbrıslılarla ilgili ilişkilerine büyük önem vermektedir. İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı toplumlarla sürmekte olan görüşmeler bizim için çok değerlidir. Bu bağlamda Birleşmiş Milletlerin çözüm yöntemlerini önemle takip ediyoruz.
İngiltere hükümetinin Kuzey Kıbrıs’taki Türk toplumu ile ilgili ilişkilerine gelince, adada bir çözüm bulunulması yönündeki uğraşıların başarılı olması için her iki toplumun da devreye girmesi gerektiğine inanıyoruz. Bildiğiniz gibi daha önceki Dışişleri Bakanı Jack Straw ve Avrupa İşleri Bakanı Geoff Hoon, Kıbrıs Türk toplumunun önderi olarak Talat Bey ile görüşme gerçekleştirdiler. Bu da, bizim, Kıbrıs’ı etkileyen önemli sorunlarla ilgili her iki toplumun önderleri ile ikili görüşmeler sürdürmedeki kararlılığımızı gösteriyor. Ancak şunu belirtmeliyim ki uzun süreden beri uygulamakta olduğumuz gibi sözde ‘KKTC’ yi, Türkiye dışındaki tüm uluslararası toplum gibi biz de tanımıyoruz.’
Beeney mektubunda İngiltere ile Avrupa Birliği’nin Kuzey Kıbrıs Türklerine yönelik yaptıkları ekonomik yardıma da değinerek sözlerine şöyle devam etti:
‘Kıbrıs Türk Toplumunun ekonomik izolasyonunu sona erdirmede mali yardım yeterli değildir. AB, Kıbrıs Türkleri ile ‘Tercihi Ticaret’ ilişkileri kurmaya söz vermiştir. Tüm adada ve AB ile Kıbrıs Türk toplumu arasında ticareti sağlamak ve gelecekteki çözüme yardımcı olmak amacı ile AB komisyonu başkanlığının yaptığı çalışmaları destekliyoruz.’
Beeney kalıcı çözüm konusunda ise şu yorumu yaptı:
‘Kıbrıs Türk Toplumunun izolasyonlarını hafifletmek yönündeki çabalar önemli olmakla birlikte, sonuçta, bu izolasyon ancak adayı yeniden birleştirmek için, BM vasıtası ile yapılacak bir anlaşma ile büsbütün kaldırılmış olacaktır. Biz her iki toplumun kabulleneceği kalıcı bir çözüm bulma calışmalarında Kıbrıslıları destekliyoruz. Bir çözüm bulunmasını hızlandırıcı güç bizzat Kıbrıslıların elindedir. Geniş kapsamlı ve kalıcı bir çözümün BM’nin de gayretleri ile bulunması için tüm Kıbrıslıları hareketlendirmeyi sürdürüyoruz. 8 Temmuz anlaşmasında öne sürülmüş olan esnek çerceve, bunu yapmak için bir araç oluşturmaktadır. Yeni yıl, bölgede ilerleme kaydedilmesi için önemli bir fırsattır ve biz, ilgili taraflara bu fırsattan yararlanmaları konusunda destek vermeye devam edeceğiz.’
Kıbrıs Türk Cemiyeti başkanı Mustafa Gençsoy ve Prof Dr Salahi Sonyel ise alınan yanıtla ilgili olarak yaptıkları açıklamada David Beeney’in Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs’ta ve İngiltere’de karşılaştıkları soruna değinmemesinden duydukları sitemi dile getirdiler.