Site icon Londra Gazete

Federasyonda üye derneklerin isyanı

federasyon logo

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu’na (İTDF) üye derneklerden 7’si yayınladıkları bir mesajla 1 Haziran’da yapılan federasyon genel kurulunun şaibeli olduğunu savunarak Jale Özer başkanlığındaki yeni yönetim kurulunun geçersiz olduğunu ileri sürdüler.

Bugüne kadar Genel Kurul toplantısında ortaya çıkan ciddi usulsüzlüklerin giderilmesi için yaptıkları girişimlerin sonuçsuz kaldığını kaydeden dernekler, genel kurulda gerekli salt çoğunluğun sağlanmadığını, oy kullanma hakkı olmayan dernek ve kişilere oy kullandırıldığını ve Federasyon’a üye olma şartlarını taşımayan derneklerin, Genel Kurul tarihinden kısa bir süre önce Federasyona üye kaydedilip oy kullandırıldığını iddia ettiler.

AÇIKLAMADA SERT İFADELER

Britanya Türk Kadınları Derneği, İngiltere Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma Derneği, İngiltere Türk Öğretmenler Derneği, Mustafa Kemal Derneği, Pekünlüler Derneği, Turkish Forum UK ve Türk Yaşlılar Kulübü tarafından imzalanan açıklamada şu görüşlere yer verildi

“Üzülerek belirtiriz ki, Federasyon’un Genel Kurul toplantısında bahsi geçen usulsüzlüklerin düzeltilmesi amacıyla Divan Kurulu Başkanlığına yapılan uyarılarımız görmezden gelinmiş, bir çoğu Federasyon’un kurucu üyesi olan Dernek Başkanı ve temsilciler salondan zorla çıkartılarak demokratik hakları engellenmiş, Genel Kurul’un yenilenmesi çağrımıza kulak verilmemiş, Genel Kurul toplantısından sonra usulsüz olarak görevi devreden eski yönetim ve usulsüz olarak seçilen yeni yönetim tarafından kamuoyunu yanıltıcı açıklamalar yapılarak hak arama girişiminde bulunan dernekler haksız yere suçlanmış, Federasyon’un imajını zedelememek amacıyla sorunları kendi içimizde çözme yönünde iyiniyetli girişimlerimizden bir sonuç alınamamıştır.

İngiltere Türk toplumunun çatı örgütü konumundaki bir kurumun geçerliliğinin sorgulanır hale gelmesi hiç birimizin arzu ettiği bir durum değildir.

Ancak, şaibeli bir sekilde oluşturulmuş bir Genel Kurul toplantısı sonuçlarının oldu bittiye getirilerek üye dernekler tarafından kabul edilmesi beklenemez ve Federasyon’un tüzüğe aykırı işlemler yapmasına, tüzükte belirtilen amaçlarından uzaklaşmasına izin verilemez.

Federasyon, öncelikli olarak toplumun tüm kesimlerini kucaklamak suretiyle İngiltere Türk toplumunun sorunlarına ortak çözümler arayan bir kurum olmalıdır; toplumu bölen ve üye derneklerini dışlayan bir kurum olmamalıdır.

Federasyon’un mevcut Başkanı Jale Özer, ve 3 yıl başkanlığını yürüten selefi Timur Doğruyol üye derneklerin sert eleştirileri ile karşı karşıyalar.

Federasyon’u dağılmaktan kurtaracak ve üye dernekler arasında birlik ve beraberliği tekrar sağlayacak, tüzüğe uygun, adil ve tarafsız bir Genel Kurul toplantısı hem Federasyon’a üye derneklerin hem de İngiltere Türk toplumunun hakkıdır.

Aksi halinde, hepimizin büyük emek verdiği Federasyon’un dağılması kaçınılmazdır.

Bu nedenlerle, açıklamada imzası bulunan İTDF’ye üye dernekler olarak, kamuoyu aracılığı ile Sn Timur Doğruyol başkanlığındaki Yönetim Kurulu’na sesleniyor ve sorunları çözmek amacıyla en geç, 7 gün içinde, 1 Haziran Genel Kurul toplantısının ve toplantıda alınan kararların geçersiz olduğu ilan edilmelidir.

Ayrıca son altı ay içinde üye kaydedilen yeni derneklerin üyeliklerinin tüzüğe uygun olup olmadığının incelenmesi ve sorunlara çözüm bulunması amacıyla Uzlaşma Kurulu derhal göreve çağırılmalıdır.

Bu doğrultuda Federasyon’a üye derneklerin ortak kararıyla yeni bir Genel Kurul toplantısı tarihi acilen belirlenmelidir.”

Exit mobile version