Site icon Londra Gazete

Türk tarihçiye İngiltere’den ödül

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Profesör Mehmet Şeker, İngiltere’de çok önemli bir şahsiyet olan Abdullah William Quilliam (1890-1930) ile ilgili Osmanlı arşiv belgelerine ulaşarak yürüttüğü çalışmalar ve katkılarından dolayı İngiltere’den Abdullah Quilliam Society Champion Award ödülüne layık görüldü.

İlk defa yayınlanan bu Osmanlı arşiv belgelerinin sadece Qulliam’ın hayatına değil aynı zamanda İngiltere tarihine ve özellikle İngiltere ve Osmanlı devleti arasındaki ilişkilere de ışık tuttuğu ve bu yöndeki çalışmalara yön vereceği açıklandı.

Ödül töreni, Birleşik Krallık Lordlar Kamarası üyesi Lord Ahmed Nazır’ın katılımı ile gerçekleşti. Törende, Profesör Şeker, Osmanlı Arşivlerindeki belgeleri dinleyicilere açıkladı ve ilk defa açıklanan bu nadide belgelerin öneminden bahsetti. Ayrıca, bu belgelerle İngiltere ve Osmanlı Devleti arasında sevilen ve takdir gören ortak bir tarihi şahsiyet olan Abdullah Quilliam’ın iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesinde bir köprü görebileceğini ifade etti. Profesör Seker, daha sonra ödülünü bu konuda İngiltere’de çalışmalarda bulunan Profesör Ron Geaves’den aldı. Tören, 25 Kasım 2012’de Manchester’da gerçekleşti.

Exit mobile version