SÜLEYMANİYE’DE BAYRAM HEYECANI
Londra’nın ilk minareli camisi olan Süleymaniye Cami’nde kılınan Kurban Bayramı namazında Cami imamı tarafından okunan hutbede Süleymaniye Vakfının yapmış olduğu hizmetler ile alakalı cemaat bilgilendirildi. Ayrıca hutbede Kurban Bayramının önemini ve yapılması gerekenler hakkında da çeşitli bilgiler verildi. Bayram namazının ardından Camiye gelen cemaat uzun kuyruklar oluşturarak birbirleri ile bayramlaştı.
Yakında Londra’daki görev süresini tamamlayacak olan Türkiye’nin İngiltere Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Londra Başkonsolosu Çınar Ergin ve Büyükelçilik Müsteşarı Cem Işık, Stoke Newington’da bulunan Aziziye Camisinde kılınan bayram namazına katıldı. Geleneği bozmayan bürokratlar bayramlaşmanın ardından camide verilen kahvaltı ikramında vatandaşlarla bir araya geldi.
Müslümanlar tarafından hicri takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ‘Eyyam-ı nahr’ (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam aleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dini bayram olmasının yanı sıra resmi tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.
Kurban kesmek, akil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.
Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da, deve 5; sığır ve manda 2; koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez.