kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,6519
EURO
37,1807
STERLIN
43,9865
BITCOIN
$104.233
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
8°C
LONDRA
8°C
Hafif yağmur
Perşembe Orta şiddetli yağmur
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
5°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C

Zehra Başaran: “Toplumun bir temsilciyi kucaklamaya hazır olduğunu ve ne kadar sevgi dolu olduğunu gördüm”

Zehra Başaran:  “Toplumun bir temsilciyi kucaklamaya hazır olduğunu ve ne kadar sevgi dolu olduğunu gördüm”
02.08.2018
0
A+
A-

 

KKTC Londra Temsilcisi olarak emeklilik yaşından dolayı önümüzdeki Eylül ayında görevini tamamlayacak olan Büyükelçi Zehra Başaran, Londra’daki görev süresi boyunca yaptıklarını Londra Gazete’ye anlattı.

Zehra Başaran KKTC Londra Temsilcisi olmanın pek de kolay olmadığını ama buradaki toplumun aslında bir temsilciyi kucaklamaya ne kadar hazır olduğunu fark ettiğini belirtti.

Başaran ifadesine şöyle devam etti;

“Meslek hayatında sonuna gelmiş ve son görevini yapacak birisi olarak Londra benim için güzel bir tecrübe oldu. İngiltere bizim en eski temsilciliklerimizden olduğu gibi, en fazla Kıbrıslı Türk nüfusunun yaşadığı bir ülke olma özelliği taşıyor. Kolay bir görev olmadığını bilerek buraya geldim. Bu görevi, benim için dopdolu geçirebileceğim bir görev olarak aldım. Zaten bu şekilde çalışmayı ve yaşamayı seviyordum, dolayısıyla Londra’yı tercih ettim.

‘BELİRSİZ BİR ORTAM BULDUM’

Ben Londra’ya gelirken, Birleşik Krallık Brexit oyunu kullandı ve bu oyu kullanırken sonucun ne olacağını bilmiyordu. Ben Londra’ya geldiğimde Brexit süreci başlayacaktı ve ilk defa benim tanımadığım bir ortam buldum. Ciddi bir belirsizlik ve ne olacağı anlaşılamayan, öngörülemeyen çok karışık bir ortam buldum.

Benim görevim birkaç boyutludur. Sivil toplum örgütleriyle iletişim halinde olmak yanında diğer diplomatik çalışmalarımı gerçekleştiriyorum. Birleşik Krallık parlamentosundaki KKTC Dostluk grubu ile çalışıyorum, bunun yanında milletvekilleri ile görüşüyorum ve böylece hem onları tanıyorum hem de kendimi tanıtıyorum.

Bizim açımızdan da bu dönemde görüşme sürecinin bir sonuca ulaşması olasılığı bulunan bir  dönem daha yaşanıyordu. Sonuçta 50 yıldan bu yana yürütülen görüşme süreci bir sonuca ulaşmadan bir yıl önce başarısızlıkla sonuçlandı. Bu defa tabii ki KKTC’nin bundan sonraki adımları ne olacak konusunda  çeşitli düşünceler ve arayışlar şekillenmeye başladı.

‘LONDRA’DA TEMASLARDA BULUNDUM’

Böylesi karmaşık bir ortamda siyasiler, sivil toplum örgütleri, okul aile birlikleri ve yüksek bir enerjiye sahip olan Türk Toplumu Futbol Federasyonu ile tanıştım ve temaslarda bulundum. Toplumun bir temsilciyi kucaklamaya hazır olduğunu ve ne kadar sevgi ve ilgi dolu olduğunu gördüm. Toplum adına birşeyler yapmak isteyen ve vaktini ayıran birçok sivil toplum temsilcisi ve kişiyi izledim.  Nitekim Londra Sanat Forum’u, bu toplumun kendi arzusu  ve isteği üzerine oluştu. Yeni geldiğimde Londra Kitap Fuarı’nın açılışı söz konusu oldu. Gözlemlediğim kadarıyla da ciddi bir Kıbrıslı Türk yazar grubumuz var. Biz de Londra Temsilciliği olarak Londralı yazarlarımızın kitaplarını ve eserlerini fuarda sergilemelerini sağladık.

‘LONDRA SANATA SUSAMIŞTI’

Yazarlarımız daha sonra birkaç kez bir araya geldi ve birşeyler oluşturmak istediklerini belirttiler. Londra sanata susamıştı denildi bana. Bir hazırlık sürecinden sonra Ocak ayında Londra Sanat Forumu’nu oluşturduk ve ardından dört etkinlik gerçekleştirdik şimdiye kadar.”

Zehra Başaran Türkçe dilinin dünyada en yaygın konuşulan dillerden biri olduğunu da vurgulayarak İngiltere’de doğup büyüyen gençlerin Türkçeyi en azından bir ikinci dil olarak öğrenmesini tavsiye etti. Türkçe konuşmanın ise memleket ile olan bağı güçlü tutacağını belirterek şöyle devam etti:

“Birinci kuşakların en büyük özellikleri hala memleketleri ile güçlü dil ve kültür bağı olmasıdır.   Ancak ikinci, üçüncü, dördüncü kuşaklara gelene kadar dil zayıflar ve memleket ile olan göbek bağı incelir.

‘TÜRKÇEYİ İKİNCİ DİL OLARAK ÖĞRENMELİ’

Önemli olan örneğin dördüncü kuşaktan bir Kıbrıslı Türkün tarih ve kültür kökenini ve ata dilini bilmesidir. Okula giden çocuklar her zaman bir yabancı dil öğrenirler. Nasıl ki  Fransızca veya İspanyolca öğreniliyorsa, bu çocuklar Türkçeyi de bir ikinci dil olarak öğrenmelerini teşvik edelim. Türk dili dünyada üçüncü en fazla konuşulan dildir.  Bunu da düşünerek gençlerimizin daha kolay öğrenebilecekleri Türkçeyi öğrenmek ile kendi hayat fırsatlarını artıracaklarını anlatalımi.

Sadece bir tahmin olarak Birleşik Krallık ’ta  300 veya 350 bin arası Kıbrıslı Türk kökenli insanımız yaşamaktadır. Avustralya , Kanada ve Türkiye dahil dünyanın üzerinde tahminlerime göre diyasporada 3-3,5 milyon Kıbrıslı Türk yaşamaktadır. Yurt dışına siyasi, tarihi ve ekonomik nedenlerden dalga dalga taşan Kıbrıslı Türklerin nüfusu Kuzey Kıbrısta yaşayan nüfus kat kat üstündedir.

‘ONLAR BU TOPLUMUN MİLLİ ARŞİVİDİR’

Londra’da beni en çok neyin etkilediğini sordunuz.  Pek çok konuda etkilendim ancak Londra’da bazı yaşını başını almış ve gün görmüş insanlarımızla karşılaştım ki onların hala toplum içinde yer alması ve topluma yararlı olmaya çalışması beni çok etkiledi.  Pek çok isim var burada hepsini sayamam ancak başta ilk Londra Temsilcisi Sayın Necati Sağer ve eşi Gülden hanım ile tanışmak beni çok mutlu etti. Kendilerine sağlıklı uzun ömür dilerim. Bu kadar hayata bağlı oldukları için, hepimizin bu konuda alması gereken bir ders olduğunu da düşünüyorum. Yine aynı şekilde Sayın Tevfik Zekai Bey beni Londra’ya geldiğimde ilk arayan kişi oldu ve her sosyal etkinlikte bulunduğunu ve her taşın altından çıktığını gördüm.  Duruşu takdire şayandır.  Aynı şekilde eski Konsey Başkanı Aysın Yılmaz, kendisine sağlık ve selamet dilerim, gençlik yıllarından başlayarak bugüne kadar sivil topluma verdiği hizmet ve saygın duruşunu her zaman beğendim.  Burada Semahat Zehra hanımefendinin genç ruhuyla her zoru aşarak etkinliklere katılması ve katkılarda bulunması bu toplumun farkında olması gereken değerlerdir. İşte bu kişiler Londra Türk toplumun milli arşividir. Kıymetleri bilinsin.”

ZEHRA BAŞARAN KİMDİR?

KKTC Londra Temsilcisi Zehra Başaran 1958’de Lefkoşa’da doğdu. 1970-1974 yıllarında The English School, Nicosia’da okudu ve 1976’da Türk Maarif Kolejinden mezun oldu. 1981’de Aberdeen Üniversitesi Ekonomi bölümünden M.A.(Honours) derecesi ile mezun oldu. 2002’de New School University Graduate Faculty of Political Science bölümünden M.A. derecesi ile mezun oldu. 1983’de Dışişleri Bakanlığında göreve başladı. Diplomatik kariyeri boyunca Bakanlığın değişik bölümlerinde ve yurt dışında çeşitli görevler aldı. 1991-1995 yıllarında Washington Temsilciliğinde ve 1999-2003 yıllarında New York Temsilciliğinde görev yaptı. 2003-2005 yıllarında Protokol Müdürü olarak görevlendirildi. 2009-2016 yıllarında Dışişleri Bakanlığında Ekonomik, Kültürel ve Sosyal İşler Müdürü olarak görevlendirilen Başaran 11 Ağustos 2016 tarihinden başlayarak 31 Ağustos 2018 tarihine kadar KKTC Londra Temsilcisi olarak görev yaparak Eylül sonu yaş haddinden emekliye çıkmaya hazırlanmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.