Site icon Londra Gazete

‘Savaş ve Kültürel Tahribat’ paneli gerçekleşti

 

LONDRA’DA Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) tarafından düzenlenen Kültür Sanat Festivali’nde çeşitli etkinliklerle devam ediyor.

23 Haziran Cumartesi günü, Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezinin (Day-Mer) ev sahipliğinde, ‘Savaş ve Kültürel Tahribat’ konulu panel gerçekleştirildi.

Gerçekleşen panele, konuşmacı olarak Houzan Mahmoud, Erem Kansoy, Aydin Çubukcu ve Andrew Smith katıldı.

Son dönemlerde savaşların yol açtığı kültürel etkileri konu alan panelde, konuşmacılar kendi çalışmalarına değindi ve özelikle toplumsal ve ideolojik etkiler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kültürel yıkım deyince insan toplumunun, özellikle saldırıya uğrayan ülkelerde ve saldırıyı gerçekleşen ülkelerde insanların gündelik hayatında yol açan değişiklikler üzerine değinen Aydın Çubukcu, ifadesine şöyle devam etti:

“Savaş kendiliğinden olan bir şey değildir, doğa olayı değildir. Belirli bir politikanın sonucudur ve uygulaması da belirli bir politik sonuç elde etmeye yöneliktir. Politika aynı zamanda toplumsal ele geçirilişi içeren bir niteliktir, Özellikle emperyalist politikada bu mevcuttur. Bu nedenden dolayı, savaş bu politikanın en etkili ve şiddet içeren yönetimi olarak yola çıkar.

SALDIRAN TARAFIN TOPLUMDA KÜLTÜREL YIKIMI

Başka ülkeleri ele geçirmek başka halkları ele geçirmek veya yok emek gibi saldırılar, günümüzde bu Ortadoğu’da mevcut. Suriye politikası açısından ise, saldıran ülke olarak Türkiye toplumu üzerinde ciddi etkiler görülmektedir. Saldıran ülke kendi ülkesinde şoven milliyetçiliği ve saldırıyı destekleyen başka ideolojileri destekler ve bunları yaygınlaştırmaya çalışır. Toplum aslında savaş istemez ama bu ideolojik desteklerle savaşı sürdüren politikan çevreleri oradan güç almak ister ve topluma bunu empoze ederler.”

Savaş muhabiri Erem Kansoy ise Suriye topraklarında, Rakka cephesinde özellikle yaşanan Kürt halkının DAEŞ çetelerine karşı yürüttüğü mücadeleye değinerek, oradaki kültürel tahribatı şöyle açıkladı:

“Ortadoğu’nun tamamında ciddi bir yıkım var. Sade fiziksel yıkım değil de en kalıcı boyutu ile psikolojik sonuçları ile bir yıkım yaratmaktadır. Batılı güçlerin Ortadoğu’da yürütmüş olduğu savaşlarda bir yıkım gerçekleştirerek özellikle özel şirketler ve firmalarla yeniden yapılanma sürecinde Ortadoğu’da bulunup ekonomik gelir elde etmeye çalıştığı doğrudur.

Son dönemlerde, özellikle NGO’ların yetersizleri ciddi bir eksiklik ve Kobani sürecinde uluslararası yardım kuruluşların hiçbir şekilde bölgeye yeterince desteği sağlamadığını görmekteyiz.”

1 Temmuz Pazar günü Clissold Park, Stoke Newington’da yapılacak büyük Park Şenliği ile festival sona erecek. Yine binlerce kişinin katılımı beklenen 1 Temmuz’daki Park Şenliğine Mikail Aslan, Hakan Vreskala, She’Koyokh, Colomboloco ve sürpriz sanatçılar katılacak.

Exit mobile version