Site icon Londra Gazete

“Horasan’dan Nasıl Geldik? Alevilerin Yol Hikayesi”

Araştırmacı ve gazeteci yazar Faik Bulut, tarihi süreçte Alevilik’in Anadolu topraklarına nerelerden geldiğini yazdığı son kitabı “Horasan’dan Nasıl Geldik? Alevilerin Yol Hikayesi” eserini Londralı okurlarına anlattı.

Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezinin (Day-Mer) ev sahipliğinde 20 Mayıs Pazar günü gerçekleşen etkinliğe 100’den fazla kişi katıldı.

Panel şeklinde gerçekleşen etkinliği Kırkısraklılar Derneği Başkanı yazar Ahmet Güven yönetti. Panelin ilk bölümünde yazar Bulut, kitabı nasıl yazdığını, Alevilik tarihini ve Alevilerin göç serüvenini anlatan bir konuşma gerçekleştirdi.

Bulut, Horasan isminin Horistan kelimesinden geldiğini ve “Güneş diyarı” anlamına geldiğini dile getirdi.

Yazar, Horasan’ın Büyük Horasan ve Küçük Horasan olarak ikiye ayrıldığını belirterek, Büyük Horasan’ın Afganistan, Pakistan, Moğolistan, Çin’in Uygur bölgesi ve Sibirya’nın bir bölümünü kapsadığını, Küçük Horasan’ın ise İran’ın kuzeydoğunsa kaldığını, bugün nüfusunun 7-8 milyon ve başkentinin Meşhed olduğunu söyledi.

YÜZ YILLARA UZANAN GÖÇ

Türkiye’de resmi tarih tezinin Alevileri Sünnileştirmek, Kürtleri ise Türkleştirmek üzere yazıldığını savunan Bulut, 700 yıl öncesine dayanan bir geçmişe sahip olan Horasan göçlerinin tek seferde gerçekleşmediğini, karşılıklı gidiş gelişlerin olduğunu söyledi.

Bulut ayrıca Bugün İran toprakları içinde kalan Horasan’ının son 500 yılda Şiileştirildiğini fakat bölgede yaşayan Alevilerin gizli de olsa eski geleneklerini sürdüğünü aktardı.

Panelin ikinci bölümünde ise yazar Bulut katılımcıların sorularını yanıtladı.

Beş yıl süren uzun ve uğraşlı bir araştırma sonucunda hazırlanan “Horasan’dan Nasıl Geldik? Alevilerin Yol Hikayesi” adlı kitap Day-Mer’den temin edilebilir.

Exit mobile version