kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,2817
EURO
37,1859
STERLIN
44,4772
BITCOIN
$71.143
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
15°C
LONDRA
15°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Kapalı
15°C
Cuma Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

“Horasan’dan Nasıl Geldik? Alevilerin Yol Hikayesi”

“Horasan’dan Nasıl Geldik? Alevilerin Yol Hikayesi”
22.05.2018
0
A+
A-

Araştırmacı ve gazeteci yazar Faik Bulut, tarihi süreçte Alevilik’in Anadolu topraklarına nerelerden geldiğini yazdığı son kitabı “Horasan’dan Nasıl Geldik? Alevilerin Yol Hikayesi” eserini Londralı okurlarına anlattı.

Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezinin (Day-Mer) ev sahipliğinde 20 Mayıs Pazar günü gerçekleşen etkinliğe 100’den fazla kişi katıldı.

Panel şeklinde gerçekleşen etkinliği Kırkısraklılar Derneği Başkanı yazar Ahmet Güven yönetti. Panelin ilk bölümünde yazar Bulut, kitabı nasıl yazdığını, Alevilik tarihini ve Alevilerin göç serüvenini anlatan bir konuşma gerçekleştirdi.

Bulut, Horasan isminin Horistan kelimesinden geldiğini ve “Güneş diyarı” anlamına geldiğini dile getirdi.

Yazar, Horasan’ın Büyük Horasan ve Küçük Horasan olarak ikiye ayrıldığını belirterek, Büyük Horasan’ın Afganistan, Pakistan, Moğolistan, Çin’in Uygur bölgesi ve Sibirya’nın bir bölümünü kapsadığını, Küçük Horasan’ın ise İran’ın kuzeydoğunsa kaldığını, bugün nüfusunun 7-8 milyon ve başkentinin Meşhed olduğunu söyledi.

YÜZ YILLARA UZANAN GÖÇ

Türkiye’de resmi tarih tezinin Alevileri Sünnileştirmek, Kürtleri ise Türkleştirmek üzere yazıldığını savunan Bulut, 700 yıl öncesine dayanan bir geçmişe sahip olan Horasan göçlerinin tek seferde gerçekleşmediğini, karşılıklı gidiş gelişlerin olduğunu söyledi.

Bulut ayrıca Bugün İran toprakları içinde kalan Horasan’ının son 500 yılda Şiileştirildiğini fakat bölgede yaşayan Alevilerin gizli de olsa eski geleneklerini sürdüğünü aktardı.

Panelin ikinci bölümünde ise yazar Bulut katılımcıların sorularını yanıtladı.

Beş yıl süren uzun ve uğraşlı bir araştırma sonucunda hazırlanan “Horasan’dan Nasıl Geldik? Alevilerin Yol Hikayesi” adlı kitap Day-Mer’den temin edilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.