Site icon Londra Gazete

Brexit sonrası Türkiye- İngiltere

 

BİRLEŞİK Krallığın, Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci olan Brexit’in Türkiye ve İngiltere ilişikilerine nasıl yansıyacağını konu alan ‘Brexit sonrası Türkiye- İngiltere ilişkilerinin geleceği’ konulu panel Londra’da bulunan Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı SETA tarafından düzenlenen panel, SETA Avrupa Araştırmaları Direktörü Enes Bayraklı’nın moderatörlüğünde gerçekleşti.

Panele konuşmacı olarak katılan SETA Strateji Araştırmaları Direktörü Hasan Basri Yalçın, İngiltere’nin Brexit sürecinin ekonomi ve dış siyasete yansıyan durumunu değerlendirdi.

İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ DAHA DA İYİ OLACAK

15 Temmuz darbesinin İngiltere hükümeti tarafından kabul edilmesine rağmen bunu İngiliz basınında ve televizyonlarda maalesef pek görülmediğini ifade eden Yalçın, “Brexit ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yeni bir boyut kazanan Türkiye İngiltere ilişkileri, özellikle siyasi ve ekonomik açıdan oldukça geniş fırsat alanlarını barındırmaktadır. İki aktör ilişkilerinde özellikle ekonomiden, savunma sanayiine, enerjiden güvenliğe kadar birçok alanda pozitif gündemi uygulamaya koyabilmiş ve karşılıklı bağımlılığa kurumsal bir yapı kazandırarak sorun alanlarının ilişkiyi olumsuz etkilemesini engellemiştir. Özellikle 3.000’e dayanan İngiliz şirketin Türkiye’de faaliyet göstermesiyle iki ülke ilişkileri güçlü bir diplomatik ve ekonomik temele dayanmış ve bu durum yeni ticari anlaşmaların yapılmasını kolaylaştırmıştır.” dedi.

Exit mobile version