Site icon Londra Gazete

Sosyal yardımlarda £10 milyar kesinti

osborneBaşbakan David Cameron’un, Muhafazar Parti yıllık kongresinde, ekonomik daralmadan çıkışın uzun ve sancılı olacağına dair söyleminin etkileri sürerken Maliye Bakanı George Osborne’un sosyal güvenlik bütçesinden 10 milyar sterlin daha keseceğini açıklaması gündemde bomba etkisi yarattı.

Kesintinin tam olarak nerelerden yapılacağını henüz açıklamayan Osborne, sosyal yardım alan ailelere verilen çocuk yardımının belli bir çocuk sayısıyla sınırlanması üzerinde öneriler olduğunu belirtti.

İŞÇİLERE HİSSE

Maliye Bakanının işverenlere, kıdem tazminatı gibi iş güvencesine dair bazı haklarından vazgeçmeleri karşılığında, işçilerine hissedarlık verme imkanı tanıyan planları ise sendikaların tepkisini çekti.

İşveren ile işçi arasındaki yeni iş sözleşmesi işverene, işçilerini, değerleri 2 bin ile 50 bin sterlin arasında değişen şirket hisseleri karşılığında haksız işten çıkarılmama, kıdem tazminatı, iş eğitimi, annelik ve esnek çalışabilme gibi haklarından vazgeçmeye zorlama imkanı veriyor.

BBC’nin haberine göre, Maliye Bakanı Osborne, hisselerden gelecek kârlardan sermaye kazanç vergisi kesilmeyeceğinden, herkesin kazançlı çıkacağını savundu.

<span style=”color: #505050″>Gelişmeye tepki gösteren </span>sendikalar ise, söz konusu planların işverene, çalışanlarını çok önemli haklarından vazgeçmeye zorlayacağını yönünde görüş birliğindeler.

HUKUKÇULAR İTİRAZ EDİYOR

BBC Türkçe’nin haberine göre Osborne’un önerisine çok daha sert eleştiriler geliyor. Önde gelen uluslararası hukuk firması Taylor Wessing’in ortaklarından Paul Callaghan, bu öneri ile Osborne’un potansiyel olarak işçileri, 2 bin sterlinlik hisse karşılığında bütün çalışma haklarından vazgeçmeye zorladığını söyledi ve “direk işten atın demek bile, daha ılımlı bir öneri olur” dedi.

Geçtiğimiz yıl Adrian Beecroft adlı bir milyonerin hazırladığı raporda böyle bir öneri dile getirilmiş, Beecroft, kazanılmış hakları hiçe sayan bir anlayışı savunmakla, kısacası “sosyal Darwincilikle” suçlanmıştı.

Hukukçu Callaghan, gelecek yılın Nisan ayından itibaren yaygın uygulama haline gelecek olan bu yeni sözleşmelerin, özellikle esnek çalışma ve annelik haklarını, dolayısıyla da büyük ölçüde kadınları etkileyeceğine dikkat çekti.
<div>
</div>

Exit mobile version