İngiltere’de muhalefetteki İşçi Partisi’nin yıllık olağan kongresine, genel başkan Ed Miliband’ın konuşması damga vurdu.
Manchester’taki kongrede seçmenlere hitap eden Miliband, Britanya’da herkesin ortak paylaştığı ilke ve istekler çerçevesinde bir toplum kurmayı hayal ettiğini söyledi. “Tek Ulus” terimini sık sık kullanan Miliband, aynı terimle özdeşleşen Muhafazakar Parti’nin 19. yüzyıl dönemi başbakanlarından Benjamin Disraeli’e atıfta bulundu.
Ana muhalefet lideri, Disraeli’nin aynı kendisi gibi Britanya için vizyon sahibi olduğunu vurgulayarak, “Disraeli, milliyetçilik, sadakat ve bağlılığın herkesin ortak isteği olduğu bir ülke hayal ediyordu. O, Britanya’nın önündeki engelleri aşmak için hep birlikte çalışmamız gerektiğini biliyordu” dedi.
Miliband’ın, Muhafazakar Parti’nin ana şiarlarından “Tek Ulus” kavramını sahiplenmesi, yorumcular ve gazeteciler arasında büyük tepki yarattı.
Sendikaların desteğiyle iki yıl önce partinin başına getirilen ve son dönemde liderliği sorgulanan Miliband, 65 dakika boyunca hiçbir metne bağlı kalmadan partililere hitap etti.
Genel Başkan, David Cameron hükümetine ağır eleştirilerle yüklendi: “Ülkeyi bu şekilde kuzey-güney diye, kamu-özel ve çalışabilenler-çalışamayanlar şeklinde bölerek tek bir ulus olamazsınız. Siz hiç bu hükümet ve Başbakan kadar beceriksiz, umutsuz, görüşsüz, ‘U’ dönüşü yapan, sözünde durmayan, yürekler acısı, hesapsız kitapsız iş yapan gördünüz mü?”
2010 yılında yapılan genel seçimleri kaybeden İşçi Partisi, son anketlere göre Muhafazakar Parti’nin yüzde 10 önünde görünüyor. Yıllık kongre sezonu başlarken, sendikaların desteğiyle iki yıl önce partinin genel başkanlığına seçilen Ed Miliband’in liderliği sorgulanıyordu.
Guardian gazetesinin siyaset yorumcularından Polly Toynbee’ye göre Ed Miliband dinamik kurultay konuşmasıyla Başbakan Cameron için gerçek bir tehdit olduğunu gösterdiğini ve kendi ifadesiyle, İşçi Partisi’ni, Blair ve Brown döneminden çıkarıp, kurtardığını düşünüyor.
Muhafazakar Parti’nin Tek Ulus kavramını sahiplenen Miliband, Guardian’ın bir başka yorumcusu Simon Hoggart’a göre, “işte şimdi hem fiilen, hem resmen partinin lideri oldu.”
Independent’daki karikatürün çizgi ustası ise Miliband’in yeni yüzünde şaşıracak bir şey olmadığı görüşünde.
“İşte bu benim” diyerek maskesini çıkaran Miliband’in gerçek yüzüyle maskesi aynen resmediliyor.