Site icon Londra Gazete

Çocuklarımız Aleviliği yaşatacak

IMG_0456

Britanya Alevi Federasyonu çok ilginç bir çalışmaya imza atarak, Alevi kütürünün gelecek nesillere daha sağlıklı aktarılabilmesi açısından Alevilik üzerine çocuk kitapları yayımlamaya başladı. Londra’da bulunan Qizilbas Yayınevi tarafından basımı tamamlanan kitaplar dün akşam British Library’de basına tanıtıldı. Alevi Federasyonuna bağlı birçok temsilcinin katıldığı kitap tanıtımı organizasyonunda Alevi felsefesine meraklı yabancı konuklar da hazır bulundu.

 

Sunuculuğunu Müjgan Yılmaz’ın üstlendiği tanıtım programında Alevi dedesi Mehmet Turan gülbank ile açılışı yaptı. Deyişlerin bağlama eşliğinde seslendirilmesinin ardından Semah, Kaygusuz Abdal ve Cem kitapları İngilizce ve Türkçe olarak Müjgan Yılmaz ve Demet Akçiçek tarafından okundu.

 

Konuklara hoşgeldin konuşması yapan Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil “bu kitapları çıkartmak için her türlü riski göze alan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Zor bir işi başardık. Aleviliğin sırlarını çocuklarımız gelecek nesillere aktaracak. Bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmamıştı. Biz de bu açığın eksikliğini hissedip derhal harekete geçtik. Şuanda tarihi bir olaya tanıklık ediyorsunuz ve bu tarihi ana ortak olmak için Türkiye’den gelen canlarımız var” tanıtılan kitapların önemine dikkat çekti.

 

Enfield okullarında seçmeli ders olarak okutulan Alevilik üzerine kısa bir konuşma yapan Enfiel Okulu Müdüresi Julia Clarke Alevilik felsefesini çok sevdiğini ve benimsediğini dile getirdi. Aleviliğini bütünleştirici özelliğinin çocuklar açısından da çok faydalı olduğunu dile getiren Clarke’ın ardından kitapların İngilizce tercümesine yardımcı olan ve kendisini İrlandalı Alevi olarak nitelendiren Greg Ryan konuşmasını yapmak için platforma davet edildi. Heyecanı gözlerinden okunan Ryan ”konuşma yapmak için beni davet edeceğinizi beklemiyordum. Onurlandırdınız beni” diyerek Alevili kültüründen ve müziklerinden çok etkilendiğini, herkesin bu felsefeyi tanıması gerektiğini vurguladı.

 

Türkiye’nin yakından tanıdığı yazar ve aynı zamanda avukat olan Kemal Derin Adana’dan Londra’ya davetli geldiğini ve sıcak ilgi karşısında kendisini evinde gibi hissttiğini dile getirdikten sonra Soma’da hayatını kaybedenleri anarak konuşmasına başladı. Derin “Gezi olayları 1. yıldönümüne yaklaşıyor. Gezi ruhu bizim için çok önemli. Yüzyıllar öncesinden buyana zalimlere ve hükümdarlara boyun eğmeyen Aleviler’le Gezi olaylarında yakalanan ruh bizim ortak noktamızdır. O nedenle hayatını yitiren 8 canımızı da burada anmak istiyorum” dedi. Yaptığı konuşmada hükümeti de eleştiren Kemal Derin “ben Adanalyıım. Hatay kadar olmasa da Suriye sınırına çok yakınız. Oradaki acıyı ve olabilecek olayları görebiliyoruz. Eğer önlem alınmazsa Türkiye bir Afganistan yada Pakistan modeline sokulmak isteniyor. Aleviliği tam yaşayamıyoruz, yaşatamıyoruz. Diğer milletlere de anlatamadık. Kütürümüzü gelecek nesillere aktarabilmek için biz bu adımı attık.O nedenle özellikle çocuklarımız için bu kitapları yazdık. Biz Aleviler olarak tek başımıza belki başarmakta zorluk çekebiliriz. O nedenle Türkiye’de Gezi Ruhu güçlü dayanaklar var. Onlarla organize olarak çalışıp kültürümüzü sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarabilirsiz” dedi.

 

Bir diğer kitap yazarlarından Zafer Çoban ise Alevi’lerin küültürlerini yaşamaları engellendiğini ve bu nedenle yola çıktıklarını ifade ederken “ çocuklarımıza öenm vermek zorundayız. Onlar bizim geleceğimiz. Kitabın proje aşamasında çok değerli akademisyenlere, sanatçılara ve dedelerimize danıştık” dedi

 

İstanbul Şahkulu Vakfı Semah Eğitmeni ve yazar  Mehmet Aydoğmuş kitaplar için görüşü alınan bir diğer önemli isimlerden birisiydi. Aydoğmuş “Alevi felsefesindeki “aşk” kavramını farklı yönelre çekip semahlarımızın da yozlaşması için büyük çalışmalar yapılıyor. Aleviliğin aşk kavramı yiğitliğe dayanır. Ama bu yiğitlik tamemen bilimsel verilere dayanıyor. Yani bilimsel yiğitliktir. Kitapları okudum. Bilgi kirliliğinden uzak, çocuklarımızın çok iyi kavrayabilecekleri şekilde hazırlanmış. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cem Evi Başkanı Yaşar Demiralay da katılımcılar arasındaydı. Demiralay “bu kitaplar uzun araştırmalar sonucu büyük emeklerle hazırlandı. Kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması için daha nice kitaplar olamalı” dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından gelen konuklar kitapları tek tek inceleyip aralarında sohbet ettiler. Verilen mini bir kokteylin ardından da tanıtım sona erdi.

Exit mobile version