BREXIT’İN olası etkileri 2017 yılında Britanya gündeminin en hassas ve en çok konuşulan konusuydu. Britanya Restoran, Kebapçı ve Marketçiler Birliği (NARTS) Başkanı Mahir Kılıç, “BREXİT’ten sonra İngiliz Sterlinin değerindeki ani düşme ithal yiyecek maliyetlerini önemli oranda artırdı. Britanya’da yiyeceklerin %50’si ithal menşeli ve neredeyse %30’u AB’den ithal edilmekte. Bu durum tüketici harcamalarının daralması ve harcanabilir gelirlerin durağanlaşması tehdidinde bulunuyor.” dedi. Kılıç, “Birleşik Krallığın, AB ile olan ticaret anlaşmaları belirsizliklerini korurken, Britanya’nın dört bir yanında kurulu 17,000’in üzerinde Türkiyeli gıda işletmecileri, yiyecekler üzerine gelecek ek ithal tarifelerini tabutlarına çakılacak son çivi olarak görüyorlar.” dedi.
Brexit sonucunda AB vatandaşlarının çalışma haklarının kısıtlanmasının ardından, restoran ve etnik paket yiyecek servis sektörünü de etkileyeceği aşikar. Bu nedenle gıda endüstrisinde var olan yerimizi koruyabilmemiz için restoran, kebapçı ve marketçilerimizin market trendlerini takip edip, kendilerini yenilemeleri gerekiyor.
NPD Group’un yapmış olduğu 2018’de yemek endüstrisine yön verecek 5 trendi sizler için mercek altına aldık. Sektör analizleriyle tanınan NPD Group’a göre yemek endüstrisine 2018’de damga vuracak trendlerin başında ‘Click and Collect’, ‘Müşteri Sadakat Programları’ ve ‘Kalifiye Personele Yatırım’ geliyor.
CLICK AND COLLECT İLE TANIŞIN
Click and Collect uygulaması, akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla her geçen gün daha fazla tüketici tarafından kullanılmakta. Bu uygulamayla tüketiciler siparişlerini internet üzerinden veriyor, siparişini teslim almak istediği saati belirliyor ve ödemeyi yine internet üzerinden yapıyor. Restorana geldiğinde hazır olan siparişini alıp alışverişini tamamlıyor.
Bu uygulama tüketicilerin restoranda bekleme süresini azaltıyor. İşetmelere sipariş yoğunluğunu önceden görebilme ve saatle çalışan personel sayısını talebe göre düzenleyebilme fırsatını veriyor.
KALİFİYE PERSONELE YATIRIM YAPIN
Personel, işletme ve müşteriler arasındaki duygusal bağı güçlenmesinde çok önemli rol üstleniyor. Bu doğrultuda işletmeler personelini iyi seçmeli ve mesleki eğitimlerle gelişimlerini desteklemeli.
2018’de iyi bir ekiple hizmet sunan işletmeler bir adım öne çıkacaklar. İşe alma sürecinde kalifiye personele yaptıkları yatırımın karşılığını fazlasıyla alacaklar.
SADAKAT PROGRAMINIZI VIP HİZMETE DÖNÜŞTÜRÜN
Müşteri sadakati; müşterilerin aynı hizmeti tercih etme sıklığı, hizmet aldıkları işletme ile ilişkilerini devam ettirme istekleri olarak tanımlanır. Günümüzde tüketiciler sadakat programlarından (Loyalty scheme) indirim veya promosyonların ötesinde ayrıcalıklar bekliyor. 2018 kişiselleştirilmiş ve müşteriye özel hizmetlerin ön plana çıkacağı bir yıl olacak. İşletmelere sadakat programlarında, müşterilerini VIP veya Exclusive hissettirecek özel ayrıcalıklara yer vermeleri öneriliyor.
YAPAMAYACAĞINIZ VAATLERDE BULUNMAYIN
NDP’nin raporu “Hiçbir işletme yerine getiremeyeceği hizmetler için vaade bulunmamalı” diyor ve ekliyor: “İşletmelerin ürün kalitesi, servisi ve tanıtım çalışmaları mutlaka vaatleriyle aynı çizgide olmalı.”
Müşterinizin restoranınızda yaşayacağı deneyim uzun bekleme süresi, kötü personel ve kalitesiz tedarik zincirinin olumsuzluklarından ibaret olmamalı.
TAVSİYEDE BULUNUN
Tüketiciler gittikleri restoranda menüden ne sipariş edebileceklerine dair tavsiyeler almayı seviyorlar. İşte bu noktada servis elemanlarının müşteriye hitap eden doğru seçenekleri sunması kalıcı bir iz bırakmak açısından oldukça anlamlı. Üstelik günümüzde müşteri datası ve teknolojinin yardımıyla kişiye özel menü önerileri vermenin mümkün olduğunu unutmamak gerekir.