TÜRK kadınına 5 Aralık 1934’de verilen seçme seçilme hakkının yıl dönümü çerçevesinde CHP İngiltere Birliğinde panel düzenlendi.
TÜRK kadınına 5 Aralık 1934’de verilen seçme seçilme hakkının yıl dönümü çerçevesinde CHP İngiltere Birliğinde panel düzenlendi.
Anayasa ve seçim kanununda yapılan değişiklikle Türk kadınına verilen seçme ve seçilme hakkının 83’üncü yılında CHP Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, Londra’da konuştu.
CHP İngiltere Birliğin’in binasında gerçekleşen toplantıya pek çok kişi katıldı. CHP İngiltere Birliği Başkanı Hasan Dikme, Başkan yardımcısı Kazım Gül, Sibel Özçelik, Sibel Alp, Dilek Gerçek ve Nimet Bozkurt’un da hazır bulunduğu panelde parti üyeleri ve vatandaşlar yer aldı.
CHP’li Vekil Usluer, kadının siyasete katılmasında birçok engellerin olduğunu dile getirerek başlıca engelleri siyasi, sosyal ve ekonomik engeller olarak belirtti.
Prof. Dr. Usluer, “Birleşmiş Milletler’e göre dünyada kadınların siyasete katılımının ortalaması yüzde 22 olmasına karşı Türkiye’de bu oran yüzde 14.7 ve Türkiye 91’inci sırada yer almaktadır.” dedi.
Daha çok kadının siyasete katılmasının gerekliliğine değinen Usluer, siyasette daha çok kadının yer alabilmesi için en etkili yolun ‘kota sistemi’ olduğunu söyledi. “Seçilebilinir yerden kadın aday sayısı artırılmalı” diyen Usluer, “Sade retoriksel olarak değil, güçlendirici özendirici eylem stratejileri ile Türkiye siyasetinde kadınların sayısının hem yerelde hem de genelde artması en önemli hedefimiz olmalı” diye konuştu.
Usluer, konuşmasının sonunda, 1934 yılında bu yasanın çıkmasını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ü, o dönem parlamentodaki milletvekillerini, aralarında Nezihe Muhiddin, Halide Edip Adıvar, Behici Boran, Fatma Nuriye Nalcı’nın da bulunduğu kadın siyaseti öncülerini saygıyla andı. Azim ve mücadelelerinin örnek olmasını diledi. Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonunda katılımcılardan gelen sorular yanıtlandırıldı.
MECLİSTEN SESLENDİ
Usluer, TBMM’de yaptığı konuşmasında da kadınların siyasi arenada daha aktif olmaları için gerekli yasal düzenlemelerin derhal yapılması gerektiğini söyledi.
Bugün hala bazı ülkelerde ‘kadınlar araba kullansın mı, kullanmasın mı? Kadınlar sokakta yalnız gezsin mi, gezmesin mi?’ tartışmaları yapılırken, Mustafa Kemal Atatürk’ün 3 Nisan 1930’da kadınların muhtar seçimlerine katılmalarını yasalaştırdığını, 5 Aralık 1934’te ise kadınların milletvekili seçilmelerinin önünü açtığına dikkat çekti. Türkiye’de kadınların karar mekanizmalarına ve siyasal hayata etkin katılımı konusunda yapılan yasal değişikliklerin birçok Avrupa ülkesinden önce gerçekleştiğini vurgulayan Usluer, Türkiye’de 1934’te verilen seçme ve seçilme hakkının Fransa ve İtalya’da 1946’da, İsviçre’de ise 1971’de tanındığını ifade etti.