kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,6511
EURO
37,2315
STERLIN
44,0551
BITCOIN
$104.811
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
8°C
LONDRA
8°C
Hafif yağmur
Perşembe Orta şiddetli yağmur
11°C
Cuma Rain and snow
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C

Gurbette geçen bayramlar

VATANINDAN yüzlerce, binlerce kilometre uzakta dini, kültürel ve resmi bayramları kutlayan milyonlarca insan var.

Gurbette geçen bayramlar
10.09.2017
0
A+
A-

VATANINDAN yüzlerce, binlerce kilometre uzakta dini, kültürel ve resmi bayramları kutlayan milyonlarca insan var. Müslümanlar için en önemli iki bayramdan biri olan Kurban Bayramını geçtiğimiz hafta yaşadık. Londra’da yaşayan gurbetçilerin en çok özlemini duyduğu bayram havasını evlerimiz, işyerlerimiz ve sosyal çevremizle geçirdiğimiz anlarla hissetmeye çalıştık. Türkçe konuşan toplum her yıl olduğu gibi bu yılda mesai saatlerinin sunduğu imkanlar çerçevesinde sabahın erken saatlerinde camilere akın etti. Birçok camide kılınan birden fazla bayram namazına katılan binlerce kişi ibadetlerini yerine getirip birbirleriyle bayramlaştı. Kimisi buruk bir hisle girdi bayrama kimisi ağzı kulaklarına varırcasına mutlu bir şekilde. Londra Gazete olarak bu hafta gurbetçi insanımızın bayram hislerini sorduk. Keyifli okumalar.

Muzaffer Gülkaya

Yıllardır Londra’da yaşıyorum, anavatanımızda da burada da bayramları dolu dolu yaşıyoruz. Tabii gönül ister ki tüm Müslümanlar bayram günlerini tatil geçirebilsin ama herkesin mesaisi buna fırsat vermiyor; yine de insanlar fırsat bulup bayramı hissedebiliyorlar. Bizler de dolu dolu yaşamaya çalışıyoruz; hem çocuklarımızla hem çevremizdeki insanlarla. Buradaki bayramları seviyorum; Türkiye’deki kadar olmasa da hiç de yoklukta değiliz. Tabii bayramların denk geldiği günler de önemli; Pazar günü olan bayram namazları çok daha kalabalık oluyor, iş günlerinde ise işyerlerine yakın camilere gidiyor. Buradaki camilerinse farklı bir atmosferi oluyor; çünkü dünyanın farklı coğrafyalarından Müslümanları bir araya getiriyor. Bu farklı bir tecrübe oluyor; kendilerine has kıyafetlerle geliyorlar, bayramı farklı şekillerde yaşıyorlar. Onlarla hiç fark gözetmeksizin bayramlaşıyor, bayramın mutluluğunu yaşıyoruz.

Cemil Yaman

Bu yılki Kurban Bayramına buruk ve hüzünlü girdik. Bayramın maneviyatını hissetmeye, algılamaya çalışıyoruz fakat zorlanıyoruz; çünkü özellikle Arakan’daki Müslüman kardeşlerimizin yaşadıkları zulme şahit olduk. Yaşlı, çocuk, kadın demeden işkence görüp öldürülüyorlar. İnanılır gibi değil, korku filmlerinde bile göremeyeceğiniz sahneleri gördük. İşte bunları düşündüğümüz için günlerdir dertleniyor, “Ne yapabiliriz? Elimizden ne gelir? İslam Alemi nerede? Müslümanlar ne yapıyor?” diye kendi kendime soruyor, kendimi yıpratıyorum. Tabii bayram olduğu için içimizde buruk bir sevinç var. Allah rızası için kurbanlarımızı kesmeye çalışıyoruz. Bunun dışında yakınımızda olmayan büyüklerimizi arıyor, onları tebrik ediyoruz. Onlar ve tüm İslam Alemi için dualar ediyoruz.

Çınar Karakaya

Eski bayramları tabii ki özlüyoruz ben Londra’da 10 yılı aşkın süredir yaşıyorum ve gerçekten buranın bir parçası olduk. Ama buranın bir parçası olmak her zaman memleketi özlemiyoruz demek değil tabii ki gurbette bayramlar her zaman farklı oluyor. Bu şekilde beraber olmak bir araya gelmek ve gurbette de bir aile olmak çok önemli oluyor. Memlekette bayram sevinçleri ayrı oluyor ailenize ulaşımınız kolay, örf ve adetler daha yerinde yurt dışında ve gurbette olduğunuzda olduğunuz, bulunduğunuz ülkenin kurallarına göre oynamanız gerekiyor bu da her zaman istediğiniz sonucu veremeyebiliyor. Yine de burada, İngiltere’de bayram kutlamak bizi mutlu ediyor burada da tanıdıklarımız, sevdiğimiz dostlarımız, kurduğumuz aileler var.

Turhan Özen

İngiltere’de bayram sevinçleri her zaman çok güzel oluyor çünkü İngiltere batı ülkeleri arasında Müslümanlara en çok kucak açan ülkeler arasında baş sıralarda. İşte bu sebepten dolayı da Müslümanlar inançlarını ve ibadetlerini özgürce, toplumun bir parçası olarak gerçekleştirebiliyorlar. İngiltere’nin mozaik kültür parçası olan Müslümanlar toplumda çok önemli bir yeri kaplıyor; burada Müslüman olmayan bir birey de çıkıp size “iyi bayramlar” diyebiliyor aynı Müslümanların başkalarına “iyi noeller” demesi gibi bu tip yakınlaşmalar bence Müslüman toplumu çok mutlu ediyor. Bayram gibi önemli günlerde toplum olarak buluşmak, camilerde ibadetlerimizi gerçekleştirmek, eşi dostu görmek de çok mutluluk verici oluyor tabii ki.

Murat Koç

İngiltere’de kemikleşmiş, birbirini tanıyan güzel bir toplum var ve bunu özellikle özel günlerde görmek çok mümkün. Burada tabii ki ailesini oluşturmuş artık buralı olmuş kişilerin yanı sıra hala burada yeni olan daha ‘gurbette’ diyeceğimiz kardeşlerimiz var ama ben şunu diyebilirim ki bayramlar her zaman İngiltere’de büyük bir aile olarak kutlanıyor. Biz de her bayram burada olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Hakan Sarıdaş

Bayramlar İngiltere’de hem buruk hem de mutluluk verici – benim burada ailem olduğundan gerekli örf ve adetleri yerine getirerek bayramları ve özel günleri kutlayabiliyoruz ancak tabii ki eminim Türkiye’de olduğu gibi olamayabilir. Nitekim benim gördüğüm ve gözlemlediğim kadarıyla toplum içerisinde özel günlere odaklı çok büyük bağlılık var bu sebepten ötürü de bayramlarda ekstra çaba harcanarak toplumun bir arayan gelmesi sağlanıyor. Bu anlamda toplum merkezleri, yerel basın gibi birçok önemli mecra da elinden geleni yaparak toplumu bir araya getiriyor. Ben bunu çok özel ve gerekli bir durum olarak görüyorum çünkü nerede yaşarsanız yaşayın geldiğiniz bölgenin kültürü, ailenizden aldığınız kültür, örf ve gelenekler gurbette olsanız bile yaşar. Hatta bu gelenekler çoğu zaman içinde bulunduğunuz toplumu da zenginleştirir o mozaiğe katkıda bulunur. Ben de bayramları bu anlamda özel buluyorum.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.