İngiltere’deki Türkiyeli toplum için Ekim ayında başlayıp Mayıs sonuna kadar devam eden düğün sezonunun Londra’daki kuyumcu esnafına pek de olumlu yansıma sağlamadığı belirtiliyor. Buna neden olarak gösterilen “Altın Türkiye’de daha ucuz” söylemi, yılların kuyumcuları tarafından bu tez çürütülse de toplumda bu yönde bir algı henüz istenen boyutta oluşturulabilmiş değil.
Ağırlıkla Kuzey Londra’da faaliyet gösteren ve başta Türkiyeli olmak üzere her kesime hitap eden kuyumcular, Türkiye ile kendi fiyatlarının hemen hemen aynı olduğuna dikkat çekiyor. Sadece fiyata aldanıp Türkiye’den altın alışverişi yapanların dönüşte beklenmedik kötü sürprizlerle karşılaşabileceğini vurgulayan kuyumcu esnafı; “Belli miktarın üzerindeki altın vergiye tabi olabileceği gibi gerektiğinde satış sonrası hizmet burada kimden alınacak? Bu ve buna benzer riskleri almaya değmez. Bizler burada kaliteyi uyguna veriyoruz” diyor.
Kuyumcu esnafının son dönemde yaşadığı başka sorunlar da var. Brexit sürecinde poundun değer kaybı ve altında gram fiyatın 2015 yılına oranla 2016’da ciddi manada yükselmesinin işleri adeta bıçak gibi kestiği vurgulanıyor. Ekonomide ifade edilmeyen gizli bir kriz olduğuna işaret eden kuyumcu esnafı; çıkış için, hükümeti yönetenlerin ‘bu sürecin hasarsız atlatılacağına dair yerel ve global şirketlere garanti vermesi’ gerektiğinin altını çiziyor.
İşte Kuzey Londra’da faaliyet gösteren belli başlı Türkiyeli kuyumcu esnafının yaşanan son gelişmelere dair görüşleri…
Orhan Onur / Onur Kuyumculuk
“2015 yılına oranla altının gram fiyatı 2016’da, neredeyse 10 pound artarak 33-34 pounda kadar tırmandı. Bu, müthiş bir sıçrama. Bunun nedenleri global… Dünyanın birçok bölgesinde tedirginlik yaşanıyor. Brexit de etkiledi. Ürünlerini yurtdışından getiren bizler için AB’den çıkmak hiç de iyi olmayacak. Sadece altında değil bu ülkeye ithalat yoluyla giren tüm ürünlerde fiyatlar, poundun değer kaybından dolayı daha da artacak. Öte yandan, özellikle Kuzey Londra’da faaliyet gösteren kuyumcu esnafının ciddi oranda AB kökenli müşterisi var. Bu insanlar Brexit sürecinde belirsizlik devam ettiği için büyük tedirginlik yaşıyor ve haliyle parasını sadece temel ihtiyaçları için harcamayı tercih ediyor. Bu durum bizim sektörde işlerin ve kar marjının düşmesine neden oluyor.
Diğer yandan, toplumumuza yıllardır ifade ettiğimiz gibi Türkiye’den altın getirmenin maddi anlamda hiçbir avantajı yok. Günümüz teknolojisinde altın fiyatlarına ulaşmak çok kolay. Dolayısıyla, gram fiyatı pounddan TL’ye çevirince bizim ifade ettiklerimizin doğru olduğu anlaşılır. İki ülke arasında altın fiyatları hemen hemen aynı, hatta bazen burası Türkiye’ye göre daha ucuz. Biz Türkiye’den istenen her türlü modeli müşterimiz için getirebiliyor ve burada satış sonrası hizmeti en iyi şekilde veriyoruz.”
Hüseyin Erbil/ Erbiller Kuyumculuk
“Altın fiyatları 2016 yılında, 2015’e oranla önemli oranda yükseldi. Fakat biz bu artışı müşterilerimize izah etmekte zorluk yaşıyoruz. Altın fiyatı arttığı için kar marjlarımız düşüyor. Altının fiyatını dünyadaki siyasi ve ekonomik koşullar belirliyor. Her türlü olumsuzluğa rağmen istatistikler, altının orta ve uzun vadede kazandırdığını ortaya koyuyor. Böyle olunca altın, her zaman için ‘güvenli yatırım aracı’ olma özelliğini koruyor. İnsanlar zor koşullarda, örneğin bir ülkeden başka bir ülkeye zorunlu göç etme durumunda yanında sadece altınını götürebilir. Ne evini ne de arabasını beraberinde taşıyamaz. Devletler bile altın rezervinin büyüklüğü ile övünmez mi? Altın her zaman her koşulda ve her ülkede değerlidir. Altında fiyatın bundan sonra geriye gideceğini düşünmüyorum. Hatta orta ve uzun vadede daha da yükselebilir.
Diğer yandan Brexit süreci ve yaşanan belirsizlik bizim sektörümüze büyük zarar veriyor. Aslında bizim için çift yönlü bir tehdit var. Hem poundun değer kaybı, hem de altının fiyatının yükselmesi bizim açımızdan sorun teşkil ediyor. Ancak her türlü sıkıntıya rağmen 5 bin yıllık bu sektör bir şekilde yoluna devam edecektir. Brexit belirsizliği piyasaları bir süre daha etkiler. Ancak sonrasında toparlanır.
Şunu da ifade etmek isterim ki; buradaki fiyatlar Türkiye’den altın almaya değecek kadar yüksek değil. Herkes bunu net biçimde bilmeli. Üstüne üstlük Türkiye’den altın getirince burada yaşanabilecek bazı sorunlar da olabilir. Örneğin, Türkiye’den alınan altına, gerektiğinde satış sonrası servisi, hizmeti burada kim verecek? Havaalanlarında bazı sorunlar yaşandığını da duyuyoruz. Biz burada hem fiyat, hem kalite, hem de hizmet anlamında gerçekten çok iyi bir hizmet verirken Türkiye’den altın almanın çok da doğru olmadığını düşünüyorum.”
Hasan Ozan / Ozan Kuyumculuk
“Altında fiyatlar geçen yıla oranla önemli yükseliş gösterdi. Bunda; ABD’deki başkanlık yarışından tutun da FED’in faiz kararları ve Brexit’e kadar dünya genelindeki pek çok gelişmenin etkisi var. Sadece, AB referandumunun yapıldığı 22 Haziran tarihinde altının fiyatı 4 pound birden yükseldi. Fiyatların yükselmesi, elinde altın olan için iyi olmakla birlikte, almak isteyenler için belirsizlik yaratıyor. Bu belirsizlik de bizim işlerimize olumsuz etki yapıyor. Piyasa durgun bir seyir izliyor. Brexit kararı ekonomi üzerinde çok olumsuz bir tesir yarattı. Bence referandumda “çıkalım” diyenler bile çok pişman.
Öte yandan; bizler Londra’da her kesimden müşterilerimize en iyi hizmeti verirken, toplumumuzun Türkiye’den altın alışverişi yapmasının, en başta maddi açıdan hiçbir yararı olmadığını ifade etmek istiyorum. Altında iki ülke arasında çok cüzi fiyat farkı var. “Ucuz” diye Türkiye’den altın almaya gidenlerin, yol parasından tutun da hesapta olmayan birçok harcama kalemi nedeniyle otomatikman daha pahalıya altın alışverişi yaptığını söylemeye gerek bile yok. Üstüne üstlük satış sonrası oluşabilecek herhangi bir hasar durumunda burada bizlere geliyorlar. Bu nedenlerden dolayı altın alışverişinde ilk tercih bizler olmalıyız. Müşterimizin istediği her türlü modeli Türkiye’den getirebiliyoruz. Diğer yandan, belli bir miktarın üzerinde altın getirenlerin havalimanında karşılaşabileceği vergi vb. sorunlar da olacaktır. Özetle, burada bizlerden altın alışverişi yapmak müşterilerimiz açısından hem maddi hem de manevi kolaylık demektir.”
Fevzi Özcan / Özcan Kuyumculuk
“2015 yılına oranla 2016’da altının gram fiyatı ciddi manada yükseldi. Geçen yıl gram fiyatı 22 pound civarında olan altının fiyatı şimdilerde 35 pounda kadar yükseldi. Benim görüşüm; altında fiyatın daha da yükseleceği yönünde… Altın önceden normal vatandaş ve yatırımcılar için ‘güvenli liman’ iken şimdi bu durumdan bahsedemeyiz. Amerikan Merkez Bankası FED’in faizde aldığı değişken kararlar da altın fiyatını etkiliyor.
Bizi daha yakından ilgilendiren konulardan birisi de; İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış kararı alması… Brexit sürecinde yaşanan belirsizlikler insanları haliyle likit kalmaya, alışveriş yapmamaya zorluyor. 22 Haziran’da yapılan AB referandumu sonrası pound değer kaybediyor.
Bizim buradaki toplumu ilgilendiren konulardan bir tanesi de düğün ve diğer özel günlerde yapılan altın alışverişi… Buradaki kuyumcu esnafından düğün alışverişi yapan neredeyse kalmadı. Sadece günlük veya zaruri altın alışverişi yapılıyor. Yatırım için altın alan da kalmadı. İnsanların son dönemde ekonomik durumu da kötüleşmeye başladı. Cebinde parası olmayan nasıl altın alsın veya nasıl alışveriş yapsın? İnsanlar altın almaktan ziyade satmaya yöneliyor. İşlerimiz geçen yıllara oranla gerçekten durgun. Diğer yandan topluma şu mesajı vermek istiyorum: Bizim burada sattığımız altının fiyatı Türkiye’ye göre daha ucuz. Dolayısıyla insanlarımız altın alışverişini burada yapsın. Bu konuda toplumda algı değişikliği yapmayı başarmalıyız.”
Ali Denizci / Safir Kuyumculuk
“Altının gram fiyatı bu yıl, 2015’e oranla neredeyse 10 pound arttı. 22 Haziran’da yapılan Avrupa Birliği referandumundan sonra poundun önemli oranda değer kaybetmesi de buna eklenince iki yönlü zarara uğradık. Altını yurtdışından dolar bazında getirdiğimiz için kar marjımız hızla düşüyor. Sıkıntılı bir kış bizi bekliyor. Brexit belirsizliği piyasaları, özellikle de ekonominin lokomotifi olan küçük esnafı olumsuz etkiliyor. İngiltere’de son dönemde insanların alım gücü de düştü. Şu an burada düğün sezonu… Ancak bunun bizlere yansıması neredeyse hiç yok, durgunluk had safhada. Hepimiz şaşkınız. İfade edilmese de ekonomide yaşanan gizli bir kriz var. Bu noktada piyasaları hareketlendirmek için hükümete büyük görev düşüyor. Başbakan Theresa May çıkıp bir açıklama yapmalı ve Brexit sürecinde ekonomik kayıp olmayacağına, global şirketlerin buradan gitmeyeceğine dair garanti vermeli. Piyasalarda ancak bu şekilde bir güven sağlanır ve İngiltere’ye yeni yatırımlar gelir. Brexit kararının bedelini oy verenler değil bizler ödüyoruz. Böyle giderse küçük esnaf tamamen biter.
Şunu da ifade etmek istiyorum: İngiltere’de bizlerin sattığı altının fiyatı Türkiye’ye kıyasla daha ucuz. Bu konuda toplumda bir algı yaratmak gerekiyor. İnsanların Türkiye’den altın getirerek havaalanında risk almasına da hiç gerek yok. Burada sattığımız altın hem ucuz, hem de satış sonrası hizmet açısından daha güvenli. Burada en iyi hizmeti veriyoruz. Durum böyleyken Türkiye’den altın getirmenin mantığı yok. Çünkü belli adedin üzerinde altın getirmek ticarete girdiği için insanlar ayrıca vergi vermek durumunda kalabilir. Bütün bu sıkıntılara ve riske değer mi?”
Mustafa Akbaş / Akbaş Kuyumculuk
“2015’te 27-28 pound olan altının gram fiyatı 2016 yılında 33-34 pounda kadar yükseldi. Altında fiyatlar son beş yıldır iniş-çıkış gösteriyor. Durum böyle olunca müşteri açısından altına yatırım yapmak güvensiz bir hal alıyor. Eskiden altının fiyatı yavaş yavaş, istikrarlı biçimde yükselir, insanlar da orta ve uzun vadede mutlaka kazançlı çıkacağını bilirdi. Şimdi böyle bir durum yok. Fiyatlar sürekli olarak zik-zak çiziyor. Bu durum, altını güvenli bir yatırım aracı olmaktan uzaklaştırıyor. İngiltere’de ekonomik anlamda yaşanan sıkıntıların herkes farkında… Hatta ülkede, söylenmeyen gizli bir kriz var. Artan enflasyonun bütün ürün fiyatlarını daha da yükselteceğini göreceğiz. Dünyada da sorunlar bitmiyor. Bütün bu gelişmeler altında fiyatı yükseltiyor. Poundun değeri de düşüyor. Altın fiyatlarının daha da yükseleceğini tahmin ediyorum. Gelişmeleri hep birlikte yaşayıp göreceğiz.
Öte yandan; buradaki toplumumuzun gerek düğün gerekse başka nedenlerden dolayı Türkiye’den altın getirmesini anlamsız bulduğumu ifade etmek istiyorum. Burada altının fiyatı Türkiye’ye oranla daha ucuz. Ayrıca Türkiye’den altın getirmenin havaalanında yaşanabilecek bazı riskleri de var. Örneğin; 1000 pound ve üzeri değerdeki altına yüzde 20 oranında vergi vermek gerekebilir. Bizim firma olarak bu düğün sezonunda işlerimizin iyi olduğunu, her kesimden müşterinin ilgisini çektiğimizi söyleyebilirim. Fakat piyasadaki hareketliliğin genele yayılması gerekir.
Bir önemli konu da; Brexit… AB’den çıkma kararı nedeniyle sıkıntı ve belirsizlik devam ediyor. Bizim önemli oranda müşterimiz AB vatandaşları. Brexit sürecinin nasıl tamamlanacağı bilinmediği için insanlar para harcamak istemiyor. “Param cebimde kalsın, yarın ne olacağımız belli değil” mantığı güdüyorlar. Fakat ben her şeye rağmen piyasanın ve kendi işlerimizin daha iyi olacağını umut ediyorum. 2017 yılından beklentim büyük.”
Mustafa Görken / Elvan Kuyumculuk
“2015 yılına oranla altın fiyatları 2016’da önemli oranda yükseldi. Altının gram fiyatı 34- 35 pounda kadar tırmandı. Altın insanlar için her zaman ‘güvenli yatırım limanı’ olmasına rağmen fiyatlar yükselince bu durum tersine dönüyor. Altında fiyatın neden yükseldiğini tam olarak kestirmek zor. Amerikan Merkez Bankası’nın faiz kararları ile Brexit süreci de bunda etken olabilir. Fiyatlar bu seviyede kalır veya daha da yükselirse işimiz gerçekten zor. Fiyatlar düşerse altına yine talep olur. Fakat Brexit nedeniyle piyasada ciddi bir belirsizlik olduğunu, alışverişlerin önemli düzeyde azaldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Pound değer kaybedince altını yurtdışından dolar ile getiren biz kuyumcu esnafı sıkıntılı süreç yaşıyor. Haringey’de müşterilerimizin büyük kısmını Doğu Avrupa ülkelerinden gelen insanlar oluşturuyor. Dolayısıyla bu ülkelerden gelenler Brexit nedeniyle İngiltere’de geleceğini göremiyor. Ciddi bir tedirginlik yaşıyorlar. Bu durum otomatikman altın alışverişine yansıyor. İşlerimiz oldukça yavaşladı.
Öte yandan; burada da aynı fiyat ve aynı kalite varken bizim toplum üyelerinin Türkiye’den altın getirmesine anlam veremiyorum. Herhangi bir sorun yaşamak istemeyen, altın alışverişini bence burada yapmalı.”