Dünyadaki genelinde kalp rahatsızlıklarına dikkat çekmeyi ve farkındalığı arttırmayı hedefleyen Dünya Kalp Günü, bu yıl 29 Eylül Cuma günü gerçekleştiriliyor.
Bu yılki etkinliklerin odak noktası, “ilk önce kalbimizi tanımak” olacak. Bu odak, NHS North London Cardiac Operational Delivery Network’ün , Türk toplumuna yönelik, hayat kurtarmaya yardımcı olmak için kalp krizi belirtilerine karşı bilinçlendirme kampanyasıyla da örtüşüyor. Kalp krizinin muhtemel belirtilerini ve sizin için sıra dışı olan herhangi bir şeyi fark etmek, hızlı yardım alabilmek açısından elzemdir.
NHS İngiltere tarafından yakınlarda yayınlanan bir anket, insanların kalp krizi belirtilerini tanıma konusundaki güvensizliğini ortaya çıkarmış durumda. Londra’da söz konusu ankete katılan kişilerin neredeyse yarısı, (yüzde 47) belirtileri tanıyabilecekleri konusunda kendilerine güvenmiyorlar.
Anketin çarpıcı sonuçlarından birisi, Londralıların neredeyse dörtte birinin (yüzde 39), kendilerinin veya sevdikleri birinin göğüs ağrısı olması durumunda acil 999’u aramayı dşünmediklerini de gösteriyor.
NHS İngiltere anketi ayrıca, kalp krizi ve kalp durması arasında gerçek bir kafa karışıklığı yaşandığını da gösteriyor. Londra’daki katılımcıların üçte ikisinden fazlası (yüzde 70), kalp krizi ve kalp durması arasındaki farkı bilmediklerini söyledi. Katılımcıların neredeyse yarısı (yüzde 48), kalp durmasının kalp krizine verilen başka bir isim olduğu yanılgısına inanıyor.
Kalp krizi, kalbe giden kan akışı bloke olduğu zaman meydana gelir. Kalpte oksijen yoksunluğuna neden olabilen bu durum, potansiyel olarak ciddi kas hasarlarına yol açabilir. Buna rağmen, kişinin bilinci yerindedir ve nefes almaya devam eder.
Kalp durması daha farklıdır. Bu durum, genellikle ani ve habersiz bir şekilde gerçekleşir. Kişi, hızlıca bilincini kaybeder. Kalp durur, nabız atmaz ve ne yazık ki, kalp durması yaşayan kişiler, müdahale edilmediği takdirde genellikle dakikalar içerisinde hayatını kaybeder. Kalp krizi, kalp durmasına neden olabilir.
Göğüs ağrısı, kalp krizinin en yaygın belirtisi
Kalp krizi semptomları ve belirtileri, kişiden kişiye değişkenlik gösterebiliyor, ancak göğüste sıkışma ve huzursuzluk hissi de bunlara dahil olabilir. Belirtiler her zaman şiddetli olmuyor ve bazı kişilerde göğüs ağrısı yerine, nefes darlığı, kendini hasta hissetme ya da hasta olma, sırt veya çene ağrısı gibi başka belirtiler de görülebiliyor.
Uzmanlar kalp krizi belirtileri olan herkesin 999’u araması gerektiği çağrısında bulunuyor.
Erken müdahale edilen kişilerin kalp krizi sonrasında hayatta kalma şansının çok daha yüksek olurken, ortalama olarak her on kişiden yaklaşık yedisi, kalp krizi sonrasında hayatta kalıyor. Tedavi için hastaneye erken ulaşanlara bakıldığındaysa bu oran onda dokuzun üzerine çıkıyor.
Dünya Kalp Günü kampanyasına destek olan Barts Heart Centre, St. Bartholomew’s Hospital, North Middlesex University Hospital ve UCLH NHS Trusts kurumlarında Uzman Kardiyolog olan Dr. Mick Ozkor, kalp hastalıklarında erken müdahelenin hayati önem taşıdığını vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu: “Her gün, kalp krizi geçiren hastalar görüyorum ve bazılarının akıbeti diğerlerinden çok daha iyi oluyor. Çabuk harekete geçebilmeniz için neye dikkat edeceğinizi bilmek, kalp hasarını ve gelecekte oluşabilecek sorunları en aza indirmek için çok önemli. Kendinizi her zamanki gibi hissetmiyorsanız, belki biraz başınız dönüyorsa veya nefes darlığı yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardıma başvurun..”
Dr. Ozkor, konuyla ilgili açıklamalarına şöyle sürdürdü: “Kendinizin veya yanınızdaki birinin kalp krizi geçirdiğini düşünüyorsanız, gecikmeden 999’u arayın. Bazen, ciddi bir şey çıkmazsa doktorun zamanını boşa harcamış olacağınıza dair yanlış bir kanıya varabilirsiniz. Durum hiç de böyle değildir. Sizi her zaman memnuniyetle kontrol edeceğiz ve eğer yanlış bir şeyler varsa, hızlıca harekete geçerek iyileşme şansınızı yükseltmiş olacaksınız.”
En yaygın belirti göğüs ağrısı olsa da belirtiler kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Aşağıdaki gibi başka kalp krizi belirtileri de olabilir:
- Göğüste ağrı, baskı, ağırlık, darlık veya sıkışma hissi.
- Vücudun diğer bölgelerinde ağrı. Ağrı, göğsünüzden kolunuza (genellikle sol kola ama iki kolunuz da etkilenebilir), çenenize, boynunuza, sırtınıza ve karnınıza yayılıyor gibi gelebilir.
- Baş dönmesi veya sersemlik hissi.
- Terleme
- Nefes darlığı
- Hasta hissetme (bulantı) veya hasta olma (kusma)
- Yoğun bir kaygı hissi (panik atak gibi)
- Öksürük veya hırıltılı solunum
Son NHS verileri, İngiltere’de 2021/22 boyunca kalp krizi nedeniyle hastaneye yatma vakalarının 84 binden fazla olduğunu gösteriyor. Bu rakam, bir önceki yıla göre 7 bin artış olduğunu gösterdi. O yıl, pandemi sürecinde tedavi için başvuran kişi sayısı daha azdı.