Britanya toptan gıda sektöründe köklü bir geçmişe sahip olan Gima UK Limited, etnik markette yeni pazarlar açıyor.
Türkiye’nin farklı lezzetlerini ‘Bodrum’, ‘Melis’ ve ‘Sultanım’ markaları altında toplayıp, ürün konseptini güçlendiren Gima, pazarıyla eş zamanlı olarak ürün coğrafyasını da genişletti.
“Skanderbeg” markası altında topladığı Doğu Avrupa ürünleri ile de Asda, Morison ve Sainsbury zincirlerinde daha görünür hale gelen firmanın yeni hedefi KKTC ürünleri. Firmanın Kıbrıslı Türk ortağı Vehbi Keleş, Kıbrıs Türkü’ne ait geleneksel ve kültürel değerlerle de yakından ilgilendiklerini belirtrek, Kıbrıs Türkü’ne özgü ürünlerin yurt dışında pazarlanması ile ilgili sürpriz atılımları olacağını söyledi. Keleş, “Kıbrıs Türkü’ne has ceviz macunu, karpuz macunu, harnup, turşu çeşitleri gibi ürünler yabancı pazarlarda tutunabilir. Ambargo altındaki KKTC’nin gıda ürünlerini de portföyümüze dahil etmek istiyoruz. Ama gel gör ki o hevesi göremiyoruz. Oysa bugün ticaretin sınırları yok. İstemek, inanmak ve çalışmak lazım” dedi.
Kendi markalarıyla etnik pazarın dışına çıkarak süpermarket zincirlerinde de büyüyen firmanın ortağı Keleş, Gima’nın halen yüzde 40 Türkiye, yüzde 40 Polonya ve geri kalan yüzde 20’lik bölümde Bulgaristan, Romanya ve Makedonya’nın da aralarında bulunduğu 16 farklı ülkeden 170 firma ile çalıştığını kaydetti. Ürün çeşitlerinin 2 bin 600’e ulaştığını belirten başarılı girişimci sözlerini şöyle sürdürdü: “Zeytini Türkiye’den alıyoruz ama AB kotaları ve yüksek vergiler nedeniyle zeytinyağını İspanya’dan alıyoruz. Müşteri portföyümüz de oldukça renkli. Eski Osmanlı Coğrafyası, Orta Asya ve Kuzey Afrika ile Balkan ülkeleri kökenli müşterilerimiz gıdada merkez olarak Türkiye ürünlerini tercih ediyorlar. Türk ürünlerinin yanında Doğu Avrupa, Bulgaristan ve Balkan ülkeleri ürünlerini aynı marketlerden temin edebildikleri için de Türk marketlerinin çok renkli bir müşteri portföyü oluştu. İngiltere’de de Türkiye kökenli toptan gıda firmalarının yoğunlaştığı etnik pazarda rekabet yerine bu pazarın dışında daha geniş bir tüketici kitlesine yöneliyoruz. İngiltere’nin farklı ve ücra köşelerine ulaşmakla kalmayıp, Bulgaristan ve İsveç gibi ülkelere de ihracat yapıyoruz.”
KRİZE RAĞMEN PAZAR BÜYÜDÜ
Bünyesinde 120 kişi çalıştıran Gima’nın diğer ortağı Erol Özkan da Gima’nın kuruluşundan bugüne gelişinde katetdiği mesafenin, geleceğe dönük hedeflerine olumlu yansıdığının altını çizdi. Türkiye’den ithal edilen ürünler için Avrupa’daki gıda pazarında sürekli potansiyel olduğunu, ancak kimi haksız rekabetler nedeniyle etnik pazarda ciddi sıkışıklık yaşandığını ifade eden Erol Özkan sözlerini, “biz küresel finans krizine rağmen kaliteden ödün vermeden, ürün çeşitliliği ve hepsinden önemlisi markalaşmaya yoğunlaştık. Önümüze doğru hedef koyduk ve bu hedefleri aştığımızı rahat bir şekilde söyleyebilirim” diye tamamladı.