Site icon Londra Gazete

George Alagıah, Londra’daki Türk Toplumlarını NHS’in ücretsiz bagirsak kanseri kitini kullanmaya çağırıyor

BBC yayıncısı George Alagiah, NHS Londra’nın hayat kurtarıcı kampanyasına destek olarak, Londra’da daha çok insanın evlerinde NHS’in ücretsiz bağırsak kanseri test kitini kullanmaya çağırıyor. Test kitiyle, kullanan kişinin bağırsak kanseri olup olmayabileceği kontrol ediliyor.

Bağırsak kanseriyle ilgili kendi tecrübelerinden bahseden George, şu ifadeleri kullandı: “Özellikle de bağırsak kanseri gibi bir şey erken teşhis edildiği takdirde tedavi edilebiliyor. Birçok kişinin doktora gitme konusunda endişeli oldugunu biliyorum ama insanlara bu testlerin, evlerinde özel olarak yapildigin söylemek istiyorum. Bagirsak sagligiyla ilgili konuşmaları normalleştirmenin ne kadar önemli olduğunu bilen George, sözlerini söyle sürdürüyor: “Bagirsaklari ve dışkıları ile ilgili konuşmak insanlari utandırabilir ve bunu anliyorum ama bu testin yapildigi kolay ve daha da önemlisi, hayatinizi kurtarabilir.”

King’s College’de Danisman Gastroenterolog olan Dr. Bu Hayee de bu kampanyaya dahil olmuş durumda ve kendilerine ücretsiz bagirsak kanseri test kiti gönderilen Londra İleri bu testi yapmaya ve göndermeye çağırıyor. “Bu test çabucak ve kolayca yapilabilir” diyen Hayee, açıklamalarına söyle devam etti: “Bagirsak kanseri, en yaygin kanser türlerinden biri. Birleşik Krallık’ta 43 bin kişiye bu hastaligin teşhisi konuldu ve her yil 16 bin 500 den fazla kigi bu hastalık nedeniyle hayatini kaybediyor Bu da günde 45’den fazla kisiye denk geliyor.

“Evinizde özel olarak yapabileceğiniz bu test, bagirsak kanserini önleyebilir veya hastaligi, tedavi etmesi daha kolay olan erken asamada teşhis edebilir. Testi yapan kişilerin, bagirsak kanserinden ölme riski yüzde 25 daha az. ‘

“Bu yüzden de NHS, evlerde yapilabilecek ücretsiz bagirsak kanseri kitleri gönderiyor. Bu testler, hic belirti göstermeyen hastalar için ve insanlarin çoğunda, daha ileri seviye incelemelere de gerek olmuyor. Eğer size test gönderilirse lütfen kullanın.”

Bagirsak kanseri testini yapmak oldukça kolay. NHS nin bu testi evde ücretsiz olarak yapılabiliyor ve “fekal immünolojik test (FIT) olarak biliniyor. Testi yapmak icin kiti kullanarak diskisindan küçük bir örnek alıyorsunuz. Bu örnek, önceden ödenmiş bir posta etiketiyle bir laboratuvara gönderiliyor (pul gerekmiyor). Örnekte küçük ölçülerde kan olup olmadigina bakilir. Kan, poliplerin veya bagirsak kanserinin bir belirtisi olabilir. Polipler, bağırsaktaki büyümelerdir. Kanser değildirler ama zamanla kansere dönüşebilirler.

NHS in bagirsak kanseri test kitini kullanan her 100 kişiden yaklasik 98 inin, başka tester yapmasina gerek kalmiyor. Bağırsak kanseri testi hayat kurtarıyor.

Daha fazla bilgi almak icin lütfen www.healthylondon.org/BCS adresini zivaret edin.

 

 

 

Exit mobile version