AVRUPALI Türk Markalar Birliği Başkan yardımcısı ve Gima Food CEO’su Vehbi Keleş, Avrupa Birliği’nin, Kıbrıs’ın meşhur hellimi ‘‘koruma altında alınmış menşe adı (PDO) olarak tescilmesi üzerine açıklama yaptı.
Yedi yıl beklemenin ardından alınan karara göre AB’de bundan sonra sadece Kıbrıs’ta yerel ürünlerle üretilen hellim, Türkçe ‘hellim’ ya da Rumca ‘halloumi’ adı altında satılabileceği açıklanmıştı.
Vehbi Keleş sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Kuzey Kıbrıs’ın, AB ve Birleşik Krallık’ta ticari piyasayı doğru analiz edip yön verilebilmesi için alanında uzman bir ticaret müşaviri atanmasını önerdi. Keleş’in açıklaması şöyle:
‘‘Avrupa Birliği’nin hellim ve halloumi ismini coğrafi bir ürün olarak tescil etme kararı Brexit ile birlikte Birleşik Krallık için bağlayıcılığını yitirmiş bulunuyor. Avrupa’nın en büyük hellim tüketimi Birleşik Krallık’ta bulunmaktadır. Burada da ev içi tüketiminden ziyade Türk restoranları ve Türk marketleri üzerinden gerçekleşiyor. Türkiye’den 25 firmanın AB’ye süt ürünlerinin ticaret izni bulunmaktadır. AB’ye birlik dışından süt ürünleri ticareti yasaklı olmasına rağmen Türkiye’den 25 firmanın ihracat lisansına sahip olduğunu hatırlatayım.
Türkiye ve KKTC’de üretilen süt ürünlerinin lisans sahibi bu firmalar üzerinden AB ve Birleşik Krallığına ihracatı gerçekleştirebilir. Türkiye ve Birleşik Krallık arasında yapılan STA görüşmeleri kapsamında yapılacak değişikliklerle birlikte bu ülkeye de süt ürünlerinin ihracatı düşük maliyetler gerçekleşebilecek. Bu kapsamda KKTC özelinde gerek yeşil hat protokolü gerekse ‘mavi hat’ yolu ile Mağusa Limanı üzerinden Türkiye menşeli firmalar üzerinden pazara sunmak mümkün olacaktır. Burada nihai amaç üreticilerin ve emekçilerin kazanacak olmasıdır.
Ticarette bütün yolların açık tutulması önemlidir. KKTC özelinde gerek yeşil hat protokolü ile gerekse Mağusa Limanı merkezli ticareti kastettiğimiz mavi hat yolu ile burada hem ihracata katkıda bulunulmalı hem de üreticiler ve emekçiler bu kazancın en büyük paydaşları olmalı. Ticarette sınır yoktur. Hellim isminin coğrafi ürün olarak tescil edilmesi ile birlikte AB’deki hellim üretimi ve ticareti isim değiştirerek ‘grill cheese’ adı ile devam edecektir.’’