Konuya ilişkin bilgi veren firma uzmanlarından Anjlee Shah, 1 Ekim 2012’de yürürlülüğe giren uygulamasından ilk etkilenenlerin, 120 binden fazla işçisi olan işyerleri olduğunu hatırlattı. Küçük ve orta ölçekli işverenlerin ise Şubat 2018’e kadar, bu uygulamaya geçiş yapmak zorunda olacaklarını vurgulayan Shah, 2012 yılının Nisan ayından sonra kurulmuş olan işletmelerin is, kanundan en son etkilenecek olan işverenler olacaklarını kaydetti. Bordro uzmanı Shah, işletme sahiplerine yönelik bilgilendirmesini şöyle sürdürdü:
“ Emeklilik düzenlene kurumu (The Pensions Regülatör), işçilerin emeklilikle ilgili kayıt altına alınması gerekli olan günü (staging date) 18 ay öncesinden işverene bildirecek ve bu kayıt tarihinden itibaren dört ay içerisinde işlemlerin tamamlanmış olmasını bekleyecek. Kayıt işlemleri sonrasında yerine getirmiş olduğunuz zorunluğu nasıl gerçekleştirdiğinize dair gerekli bilgileri de kuruma sunmanız gerekmekte. Bu kayıt işlemi ancak geçerli sebepler olduğu takdirde işverenler tarafından üç ay ertelenebiliyor. Otomatik kayıt sisteminden aşağıdaki gruplara giren çalışanlar etkileniyor:
• Geçerli herhangi bir emeklilik düzeninde olmayan
• 22 yaş ve üzerinde olan
• Devlet tarafından belirlenmiş olan emeklilik yaş sınırın altında olan
• Yıllık kazancı £10.000’in (bu rakam yıllık olarak belirlenip bildirilecektir) üzerinde olan çalışanlar
Çalışanlar isterlerse bu emeklilik sisteminden çıkabilirler. Eğer bu durum söz konusu olursa, emeklilikleriyle ilgili işverenlerinin yapmış olduğu katkı payını kaybedecek ve hükümetin bu konuyla ilgili yapmış olduğu vergi indiriminden yararlanamayacaklardır. Eğer bir çalışan emeklilik sisteminden çıkar ya da prim ödemeyi bırakırsa bu çalışanı otomatik olarak tekrar emeklilik düzenine kaydettirmek işverenin yükümlülüğüdür. İşveren bunu belli aralılarala yapabilir. Genelede çalışanın emeklilik tasarrufunu tekrar gözden geçirmesini sağlayan bu durum her üç senede bir tekrarlanır ki çalışan sitemin içerisinde ya da dışarısında kalmayı seçebilsin.”
AĞIR CEZALAR UYGULANABİLECEK
Accounting Direct bordro uzmanlarından Anjlee Shah, Otomatik Kayıt sisteminin hukuki bir zorunluluk olduğu için işverenin buna uymamak gibi seçeneği olmadığına dikkat çekti. Küçük ölçekli işyerlerini de kapsayan bu kanunun, işyerinde çalışan kayıtlı bir kişi bile olsa uygulanmak zorunluluğu olduğunu kaydeden Shah, aksi takdirde işletmelerin £50 bine varan yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulundu. Shah, Ememklilik Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen cezalara ilişkin ise şu bilgileri verdi:
“£400 miktarında sabit bir ceza yasal bildirimlere uymayan veya yasayı ihlal ettiği belirlenen işyerlerine uygulanacaktır. Bu cezanın tahsili belirli zaman ile sınırlanmıştır.Yasal uyarılara uyulmazsa, kurum ayrıca daha yüksek cezalar da uygulayabilir. İşçi sayısına göre değişmekle birlikte, bu rakam günlük £50 ila £10.000 arasında belirlenmiştir. Primler ödenmediği takdirde, kurum sivil ceza uygulamasına da gidebilir. Bu da şahıslar için £5000 ve organizasyonlar için £50.000 olarak belirlenmiştir.
İşverenin yasal bilirimlere uymadığı ya da hukuki ihlalinin kanıtlandığı durumlarda kurum davranış cezası bildirimi uygulayabilir; bu ceza, işverenin işçi sayısına bağlı olarak £1000 ila £5000 arasında değişmektedir. Düzenleyici kurum ödenmesi gereken cezaların eksiksiz ve zamanında ödenmesi için çalışmaktadır.”
Emeklilik yasası ve otomatik kayıt sistemine ilişkin bilgi almak isteyenler 0208 886 9222 numaralı veya payroll@accountingdirectplus.com email adresinden Türkçe-İngilizce bilgi alabilecekler.