Site icon Londra Gazete

Zamira Hacıyeva: Azeri vatandaşı, Londra’daki Harrods mağazasında 16 milyon sterlin nasıl harcadı?

BBC’nin ulaştığı belgelerde, hapisteki bir bankacıyla evli bir kadının, Londra’daki ünlü Harrods mağazasında, herhangi bir şüphe çekmeden 16 milyon sterlin  harcadığı görülüyordu.

Şu anda, hakkında çıkartılan Açıklanmayan Servet Emri ile (UWO) mücadele eden Zamira Hacıyeva, 10 yıldan uzun bir sürede Harrods’taki alışverişlerinde, birçoğu kocasının bankasıyla bağlantılı 54 kredi kartı kullanmıştı. Hacıyeva şimdi, Yüksek Mahkeme’ye servetinin kaynağını izah edemezse, Harrods’un yakınlarındaki 15 milyon sterlinlik evini ve üzerine Berkshire bölgesindeki golf sahasını kaybetme riskiyle karşı karşıya. Eşi, Azerbaycan’da başında bulunduğu bir kamu bankasından milyonlar çalma suçlamasıyla 15 yıl hapis cezası yatıyor.

Yüksek Mahkeme, İngiliz banka hesaplarında bulunan parasından aldığı faiz dışında herhangi bir geliri olmadan, nasıl bu kadar varlıklı olabildiğini açıklamasını istemişti. BBC ve diğer bazı medya kuruluşları da, Haciyeva’nın adının açıklayabilmek için giriştikleri hukuk mücadelesini kazanmıştı. Hacıyeva, servetinin kaynağını açıklayamazsa varlıklarını kaybetmek kaybetme riskiyle karşı karşıya. Hacıyeva’nın Ulusal Suç Kurumu’na (NCA) karşı yürüttüğü hukuk mücadelesinde ilk kez ortaya çıkan belgeler, kurumun Haciyeva’nın günlük harcamalarını ve karmaşık off-shore gayrımenkul kayıtlarını, uzun süre nasıl incelediğini gösteriyor.

İngiltere’de daimi oturum hakkına sahip olan Hacıyeva’nın evi, Londra’nın en lüks semtlerinden Knightsbridge’te bulunan Harrods mağazasına beş dakika yürüme mesafesinde. Hatta mağazanın özel otoparkında iki park yeri de var. Davadaki en önemli kanıtlardan biri, Harrods’tan aldığı mağaza kartına işlenen, 93 sayfalık sıradışı alışveriş listesi.

Harcama başlıyor

Azerbaycan’dan ayrıldıktan sonra İngiltere’ye yerleşen Hacıyeva’nın harcamaları, başta böyle abartılı değildi. 2006’da yavaş yavaş başladı. Önce çocuk kitaplarına 842 sterlin, sonra parfüme 140 sterlin verdi. Ancak daha sonra Cartier’in Harrods’taki mücevher bölümünü keşfetti. İlk seferinde 181 sterlin harcadığı Cartier, daha sonra en sevdiği yerlerden biri olacaktı. Sonra Miu Miu marka kıyafetlere 1600 sterlin, Ferragamo ayakkabılara 1539 sterlin verdi.

Mart 2007’de Miu Miu’ya geri döndü ve 25 American Express kredi kartının birinden 10.616 sterlin harcadı. Harcama miktarları artmaya başladı. Harrods’a ne için olduğu bilinmeyen 66 bin sterlinden fazla bir ödeme yaptı ve Tom Dixon’dan aldığı mobilyalara 17 bin sterlin verdi.

Zamira Haciyeva’nın Harrods’taki harcamaları

§  Harrods hiç şüphe duydu mu?

 

Exit mobile version