Site icon Londra Gazete

Gözler G20 zirvesinde

G20 zirvesi bugün Çin’in Hangzhou kentinde çalışmalarına başlıyor. İki günlük zirve toplantısına aralarında Türkiye’nin de bulunduğu G20 üyesi ülkelerin liderleri katılıyor. G20 üyesi ülkeler şunlar: Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Kore Cumhuriyeti, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği. Uluslararası ekonomik işbirliği ve global sorunların ele alınması açısından büyük öneme sahip bu zirvelerin ilki 2008 yılında yapılmıştı. Son G20 zirvesi ise geçen yılın Kasım ayında Antalya’da gerçekleşmişti. Çin ilk kez G20 zirvesine ev sahipliği yapıyor. Bu yılki zirvenin bir diğer önemli yönü görev süresi yakında dolacak olan Başkan Obama’nın katılacağı son önemli uluslararası toplantı olmasıdır.

Bu yıl Çin’in ev sahipliğini yaptığı G20 zirve toplantısının gündeminde çeşitli konular var. Global ekonominin durumu, uluslararası ticaret, bu alanda alınması gereken önlemler öncelikli konular. Esas amaç uluslararası ekonomik işbirliğini güçlendirmektir. Antalya zirve toplantısı sonuçları temelinde dünya ekonomisinin en önemli 20 oyuncusu 2008 mali krizinin olumsuzluklarını tamamen aşarak global ekonomiyi güçlendirecek önlemler üzerinde duracaklar.

Küresel ısınma ile mücadele bir diğer önemli konu. Dünyamız üzerinde yaşayan herkesi ve herşeyi yakından ilgilendiren bu konuda geçen yılın Aralık ayında varılan Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi çok önemli. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için 55 ülke tarafından onaylanması gerekiyor. Atmosfere en çok sera gazı salan ülkeler ABD ve Çin’dir. İki ülkenin toplam emisyon payı yüzde 38. Çin parlamentosu, G20 zirvesi öncesinde Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nı onayladı. Bu önemli bir gelişme. Küresel ısınmayla mücadele konusunda Çin’in kararlılığını yansıtıyor. ABD’nin de Paris Anlaşmasını onayladığı açıklandı. Çin ve ABD’nin tavrı önemli bir ivme yaratabilir. ABD ve Çin’in işbirliği ve katkısı olmadan küresel ısınma ile etkili mücadele mümkün değil. G20 zirvesinin bu konuda somut adımlar atmasını umut ediyoruz. İnsanlık olarak küresel ısınmanın olumsuz sonuçlarını yaşamaya başladık. Sorunlar giderek artacak. Kaybedecek vaktimiz yok.

G20 zirvesi dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisinin liderlerine ikili görüşme yapma olanağı da sunuyor. ABD ve Çin liderlerinin dün yaptığı görüşmeye değindik. Başkan Obama, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile de görüşecek. Batı ile Rusya arasındaki ilişkilerin gergin olduğu bu dönemde Obama-Putin görüşmesi Suriye konusu başta olmak üzere işbirliğini artırıcı bir görüşme olabilir mi? Göreceğiz. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve çerçevesinde Başkan Obama, Rusya Cumhurbaşkanı Putin ve diğer liderlerle ikili görüşmeler yapıyor. Türkiye için önemli olan konular Suriye ve terörle mücadele. Obama ve Putin’le yapılan görüşmeler bu açıdan çok önemli. Suriye ve terörle mücadele tüm dünyayı ilgilendiren konular. G20 zirvesinin bu konularda alacağı kararları ve liderlerin ikili temaslarının sonuçlarını merakla bekleyeceğiz.

G20 zirveleri önemini koruyor mu? Global ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi açısından istenen sonuçları doğuruyor mu? Bu konularda farklı görüşler var. 2008 mali krizinin patlak vermesinden sonra 2009 yılında yapılan G20 zirvesinin krize karşı önlemler konusunda çok önemli kararlar aldığını herkes kabul ediyor. Ekonomik kriz aşıldıkça zirvelerin öneminin azaldığını düşünenler var. Ayrıca uluslararası arenada büyük güçler arasında yaşanmakta olan gerginlikler işbirliğini olumsuz yönde etkiliyor. Ukrayna krizi ve Kırım’ın Rusya tarafından ilhakı nedeniyle Batı-Rusya ilişkileri gergin. Çin’in Güney Çin Denizi’nde izlediği politikalar ABD ve bölge ülkeleri ile gerginliklere yol açıyor. Bu sorunları kısa sürede çözümlemek mümkün değil. Ancak bu gerginliklere rağmen ortak çıkar alanlarında uluslararası işbirliği güçlendirilebilir. Bakalım G20 zirvesi bu beklentilere cevap verebilecek mi?

G20 zirvesine ev sahipliği yapan ülkeler kendilerini dünyaya tanıtma fırsatını yakalıyorlar. Geçen yıl Türkiye ve Antalya dünya medyasının ilgi merkezi olmuştu. Şimdi Çin bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışacak. Uluslararası etkinlikleri örgütlemede başarılı olan Çin’in G20 zirvesini en iyi şekilde gerçekleştireceğine kuşku yok. Zirvenin global ekonomi, küresel ısınma, Suriye, terör gibi konularda somut sonuçlar doğurması hepimizin dileği.

 

 

Exit mobile version