Site icon Londra Gazete

Kıbrıslı Türklerin güvenlik sorununu kabul etti

1034707849

 

Kıbrıs’taki tek sorunun “işgal” olduğu ezberini tekrarlayan Rum Lider Nikos Anastasiadis, “Türk ordusu giderse sorun çözülür” yaklaşımından ilk kez gerçeğe yaklaştı. 

Rum lider Anastasiadis, dün yaptığı konuşmada Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında güvenin yaratılması gerektiğini söyledi.

1963’ten itibaren yaşananların Kıbrıs’ta sayıca az olan Kıbrıslı Türkler’in güvenlik ihtiyacının göz ardı edilemeyeceğinin kanıtı olduğunu dile getiren Kıbrıs Türk tarafı, yeni bir federal kültürü oluşarak karşılıklı güven ikliminin kalıcılaşmasına kadar Kıbrıs Türk halkının güvenlik ihtiyacının “modası geçmiş bir yaklaşım” olarak küçümsenmesini kabul edilemez buluyor.

Kıbrıs Rum tarafı ise Kıbrıs Türk toplumunun Türkiye’de gördüğü güvenlik ihtiyacının “modası geçmiş çağ dışı bir yaklaşım” olduğunu öne sürüyor ve toplumlar arasında bir güvenlik sıkıntısının olmadığını iddia ediyordu.

Anastasiadis’in Kıbrıs’ta toplumlar arasında güven yaratılmasını gerektiğini söylemesi, güvenlik ve garantiler konusundaki maksimalist “sıfır asker, sıfır garanti” yaklaşımında ilk esneme belirtisi olarak değerlendiriliyor.

Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis de önceki gün “geçici bir süre garantilerin devamını kabul ediyoruz” açıklaması yapmıştı. (HaberKıbrıs)

Exit mobile version