Türkiye’den KKTC’ye deniz altından su gitmesinin ardından, 10 Ekim’de Ada’ya kabloyla elektrik temin edilmesi yönünde de önemli bir anlaşmaya imza atılacak.
Türkiye’den KKTC’ye deniz altından su gitmesinin ardından, 10 Ekim’de Ada’ya kabloyla elektrik temin edilmesi yönünde de önemli bir anlaşmaya imza atılacak. KKTC’ye deniz altından kabloyla elektrik temin edilmesini öngören anlaşma Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun tarafından imzalanacak.
İstanbul’da düzenlenecek olan Dünya Enerji Kongresi’nde imzalanacak çerçeve anlaşmasıyla Kuzey Kıbrıs’ın enerji alanında da dünya ile entegre olması sağlanacak. Dünya Enerji Kongresi’ne KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da katılacak.
‘SÜPER GÜÇ TÜRKİYE
Anlaşma ile ilgili Milliyet’e konuşan KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, “Süper güç Türkiye sayesinde, dünyaya daha da güçlü şekilde entegre olma yolunda ilerliyoruz” dedi. Kıbrıslı Türklerin dünyada hak ettiği yeri alması anlamında önemli açılımlar yapıldığına dikkat çeken Atun, “Türkiye her alanda bizim dünya ile buluşmamıza öncülük ediyor” dedi. KKTC hükümeti adına süreci yürüttüklerini anlatan Atun, “50 kilometre uzaklıktaki Türkiye’nin avantajlarından yararlanmak istiyoruz” dedi.
Türkiye’nin gücü ile Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası boyuttaki anlaşmalara imza atmaya başladığına işaret eden Bakan Atun, “Su, elektrik bunlarla birlikte Ortadoğu’nun cazibe merkezi haline geliyoruz. Rekabet gücü yükselen bir ülke oluyoruz” diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak’ın bu süreçteki desteğine de dikkat çeken Atun, “Sayın Bakan KKTC’ye büyük önem veriyor. Bütün yatırımlara uzun vadeli bakıyor. Son derece geniş bir vizyona sahip. Kıbrıslı Türklere katkısı çok. Bizlerle ilgili projeleri sahipleniyor” dedi.
ENERJİ SORUNU ORTADAN KALKAR
Ortak enerji çalışma gruplarının kurulmasını da içeren anlaşma KKTC’nin, Doğu Akdeniz ve Avrupa’daki enterkonnekte elektrik sistemine dahil olmasına yardım edecek. Enerji alanındaki tüm yönlerde işbirliği yapılacak. Proje kapsamında yapılacak elektrik hattının güzergahı, uzunluğu ve maliyeti ise daha sonra yapılacak detaylı bir anlaşmayla belirlenecek. KKTC’ye kablo ile elektriğin gitmesiyle birlikte enerji alanında yaşanan sıkıntıların sona ermesi bekleniyor.
STRATEJİK KAZANIM
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Enerji Uzmanı Yardımcı Doçent Hayriye Kahveci Özgür de, “Elektriğin Ada’ya gelmesiyle bölgesel stratejik kazanımın büyük olacağını” kaydetti. Özgür, elektriğin Türkiye’nin bölgesel bir enerji aktörü olmasına da katkısı olacağını belirtti. Enerjinin Rumlara da verilebileceğini ifade eden Özgür, “Su, elektrik, bunlar çok önemli güç. Kıbrıs’ın önemini artırır” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “KKTC’nin su meselesinin kökünden çözülmesine” yönelik verdiği talimatın ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce, yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC’nin su ihtiyacını karşılamak amacıyla “KKTC Su Temin Projesi” hazırlanmıştı.
Geçen yıl 17 Ekim’de hayata geçirilen projeyle, KKTC’ye 50 yıl boyunca yıllık 75 milyon metreküp su gönderilecek. (Milliyet/Kıbrıs)