Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nu kabul etti.
Kabul sırasında yaptığı konuşan Feyzioğlu, herkesin menfaatine olacak bir anlaşma umut ettiklerini belirterek Cumhurbaşkanı Akıncı’ya çözüm yönündeki çabaları için teşekkür ederken, anlaşma sonrası veya anlaşamama ihtimalinin de dikkate alınarak sonrasında ne olacağının şimdiden konuşulması gerektiği düşüncesini dile getirdi.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin davetlisi olarak KKTC’ye gelen Feyzioğlu ve beraberindeki heyete, Akıncı’ya ziyaretlerinde, Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi eşlik etti.
Metin Feyzioğlu görüşmenin başında yaptığı konuşmada, Kıbrıs konusunda yürütülen müzakerelere atıfta bulunarak adanın şu anda heyecanlı, kritik bir dönem içinde olduğuna işaret etti. “Türkiye’nin de kalbi şu anda burada atıyor, sizinle atıyor” diyen Fevzioğlu, Akıncı’ya kolaylıklar diledi.
STATEJİK ORTAK İLİŞKİSİ…
Kıbrıs Türk Barolar Birliği’yle yıllardır stratejik ortaklık ilişkisi yürüttüklerine ve bunun faydasını gördüklerine işaret eden Feyzioğlu, “Bizim yıllardır dile getirdiğimiz yaklaşım, Türkiye Barolar Birliği olarak, bizim adadaki stratejik ortağımız, Kıbrıs Türk Barolar Birliği’dir. Biz bu ilişkiye abi-kardeş ilişkisi olarak bakmayı reddettik ilk günden itibaren eşitler arası bir ilişki olarak adını koyarsak bu ilişkinin iki tarafa da büyük faydası olur düşüncesini hep yerleştirmeye gayret ettik. Gerçekten de Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin tecrübesinden, Kıbrıs Türk toplumunun hukuk devleti kültüründen çok istifade ettiğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Feyzioğlu, Kıbrıs’a bakış açılarıyla ilgili olarak ise şunları söyledi:
“Bu örnek Türkiye’den Kıbrıs’a, Kıbrıs’tan Türkiye’ye bakış açısına da belki uygulanabilir. Kıbrıs’a biz vatan dedik. Yavruvatan demeyi yanlış gördük. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Türkiye’nin stratejik ortağı olursa bu adada çözüme de çok daha olumlu yansır kanaatinde olduğumuzu ısrarla dile getirdik.”
Görüşmeleri heyecanla izlediklerini, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklamalarını altını çizerek okuduğunu anlatan Feyzioğlu, dengeli bir yaklaşım gözlediğini, zor bir süreç olduğunu, daha önce defalarca umutlanıldığı ancak bir şekilde hayata geçmediği için de Cumhurbaşkanının ihtiyatlı iyimserlik içinde olduğunu gözlemlediğini ve bunu da normal bulduğunu kaydetti.
“REFERANDUMDA HAYIR DENMESİ DURUMUNDA NE OLACAĞINI ŞİMDİDEN KONUŞMAK LAZIM”
Feyzioğlu, anlaşmayı zorlamak, adaya kalıcı barış getirmek ve Kuzeyde yaşayan insanların refahını da kalıcı kılmak adına, anlaşma sonrasının da, ya da anlaşamama ihtimalinin sonrasının da dikkate alınması gerektiği düşüncesini paylaşarak, geçen seferki müzakerelerde bunun eksik bırakıldığına, anlaşmaya varılamama veya referandumda hayır çıkması durumunda ne olacağının plana yazılmadığına işaret etti.
Annan Planı Referandumunda, KKTC’nin üstüne düşeni yaptığı, Kıbrıs Türkü’nün evet dediğini ancak buna rağmen hayır diyen Rum tarafının ödüllendirilen taraf olmasının adada işleri daha da zora soktuğunu anlatan Feyzioğlu, şöyle devam etti:
“Bu durumda iki tarafın hayır demesi veya bir tarafın hayır demesi durumunda ne olacağını herhalde şimdiden konuşmak lazım. Böyle bir durumda Türkiye’nin gümrük anlamında sınırlarını belki tamamen açması ve açık söyleyeyim, tarife dışı engel olarak belki de nitelendirilebilecek bir takım fiili zorlukların tamamen ortadan kaldırılmasını sağlaması, bu çerçevede artık kangren olmuş, kanserleşmiş Mersin gümrüğündeki sorunun da tamamen kaldırılacağını ve adanın-KKTC’nin üstün menfaati gözetilerek- bir yatırım cennetine dönüştürüleceğinin ve her insanın refahının güvenliğinin sağlanacağının şimdiden söylenmesi lazım ki, eğer bu çabalarınız anlaşmayla neticelenirse -ki umudumuz herkesin menfaatine bir anlaşma- toplumların buna hayır demeleri durumunda ne olacağını da görmesi lazım. Ben çabalarınız mücadeleniz için teşekkür ediyorum.” (HaberKıbrıs)