Site icon Londra Gazete

Kıbrıs’ta çözüme Türkiye’den tam destek

cumhurbaskani_akinci_evet_alabilecek_bir_cerceveyi_halkimiza_sunmaktir_h45758_24fa3

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununu artık iki tarafın da kabul edebileceği iyi bir sonuca bağlamayı arzuladıklarını belirterek, “Hedefimiz, referandumda her iki toplumdan da evet alabilecek bir çerçeveyi halkımıza sunmaktır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı İstanbul’daki temaslarının ardından adaya dönüşünde Ercan Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek Kıbrıssorununun geldiği aşamayı değerlendirdiklerini belirten Akıncı, Türkiye’nin “Kıbrıs’ta 2016 yılında çözümhedefine” desteğini en üst seviyede olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakere sürecinde önlerinde altı toplantı olduğuna işaret ederek, “Bu toplantılarda ekonomi, AB, yönetim ve güç paylaşımı ile mülkiyet başlıklarında artık geriye kalan ayrılık noktalarını kapatalım. Netleşmemiş konulara berraklık getirelim. Muğlaklık içinde kalan konuları berraklaştırılması gerekir.” diye konuştu.

Toprak ve garantiler başlıklarında başlatılan fikir eksersizini devam ettirerek, Kıbrıs sorununu artık iki tarafın da kabul edebileceği iyi bir sonuca bağlamayı arzuladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı “Hedefimiz, referandumda her iki toplumdan da evet alabilecek bir çerçeveyi halkımıza sunmaktır.” dedi.

Müzakerelerde garantiler konusunuda değerlendiren Cumhurbaşkanı Akıncı, şunları söyledi:

“İngiltere’nin Kıbrıs’ta iki üssü var ve garantilerle ilgisini kesmek isteyebilir. Ancak üslerle kesmek istemez. İki üssü olan bir ülke garantilerle ilgilenmeyebilir. Garantilerle Yunanistan’da ilgilenmeyebilir. Çünkü Rum tarafı Kıbrıs’ta nüfus olarak daha büyük olan toplum olarak ortağını dışlamış, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne tek başına sahip çıkmıştır. Oysa ki biz Kıbrıslı Türk halkı, nüfus olarak daha az olan toplum olarak geçmişte büyük mağduriyetler yaşadık. Bu anlamda garantiyi talep eden doğal olarak Kıbrıs Türk halkıdır ve bu güvenceyi Türkiye’nin garantisinde görmektedir. Bu tüm taraflar için anlaşılır olmalıdır. Kıbrıs Rum tarafının garantiler meselesine sadece kendi pencerelerinden bakıp ‘asla garanti olmaz, kabul etmeyiz’ toptancı yaklaşımı ile bir yere varılamaz. 29 Ağustos-14 Eylül arasında 6 toplantı yapacağız. Hedef bu toplantılarda 4 başlığı tamamlamaktır. Hedef mümkünse bu 4 başlıkta ayrılık noktalarını tümüyle kapatmak, mümkün olan en az farka indirgemektir.”

“Rum tarafı imkansızı isteme yanlışına düşmezse, makul bir çerçeveyi ortaya çıkarmamız mümkündür.” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmeler sonrası 14 Eylül’de Rum lider ile ortak açıklama yapabilme noktasına gelmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Akıncı, Türkiye’nin yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci turuna var olan ilgisinin daha da arttığını belirterek, “Son viraja girdik. 2016’da bu işi federal bir çerçevede bitiremezsek, bizden sonraki kuşaklar farklı yollar deneyecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs’ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015’te yeniden başlamıştı. (aa)

Exit mobile version