Tarım Dairesi, 19 – 25 Ağustos dönemi içerisinde yerli ve ithal tarımsal ürünlerde yapılan gıda denetim sonuçlarını, üretici isimleri ve ithalatçı isimlerini de açıklayarak, kamuoyuyla paylaştı.
Daire açıklamasında, 27 yerli üründen numune alınarak yapılan tahlillerde 8 üründe limit üstü kalıntı tespit edildiği, 50 ithal üründe yapılan denetimlerde ise iki üründe limit üstü kalıntıya rastlandığı belirtildi.
Daire açıklamasında, son günlerde yaygın olarak üretilen molohiya ürünlerinde de yapılan denetim sonuçlarında temiz çıkan molohiya ürünleri de üretici isimleriyle birlikte kamuoyuyla paylaşıldı.
Öte yandan daire açıklamasında, 22 Ağustos itibarıyla havuç ithalatının açıldığı, 31 Ağustos itibarıyla da erik ithaline izin verileceği açıklandı.
50 İTHAL ÜRÜNÜN 48’İ TEMİZ
Tarım Dairesi’nden yapılan açıklamada 19 – 25 Ağustos tarihleri içerisinde, domates, havuç, şeftali, nektarın, fasulye, elma, üzüm olmak üzere, 50 ithal üründe yapılan denetimler sonucunda, 48 ürünün temiz, Levent Gıda’ya ait 1 şeftali ve 1 nektarın ürünün limit üstü çıktığı belirtildi.
Açıklamada, söz konusu ürünlerin menşeine iade edildiği kaydedildi.
27 YERLİ ÜRÜNÜN 19’U TEMİZ
Öte yandan, açıklamada, aynı tarihler arasında nar, verigo üzüm, sultani üzüm, siyah üzüm, biber, domates, molohiya, kereviz başta olmak üzere 27 yerli üründe denetim gerçekleştirildiği, bu ürünlerin 19’nun temiz çıktığı, 8 üründe ise limit üstü kalıntıya rastlandığı ifade edildi.
Yeşilırmak’lı üretici Engin Ekici, Bostancı’dan Ayşe Değirmenci ve Güneşköy’den Erdinç Bilgen’e ait olan üç nar örneğinde limit üstü kalıntıya rastlandığı ifade edilen açıklamada, Lapta’dan Cengiz Dolmacı’nın dolmalık biberleri, Yeşilköy’den Ahmet Güngör’ün biberleri, Çamlıbel’den Gürsel Gürbüz’ün siyah üzümleri, Yıldırım’dan Ayhan Bozkurt’un kerevizleri ile İncirli’den Osman Söylemez’in kişnişlerinde de limit üstü pestisite rastlandığı ve ürünlerin tümünün de hasadına izin verilmeyerek gözlem altına alındığı kaydedildi.
Daire açıklamasında, önceki denetimlerde ürünlerinde limit üstü kalıntıya rastlanan Alsancak’lı Öder Serdaroğlu’nun sultani üzümü ve Yeşilyurt’tan Şenol Çatak’ın sultani üzüm örneklerinin uygun değerlere ulaştığı için hasadına izin verildiği kaydedildi.
MOLOHİYAYA SIKI DENETİM
Son dönemlerde yoğun olarak üretilen molohiya örneklerinde de sıkı denetimler yapıldığı belirtilen Daire açıklamasında, daha önce limit üstü çıkan bir molohiya ürünlerinin hasadına izin verilmeyerek gözleme alındığı belirtildi.
Kontrolleri yapılan 30 üreticiye ait ürünlerin temiz çıktığı da belirtilen açıklamada, molohiya örnekleri temiz çıkan bölge ve üreticiler şu şekilde sıralandı:
Lefkoşa: Kemal Bayur, Şeref Öznacar, Kemal Gülercan, Bülent Çağdaş, Şifa Onbaşı, Mehmet Göksu, Vedat Küçük, Ali Yenilmez, Kemal Uygun, Erbil Eğri, Erülkü Market, Osman Özalkın, Yüksel Özdiken, Orçun Avkor
Girne: Mustafa Nuh, Ahmet Uzun, Serpil Bayur, Mehmet Murakıp.
Güzelyurt: Enver İyidoğan, Hüsnü Kızılgök, Yusuf Özerman, Ali Aslan, Kamuran Ender, Mustafa Kızılgök, Yusuf Sönmez.
Gazimağusa: Hüseyin Kocabaşoğlu, İlker Kayeoğlu, Mahmut Tuğrul, Mehmet Özcezarlı. (KıbrısHaber.com)