Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İstanbul’da, Türkiye’nin 11 . Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İstanbul’da, Türkiye’nin 11 . Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü; Kıbrıs İşlerindende Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’le ise önce başbaşa ardından da heyetlerin katılımıyla uzun bir toplantı gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi sürerken yaptığı görüşmelerinde Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşama değerlendirilirken Ekonomik Protokol de ele alındı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkeş’in görüşmede, KKTC’deki hükümetin bozulması veya kurulmasıyla ilgili olarak Türkiye hükümetinin ilişkilendirilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini açıkladı.
Akıncı, Türkeş’in Türkiye hükümetinin KKTC’deki hükümet oluşumlarına ya da bozulmasına müdahalesinin söz konusu olmadığını bildirdiğini, KKTC’nin kendi mekanizması içerisinde oluşacak bir hükümet modelinin kendilerinde de kabul göreceğinin altını çizdiğini kaydetti.
“TÜRKİYE HÜKÜMETİNİN TERCİHİ…”
Akıncı, Türkiye hükümetinin tercihinin, müzakerelerde Cumhurbaşkanı’na katkı yapacak sorun çıkarmayacak bir hükümet modeli tercihi bulunduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 11. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Yardımcısı Türkeş ile görüşmesinin ardından bugünkü temaslarını ve zirveyi değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Marmara Grubu Vakfı’nın davetiyle zirveye katıldığını belirterek, 16 yıl önce Başbakan Yardımcısı iken de zirveye katıldığını hatırlattı.
Akıncı zirvede Bosna Hersek ve Makedonya Cumhurbaşkanlarıi ile sohbet etme fırsatı bulduğunu Abdullah Gül ve Tuğrul Türkeş’le de görüştüğünü kaydetti.
Bugünkü açılışta kısa bir selamlama konuşması yaptığını anlatan Akıncı, yarınki oturumda ise istemsiz göç ve terör belasıyla boğuşan dünya ve yakın coğrafya hakkında görüşleri sunacağını ifade etti.
Akıncı zirveye katılış nedeninin zirveye görüşlerini sunmak olduğunu belirterek, zirvedeki kişilerle de temas imkanı olduğunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Abdullah Gül ile görüşmelerinde durum değerlendirmesi yaptıklarını, yararlı bir görüş alışverişinde bulunduklarını, Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı döneminde Kıbrıs konusuna yakın ilgi gösteren Gül’ün bu ilgisinin sürdüğünü belirtti.
Akıncı, Kıbrıs İşlerindende Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’le uzun süren bir durum değerlendirmesi yaptıklarını, görüşmede Kıbrıs sorununu ,müzakere sürecini ele aldıklarını, Ekonomik Mali Protokolle ilgili de yararlı bir görüşme yaptıklarını ifade etti.
MEMNUNİYET…
Akıncı, Türkeş’in Kıbrıs’ta hükümetin istifasıyla ilgili olarak Türk hükümetinin ilişkilendirilmesiyle veya hükümet tercihleriyle ilgili bazı söylentilerin asılsız olduğunu ifade etmesini memnuniyetle karşıladığını kaydetti.
Akıncı, “dolayısıyla bizim oradaki mekanizmanın çalışmasıyla çıkacak olan sonucun kendilerince kabul göreceğini, o konuyla ilgili herhangi bir tercihlerinin olamayacağını , bu hükümetin bu şekilde istifasıyla ilgili rollerinin olmadığını, çok açık ve net bir şekilde ifade etti” dedi ve şöyle devam etti:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgi duyduğu bir konu olarak bana aktardığı müzakere masasındaki Cumhurbaşkanı’na elbette katkı yapacak, sorun yaratmayacak bir hükümetin kendilerinin de tercihi olduğu şeklinde bir anlayış var, onu da şu anlamda söylüyorum, ne kadar sağlam bir hükümet olursa ikide bir de gerek sayısal anlamda gerekse başka türlü sıkıntı yaşanmayacak bir hükümet olursa bu aslında herkesin tercihi.”
“KIBRIS TÜRK HALKININ BEKLENTİSİ…”
Akıncı, geçmişte Ankara kaynaklı hükümetlerin kurdurulduğunu ve bozdurulduğunu kaydederek, “Bunları biz yaşadık geçmişte o günlerin üzerinden yıllar geçmiştir. Bunun bu şekilde eskisi gibi olmamasını ben de isterim bir Cumhurbaşkanı olarak, Kıbrıs Türk halkının da aslında beklentisi budur. Kendi demokratik mekanizmalarımızı kendimiz işletmemiz lazım. Ankara’dan icazet alır gibi davranışlar içinde olmak ne Kıbrıs Türkü’ne yakışır ne de Türkiye’ye yakışır iki medeni devlet olarak evet Türkiye’nin yardımlarını alıyoruz. Türkiye ile yıllardır süremediğimiz sağlıklı ilişkiyi kurmak ve geliştirmek durumundayız” diye konuştu.
Akıncı, Kıbrıs Türk halkının kendi ayakları üzerinde duran , kendi kendini yönetmesini beceren, kurumlarını iyi işleten, gelişen bir ekonomiyi çağdaş normlarda yaşatması ve yarışır olması gerektiğini, bunun için de Türkiye ile sağlıklı bir diyalog içerisinde olmak gerektiğini ifade etti.
Akıncı “yoksa herşeyi Türkiye’den bekleyen Türkiye’nin işaretiyle hareket eden onun onayıyla oturan, onayıyla kalkan yapı hiçbirimizin arzu ettiği bir yapı değildir. Bu yapının ne bize ne Türkiye’ye yararı var. Bu yeni perspektifle yola devam etmemiz lazım” dedi.