Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla resepsiyon verdi.
Cumhurbaşkanlığında gerçekleştirilen resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Akıncı ve eşi Meral Akıncı konukları birlikte karşıladı.
“Her türlü ayrımcılığın son bulduğu daha güzel bir geleceğe” mesajıyla gerçekleştirilen resepsiyona, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu’nun eşi Özay Kalyoncu, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Ombudsman Emine Dizdarlı, Türkiye’den konuklar ve Kıbrıs’taki yabancı misyon temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, medya mensupları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, azalar, köy kadın kursu öğretmenleri ve kursiyerleri, sanatçılar, yazarlar ve yurttaşlar katıldı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, resepsiyonda bir konuşma yapan Meral Akıncı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacı ile sürdürülen müzakerelerde büyük önem verdiği özgürlük, eşitlik ve güvenlik kavramlarının kadınlar için de büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Kadınların ülkemizde ve dünyada eşitlik, güvenlik ve özgürlük istediklerini söyleyen Meral Akıncı, mücadelelerinde ulaşmak istedikleri noktanın bu üç kavram olduğunu söyledi. Kadın dayanışması için her türlü platformda, her seviyede yer almaya hazır olduğuna bir kez daha vurgu yapan Meral Akıncı, katılan herkese teşekkür etti.
CUMHURBAŞKANI AKINCI: “HERKES İÇİN EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasında eşitlik, özgürlük ve güvenlik kavramlarını kadınlarla birlikte erkekler, çocuklar dahil hangi dilden, hangi dinden, hangi kökenden, hangi cinsiyetten olursa olsun herkes için istediğinin altını çizdi. Kavramların soyut olarak kalması halinde ancak slogan olabileceklerini belirten Akıncı, bu kavramların toplumsal yaşam içerisinde uygulanması halinde kavramdan somuta dönüşebileceğini söyledi.
Akıncı, “Siyasette de kadınlar için eşitlik isterken, bir erkekle bir kadının siyasete ayırabileceği zaman arasında ciddi uçurumlar vardır. Kadın evde çocuk bakacak, bulaşık yıkayacak, yemek pişirecek arda kalan zamanda ise erkeklerle beraber, hele de içinde bulunduğumuz coğrafyadaki siyaset anlayışı çerçevesinde siyaset yapmaya çalışacak ve bir sonuca ulaşacak. Bu hiç de kolay değildir. Dolayısıyla kavramların altını doldurmamız gerekmektedir” dedi.
Barışı en çok kadınların istediğini ve bunun gerekçesiz olmadığını dile getiren Akıncı, şunları kaydetti:
“Erkekler mevzilerde olabilirler ama savaşların en büyük acısını kadınlar ve çocuklar çekmişlerdir, halen çekmektedirler. Yanı başımızda Suriye’ye baktığımızda acı tabloyu her gün, her saat, her saniye görmekteyiz. Bu nedenle, Kıbrıs’ımızda şimdi kan dökülmese de geçmişte yaşanan acılar vardır. Statükonun bu şekilde devam edemeyeceğinin farkındayız, yeni ve daha güzel bir geleceği şekillendirmek istiyoruz”.
Adada yaşayan herkes için eşitlik, herkesin kendini güvenlik içinde hissetmesi, özgür insanlar ve özgür toplumlar olarak yaşamak istediklerini kaydeden Akıncı, “Kimsenin diğerini tahakküm altına almayacağı yeni bir yapı istiyoruz. Bu mücadelede kadın, erkek hep birlikte hareket edeceğiz. İnsan haklarının en önemli unsurlarından biri kadın haklarıdır. İnsan hakları için mücadele verirken biliyoruz ki aynı zamanda kadın hakları için de mücadele ediyoruz ve bu ortak bir mücadeledir” dedi.
CİNSİYET EŞİTLİĞİ KOMİTESİ
Cinsiyet Eşitliği Komitesi’yle ilgili bilgiler eren Akıncı, iki taraftan eşit sayıda insanın yer aldığı komitede ana hedefin gelecekteki federal yapılanmada ve kurucu devletler yapılanmasında federal yasalar ve kurucu devletlerin anayasalarında cinsiyet eşitliği kavramının farkında olarak gerekli adımları şimdiden atmayı başarmak olduğunu belirtti. Akıncı, bu hedefe giderken el birliğiyle, çalışmalarının ne kadar gerekli olduğunun bilincinde olduğunu da söyledi.
Akıncı, “Buradaki varlığınız, bir Cumhurbaşkanı olarak değil, bir insan olarak haklı kaygılarınız ve haklı mücadelenizin bende yarattığı farkındalığı bir o kadar daha artıracaktır” dedi.